Tek rekonstruisani elektrofilteri u RiTE "Ugljevik" u kvaru

Tek rekonstruisani elektrofilteri u RiTE “Ugljevik” su u kvaru zbog čega je u pitanje doveden cijeli projekat odsumporavanja, koji je koštao oko 160 miliona konvertibilnih maraka.

Republika Srpska 04.03.2020 | 08:16
Tek rekonstruisani elektrofilteri u RiTE "Ugljevik" u kvaru

Projekt menadžer za izgradnju postrojenja ODG TE Zoran Malović prošle sedmice je poslao dokument nadležnima pod nazivom “Negativan uticaj visoke koncentracije čvrstih čestica u dimnim gasovima na rad i životni vijek ODG postrojenja – problem lošeg rada elektrofiltera Termoelektrane”.

Za efikasan rad sistema ODG neophodno je da koncentracija čvrstih čestica bude ispod 50 mg/Nm3, a u pojedinim danima u januaru iznosila je dva, pa i tri puta više. Čak je 12. februara zabilježen akcident.

Sindikat

Sindikalna organizacija RiTE “Ugljevik” je zatražila obrazloženje od nadležnih.

– Izražavamo zabrinutost u vezi sa problemima u radu rekonstruisanog, gotovo novog elektrofilterskog postrojenja RiTE Ugljevik. Naime, rekonstrukcija elektrofiltera bila je uslov za izgradnju postrojenja sistema za odsumporavanje dimnih gasova.

Nevolja je u tome što novi elektrofilteri ne zadovoljavaju propisane uslove, tj. koncentracija čvrstih čestica je daleko iznad projektovane – navode u ovoj sindikalnoj organizaciji pozivajući se na izvještaj projekt menadžera.

Upravo je cilj projekta odsumporavanja u ovoj RiTE ispunjavanje evropskih ekoloških standarda i stabilnu proizvodnju struje u budućnosti.

– To je najveća investicija u ovom dijelu RS u posljednjih 30 i više godina, a proces odsumporavanja je bio najveći i najsloženiji problem sa kojim se Termoelektrana suočavala.

Ovim pogonom je njen radni vijek produžen najmanje do 2035. godine, što doprinosi i poboljšanju kvaliteta života stanovništa ovog kraja – rekao je ministar energetike RS Petar Đokić početkom decembra prošle godine, kada je postrojenje za odsumporavanje pušteno u probni rad.

Garancija

Međutim, u danima koji su uslijedili pokazalo se da projekat nije urađen kako treba.

– Potrebno je preduzeti neophodne mjere na novim elektrofilterima, rekonstruisanim 2017. godine, kako bi se smanjio sadržaj čvrstih čestica na ulazu u ODG vrijednosti ispod one definisane u ZP. Sve što je obrazloženo imaće trenutno, ali i u budućnosti veliki negativni uticaj na ODG postrojenje, koje nije projektovano za tako visoku koncentraciju pepela – obrazlaže Malović.

Uglavnom, postoji mogućnost, po njemu, da se kvar kratkoročno popravi pod garancijom, a dugoročno u toku redovnog remonta u septembru.

U Sindikalnoj organizaciji RiTE “Ugljevik” traže da se utvrdi odgovornost za učinjene propuste, napominjući da je samo rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja koštala oko 20 miliona KM.

Popravak

Milan Tasovac, izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoja elektrane u RiTE “Ugljevik”, za Srpskainfo potvrđuje da je u kvaru jedan dio elektrofiltera.

– To će uskoro da bude otklonjeno i moći će da se dokaže kapacitet odsumporavanja – kaže Tasovac.

Navodi da je već održano nekoliko sastanaka i da se izvođači radova iz Srbije, koji su i bili angažovani u okviru projekta, očekuju do 8. marta.

– Sve je to pod garancijskim rokom. To će da poprave oni koji su to radili. Dakle, priču oko ovoga iz sindikata preuveličavaju – tvrdi Tasovac.

“Problem u projektovanju”

Direktor RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović kaže za Srpskainfo da je upoznat sa ovim problemom. Uvjeren je da će kvar biti otklonjen i da će dobiti garancije za projekat postrojenja za odsumporavanje.

– Kod nas su prije nekoliko dana bili predstavnici firme koji su to radili. Verujem da ćemo dugoročni problem riješiti u toku redovnog remonta u septembru – kaže Stojanović.

Dodaje da je očigledno bio problem u projektovanju, ali kaže da ne bi nikoga lično prozivao, jer je to rađeno za vrijeme prethodne uprave.

Najveći proizvođač i zagađivač

RiTE “Ugljevik” je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj, ali i najveći emiter sumpornih oksida u Evropi. Emisija čvrstih čestica doseže i do 1.000 mg po kubnom metru, a projektom odsumporavanja trebalo je da bude smanjena ispod 50 mg.

Za ovaj posao Vlada Japana je još 2009. godine odobrila kredit, ali je ugovor sa izvođačima radova potpisan tek u julu 2016. godine. Izvođač je bio konzorcijum dvije firme iz Japana i Slovenije, dok su podizvođači uglavnom bili iz regiona.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

onetwo

04.03.2020 08:33

Nisu izvodjaci radova krivi. Jednostavno, projekat nije dobro odradjen od starta. Zagadjenje je preveliko, a mi naravno da bi zavrnuli koji milion, u stanju smo dovest u pitanjr investiciju od 100 miliona

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2020 11:07

Nego ko je jriv?Strucnjaci sve poprimani,pred izbore,eto vam sad!Tako je svuda!"strucnni kadar"

Name

Jaffa

04.03.2020 11:54

Jarić Aragosta stručnost.

Name

Као у Гацку

04.03.2020 08:41

Пустите повремено по народу и супер, битно је да су паре узете, јесу ли и отпадне воде у функцији ка код нас,

ODGOVORITE
Name

Mujo od doboja

04.03.2020 09:22

Vazno je dasu pare uzete

ODGOVORITE
Name

099

04.03.2020 09:48

mora daje neko iz vladajuce zabacijo udicu na termoelektranu ugljevik ili neko njemu blizak paje treba prodat po snizenju

ODGOVORITE
Name

Penzioner

04.03.2020 10:55

Ovjda traba Karan da izvrsi uvidjaj

Name

Pesimista sa razlogom

04.03.2020 10:45

Gladež i grabež, bog je prvo sebi stvorio bradu, ko ne zna zase ne zna ni za druge i sl., samo se neke narodne umotvorine, izvorna ekonomska doktrina i filozofija sticanja duboko ukorijenjena u narodu. Ovi u vlasti, kao pravi rodoljubi, samo slijede ovakve i slične narodne mudrolije.

ODGOVORITE
Name

Svastarosi

04.03.2020 11:27

Gdje sada Gosp. DJOKIC?

ODGOVORITE
Name

Svedska

04.03.2020 11:43

Kako bi ovdje bili pozvani na odgovornost,kako bi frcale ostavke a zavrsili bi i neki u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2020 13:19

Da je samo 50% vlasti i zakon u BIH kao u Švedskoj dosad bi zatvori bili tijesni i da žohara ubaciš u njega ali na žalost ...

Name

Vito

04.03.2020 19:29

Bitno je da se neko ugradio u taj posao, šljam neviđen,pokradoše sve.

ODGOVORITE
Name

Vuk

04.03.2020 19:39

Ovo rukovodstvo Termoelektrane Ugljevik, objektivno, nije sposobno upravljati ni kioskom za prodaju pljeskavica ikifli ispred osnovne škole u Ugljeviku. Dakićevi poslušnici i jajare.

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

05.03.2020 08:07

Najveća muljaža na tenderima se vrsi u RiTE Ugljevik, obratite samo paznju koji spektar poslova dobiju firme Tehnosistem i Romax, od mjerenja do ispitivanja isporuka svega i svačega, kumovskim vezama naravno. Pitam se šta radi sipa

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

05.03.2020 09:11

A šta radi SIPA..?? Pa ne može SIPA. Nema zuba. Stare nije dočekala a nove tek naručila, nikako da stignu. Tako da nije operativna, kako je to govorio jedan od prethodnih direktora dotične bezube ustanove za provođenje zakona. Nikako da postane operativna apropo korupcije, sistemske i sporadične, privrednog i finansijskog kriminala, zloupotreba vlasti, tendera, javnih nabavki, pregovaračkih postupaka, uzgoja hobotnica, reketa i reketašenja, prisvajanja budžetskih i javnih sredstava, zločinačkih udruženja u vezi nabrojanih inkriminacija. Mijenjaju se direktori, dijele obećanja, prosipa optimizam, baca prašina u oči narodu. Džaba sve. Pljačka do balčaka.

ODGOVORITE