Брисел у Грчку шаље војску и стотине милиона евра

Водећи европски званичници су у посјети грчко-турској граници, на којој се, према подацима УН-а, налази 13.000 миграната који из Турске покушавају да пређу у ЕУ.

Свијет 03.03.2020 | 17:00
Брисел у Грчку шаље војску и стотине милиона евра

Они су се обратили јавности након прелета грчко-турске границе.

Урсула фон дер Лајен обратила се новинарима притом истакавши да се грчке власти суочавају с тешким задатком.

"Грчке бриге су и наше бриге. Ово није само грчка него ЕУ граница. Данас сам овдје као Европљанка. Желим изразити и саосјећање према мигрантима", додала је.

Она је изразила спремност ЕУ да помогне Грчкој у спречавању даљег продора миграната.

"Желим рећи да смо солидарни с Грчком. У потпуности сам спремна помоћи грчким властима. Фронтекс је спреман послати на границу свој тим, један брод и шест патролних бродова, три хеликоптера, једну летјелицу, 100 службеника на границе. 700 милиона евра смо спремни издвојити за помоћ одбране границе Грчкој. Искористиће се за успостављање инфраструктуре. Треће, радимо по захтјеву примљеном од Грчке, која може очекивати и медицинске залихе и помоћ", рекла је Лајенова.

Истакла је да мигранти нису проблем само Грчке него и читаве Европе, преноси "Индеx".

"Ово није само грчки проблем, него и проблем ЕУ, који ћемо рјешавати заједно. Они који покушају разјединити Европу ће се разочарати. Држаћемо се заједно и побиједићемо. Турска није непријатељ, а људи нису средство до циља. Тога се сви морамо сјетити у надолазећим данима. Захваљујем Грчкој, која је штит Европе", закључила је.

Давиде Сасоли, предсједник Европског парламента, истакао је проблем недостатка заједничке политике миграција.

"Да се прије годину дана пред Европски парламент донијела промјена уговора из Даблина, сада вјероватно не бисмо били у овој ситуацији. Онај ко долази у Грчку, Малту или Шпанију, улази у Европу.

На Европи је да ради на једнакој редиструбуцији, да гарантује права и слободе људима у Европи. Али ако немамо заједничку политику за миграције, како то можемо пружити, како можемо бити водећи у заштити људских права?", запитао се Сасоли.

Рекао је да данас имају прилику да траже заједничку политику за миграције широм ЕУ.

"Данас морамо захвалити Грчкој, ту смо и зато да бисмо Турској рекли да желимо дијалог те је позвали да поштује договоре. Мислим да су то знакови које треба да схвати ЕУ парламент. Морамо се вратити у Брисел како бисмо се договорили око заједничке политике. Потребна нам је дугорочна и краткорочна стратегија", рекао је он.

Сасоли је на крају свог излагања истакао и проблем малољетника у Грчкој.

"Допустите ми дигресију. У Грчкој је толико малољетника. Толико малољетника без пратње. Мислим да за њих треба развити посебну стратегију, као и за заштиту њихове будућности. Мислим да је то на владама Европе, као и да они у европском простору заслужују више", закључио је.

Подсјећања ради, хиљаде миграната покушавају да пређу копнену турско-грчку границу, неколико дана након што су турске власти саопштиле да су њихове границе са Европом отворене, како би извршиле притисак на Европску унију да им помогне у суочавању са ситуацијом у рату у Сирији.

Многи од миграната који су се надали уласку на грчку територију покушали су да се вуку или веслају преко ријеке Еврос, која тече већим дијелом дуж турско-грчке границе.

Грчка је јасно ставила до знања да су јој границе затворене.

(Индеx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ацо

03.03.2020 16:30

Браво Ердогане. Сад им криза и сад се сјетили миграната а док су исти били у Турској цутали сте као мумије. Пустај Ердо свих 4 милиона које си примио. Нека се о свом јаду сад забаве а несмију их убијати. Бас ме зиво занима како це то ресити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

03.03.2020 16:44

Незнам засто би сиријске избјеглице биле европски проблем??

Name

Боки

03.03.2020 16:58

Ти њиха узми у своју куцу

Name

гуз

03.03.2020 17:18

Засто је Авганистан америцки проблем?

Name

Ре незнам

03.03.2020 17:24

Зато сто су скоро све дрзаве ЕУ уцестовале у разваљивању Сирије.Кад узимас сиријске ресурсе,онда је ред узети и људе.Све дрзаве које уцествују у рату у Сирији су милијарде еура зарадиле на тој сиротињи.

Name

Ре свима

04.03.2020 04:13

Ово нису избјеглице из Сирије! Ово су економске избјеглице из Авганистана, Ирана, Ирака...

Name

Право

03.03.2020 17:03

Људска права су угрожена јер ЕУ нема стратегију за мигранхтску кризу ни краткорочну ни дугорочну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада

03.03.2020 17:38

Це НАТО трупе цуват Грцку границу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

03.03.2020 18:19

Ма.треба све да их пусте ,па код нас ни молера висе не мозес да пронадјес,остали само неки менадзери.,из цртаних филмова.само нека долазе сто висе