Школе постале мјеста за предизборне скупове?!

Коришћење школских просторија од стране политичких партија, у Републици Српској није ништа ново. Да ствар буде још гора, они који би требали да воде рачуна да се политика држи што даље од ових установа у свему томе не виде никакав проблем. Најновији случај догодио се у Бањалуци.

Република Српска 03.03.2020 | 18:06
Школе постале мјеста за предизборне скупове?!

Млади СНСД-а Бањалука, почели су предизборне активности састанком у бањалучком насељу Лауш и то у просторијама Основне школе "Свети Сава".

На фотографијама које су објављене на друштвеној мрежи фејсбук примјетно је да су састанку присуствовали одборник СНСД-а у Скупштини Града Бањалука Александар Бузаковић и новопечени народни посланик Момчило Антонић.

Међутим, потпредсједник СНСД-а и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић не види ништа проблематично у чињеници да је састанак одржан у једном школском кабинету. За све има једноставно објашњење, био је викенд.

„Ја мислим да то нема везе са коришћењем школа. Мислим да ми требамо тражити одговарајуће просторе за политичке догађаје, али веома се често дешава да нема одговарајућег простора, али кад је викенд, ево као што каже директор и када је то ослобођено било каквог образовног процеса онда можемо посматрати само као објекат. Ако се нешто друго дешава онда не можемо посматрати.

Чак и ако је у питању школа? Па било шта да је. Школа поготово. Није проблем да одете у Дом пензионера, онда не би био проблем, али када је у питању школа, онда ће сви вјероватно више коментарисати и постављају то питање које сте и ви поставили“, каже предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Ако неке партије и немају адекватне просторе за одржавање састанака, СНСД сигурно није једна од њих. За потребе ове странке прије неколико година изграђена је нова троспратница у бањалучком насељу Нова Варош, али чини се да у њој нема мјеста за све чланове СНСД-а. 

Став по овом питању затражили смо и од ресорног министарства. На наше питање, под којим околностима се партијама дозвољава одржавање састанака у школама, из министарства кажу да ту одлуку доноси Школски одбор. 

„Вјерујте дефинисано је на који начин се може уступити простор политичким партијама, али оно што знам може ако није у вријеме наставе, дакле након извођења наставног процеса.“, поручује министар просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Према члану 169. Закона о о основном васпитању и образовању РС, Школски одбор може да одобри коришћење школских просторија у друге сврхе. Онај који тај простор користи, треба да поштује и Упутство о издавању и начину плаћања школског простора. 

Од надлежних у ОШ „Свети Сава“ покушали смо сазнати да ли је Закон испоштован, као и да ли је Школски одбор у овом случају дао дозволу и да ли је СНСД платио коришћење школских просторија, али на наше позиве нису одговарали?“

Иако је чак и лаицима јасно да би школе требало да буду поштеђене политичке пропаганде, то се очигледно не поштује. А будући да је ово изборна година, нажалост не би требало да нас изненади уколико ово не буде једини случај. Тако мисле и политички аналитичари.

„То оправдање предсједнице или неки изговор уопште није добро оправдање. За те ствари уопште не би требало да буде оправдања. Међутим, ова власт користи не само ове ресурсе образовних институција, користи многе друге ресурсе, као нпр јавних предузећа и тако даље у интересу своје политичке партије.

То јесте и проблем ових друштава, јер смо ми постали партократско друштво, гдје се интерес политичке партије ставља на прво мјесто, а не интерес свих осталих инситуција“, наглашава политички аналитичар Велизар Антић.

Ово није први пут да чланови СНСД злоупотребљавају школске просторије. Познат примјер је и из ОШ “Иван Горан Ковачић“ у бањалучком насељу Лазарево, када су активисти СНСД користили службени школски телефон за позивање чланства странке.

Осим тога, незаобилазан примјер уплитања политике у јавне институције јесте и избор посланика СНСД-а Ранке Перић-Ромић на мјесто декана Факултета политичких наука у Бањалуци, чиме се отворено крши аутономија бањалучког Универзитета.

Због свега наведеног, једно је сигурно, Република Српска одавно је постала мјесто гдје се мало шта поштује када је у питању политичка борба. 

 

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сто Да Не

03.03.2020 17:25

У сколама се висе и онако нема ста науцити, на залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

03.03.2020 20:14

По вашем коментару, чини ми се да сте у праву.

Name

Ма

03.03.2020 20:38

На подруцју опстине Лактаси ова појава је присутна током цијеле године.

Name

Xx

03.03.2020 17:43

Зато народ напуста РС сто нема никаквих критеријума и сто је овима у власти све дозвољено. Они су изнад закона. Бисерка у свом стилу. Њу нико не узима за озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота за РС!

03.03.2020 17:49

То са сколом је мацији касаљ у поредјењу са НС као боксерским рингом! Ево доказа да се "добар глас" далеко цује: хттпс://де.еуронеwс.цом/2019/12/24/република-српска-министер-сцхлагт-зу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

03.03.2020 17:53

Па зар се и оволико мозе назвати скупом дао бог па им сва излазност била толика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

03.03.2020 18:05

СРАМОТА ГОСПОДЈО ТРИВИС СКОЛУ ТРЕБА ИЗОЛОВАТИ ОД ПОЛИТИКЕ И ВИ МОРАТЕ ДА СЕ БОРИТЕ ДА СЕ ПОЛИТИКА СКЛОНИ ОД СКОЛА ИЛИ ДА ДАТЕ МОГУЦНОСТ СВИМ СТРАНКАМА А НЕ СНСД СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

03.03.2020 18:48

Ко пусти ову Зрикићку из зграде Владе без "значке"? Јој, ако је види "српски члан" да нема значке на реверу дебело је надрљала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ако..

04.03.2020 10:40

Па то је изузетак само за партију на власти. Са заслугама. И озбиљним угледом. Не може то баш свако. Баш свака партијска шуша. И то још тамо нека незахвална. Што пљује и псује власт, па чак и првога међу неједнакима, глухо било.

ОДГОВОРИТЕ