Škole postale mjesta za predizborne skupove?!

Korišćenje školskih prostorija od strane političkih partija, u Republici Srpskoj nije ništa novo. Da stvar bude još gora, oni koji bi trebali da vode računa da se politika drži što dalje od ovih ustanova u svemu tome ne vide nikakav problem. Najnoviji slučaj dogodio se u Banjaluci.

Republika Srpska 03.03.2020 | 18:06
Škole postale mjesta za predizborne skupove?!

Mladi SNSD-a Banjaluka, počeli su predizborne aktivnosti sastankom u banjalučkom naselju Lauš i to u prostorijama Osnovne škole "Sveti Sava".

Na fotografijama koje su objavljene na društvenoj mreži fejsbuk primjetno je da su sastanku prisustvovali odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka Aleksandar Buzaković i novopečeni narodni poslanik Momčilo Antonić.

Međutim, potpredsjednik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ne vidi ništa problematično u činjenici da je sastanak održan u jednom školskom kabinetu. Za sve ima jednostavno objašnjenje, bio je vikend.

„Ja mislim da to nema veze sa korišćenjem škola. Mislim da mi trebamo tražiti odgovarajuće prostore za političke događaje, ali veoma se često dešava da nema odgovarajućeg prostora, ali kad je vikend, evo kao što kaže direktor i kada je to oslobođeno bilo kakvog obrazovnog procesa onda možemo posmatrati samo kao objekat. Ako se nešto drugo dešava onda ne možemo posmatrati.

Čak i ako je u pitanju škola? Pa bilo šta da je. Škola pogotovo. Nije problem da odete u Dom penzionera, onda ne bi bio problem, ali kada je u pitanju škola, onda će svi vjerovatno više komentarisati i postavljaju to pitanje koje ste i vi postavili“, kaže predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ako neke partije i nemaju adekvatne prostore za održavanje sastanaka, SNSD sigurno nije jedna od njih. Za potrebe ove stranke prije nekoliko godina izgrađena je nova trospratnica u banjalučkom naselju Nova Varoš, ali čini se da u njoj nema mjesta za sve članove SNSD-a. 

Stav po ovom pitanju zatražili smo i od resornog ministarstva. Na naše pitanje, pod kojim okolnostima se partijama dozvoljava održavanje sastanaka u školama, iz ministarstva kažu da tu odluku donosi Školski odbor. 

„Vjerujte definisano je na koji način se može ustupiti prostor političkim partijama, ali ono što znam može ako nije u vrijeme nastave, dakle nakon izvođenja nastavnog procesa.“, poručuje ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Prema članu 169. Zakona o o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS, Školski odbor može da odobri korišćenje školskih prostorija u druge svrhe. Onaj koji taj prostor koristi, treba da poštuje i Uputstvo o izdavanju i načinu plaćanja školskog prostora. 

Od nadležnih u OŠ „Sveti Sava“ pokušali smo saznati da li je Zakon ispoštovan, kao i da li je Školski odbor u ovom slučaju dao dozvolu i da li je SNSD platio korišćenje školskih prostorija, ali na naše pozive nisu odgovarali?“

Iako je čak i laicima jasno da bi škole trebalo da budu pošteđene političke propagande, to se očigledno ne poštuje. A budući da je ovo izborna godina, nažalost ne bi trebalo da nas iznenadi ukoliko ovo ne bude jedini slučaj. Tako misle i politički analitičari.

„To opravdanje predsjednice ili neki izgovor uopšte nije dobro opravdanje. Za te stvari uopšte ne bi trebalo da bude opravdanja. Međutim, ova vlast koristi ne samo ove resurse obrazovnih institucija, koristi mnoge druge resurse, kao npr javnih preduzeća i tako dalje u interesu svoje političke partije.

To jeste i problem ovih društava, jer smo mi postali partokratsko društvo, gdje se interes političke partije stavlja na prvo mjesto, a ne interes svih ostalih insitucija“, naglašava politički analitičar Velizar Antić.

Ovo nije prvi put da članovi SNSD zloupotrebljavaju školske prostorije. Poznat primjer je i iz OŠ “Ivan Goran Kovačić“ u banjalučkom naselju Lazarevo, kada su aktivisti SNSD koristili službeni školski telefon za pozivanje članstva stranke.

Osim toga, nezaobilazan primjer uplitanja politike u javne institucije jeste i izbor poslanika SNSD-a Ranke Perić-Romić na mjesto dekana Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, čime se otvoreno krši autonomija banjalučkog Univerziteta.

Zbog svega navedenog, jedno je sigurno, Republika Srpska odavno je postala mjesto gdje se malo šta poštuje kada je u pitanju politička borba. 

 

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sto Da Ne

03.03.2020 17:25

U skolama se vise i onako nema sta nauciti, na zalost.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

03.03.2020 20:14

По вашем коментару, чини ми се да сте у праву.

Name

Ma

03.03.2020 20:38

Na podrucju opstine Laktasi ova pojava je prisutna tokom cijele godine.

Name

Xx

03.03.2020 17:43

Zato narod napusta RS sto nema nikakvih kriterijuma i sto je ovima u vlasti sve dozvoljeno. Oni su iznad zakona. Biserka u svom stilu. Nju niko ne uzima za ozbiljno.

ODGOVORITE
Name

Sramota za RS!

03.03.2020 17:49

To sa skolom je maciji kasalj u poredjenju sa NS kao bokserskim ringom! Evo dokaza da se "dobar glas" daleko cuje: https://de.euronews.com/2019/12/24/republika-srpska-minister-schlagt-zu

ODGOVORITE
Name

Penzioner

03.03.2020 17:53

Pa zar se i ovoliko moze nazvati skupom dao bog pa im sva izlaznost bila tolika

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

03.03.2020 18:05

SRAMOTA GOSPODJO TRIVIS SKOLU TREBA IZOLOVATI OD POLITIKE I VI MORATE DA SE BORITE DA SE POLITIKA SKLONI OD SKOLA ILI DA DATE MOGUCNOST SVIM STRANKAMA A NE SNSD SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

P

03.03.2020 18:48

Ko pusti ovu Zrikićku iz zgrade Vlade bez "značke"? Joj, ako je vidi "srpski član" da nema značke na reveru debelo je nadrljala.

ODGOVORITE
Name

Ako ako..

04.03.2020 10:40

Pa to je izuzetak samo za partiju na vlasti. Sa zaslugama. I ozbiljnim ugledom. Ne može to baš svako. Baš svaka partijska šuša. I to još tamo neka nezahvalna. Što pljuje i psuje vlast, pa čak i prvoga među nejednakima, gluho bilo.

ODGOVORITE