Brisel u Grčku šalje vojsku i stotine miliona evra

Vodeći evropski zvaničnici su u posjeti grčko-turskoj granici, na kojoj se, prema podacima UN-a, nalazi 13.000 migranata koji iz Turske pokušavaju da pređu u EU.

Svijet 03.03.2020 | 17:00
Brisel u Grčku šalje vojsku i stotine miliona evra

Oni su se obratili javnosti nakon preleta grčko-turske granice.

Ursula fon der Lajen obratila se novinarima pritom istakavši da se grčke vlasti suočavaju s teškim zadatkom.

"Grčke brige su i naše brige. Ovo nije samo grčka nego EU granica. Danas sam ovdje kao Evropljanka. Želim izraziti i saosjećanje prema migrantima", dodala je.

Ona je izrazila spremnost EU da pomogne Grčkoj u sprečavanju daljeg prodora migranata.

"Želim reći da smo solidarni s Grčkom. U potpunosti sam spremna pomoći grčkim vlastima. Fronteks je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice. 700 miliona evra smo spremni izdvojiti za pomoć odbrane granice Grčkoj. Iskoristiće se za uspostavljanje infrastrukture. Treće, radimo po zahtjevu primljenom od Grčke, koja može očekivati i medicinske zalihe i pomoć", rekla je Lajenova.

Istakla je da migranti nisu problem samo Grčke nego i čitave Evrope, prenosi "Index".

"Ovo nije samo grčki problem, nego i problem EU, koji ćemo rješavati zajedno. Oni koji pokušaju razjediniti Evropu će se razočarati. Držaćemo se zajedno i pobijedićemo. Turska nije neprijatelj, a ljudi nisu sredstvo do cilja. Toga se svi moramo sjetiti u nadolazećim danima. Zahvaljujem Grčkoj, koja je štit Evrope", zaključila je.

Davide Sasoli, predsjednik Evropskog parlamenta, istakao je problem nedostatka zajedničke politike migracija.

"Da se prije godinu dana pred Evropski parlament donijela promjena ugovora iz Dablina, sada vjerovatno ne bismo bili u ovoj situaciji. Onaj ko dolazi u Grčku, Maltu ili Španiju, ulazi u Evropu.

Na Evropi je da radi na jednakoj redistrubuciji, da garantuje prava i slobode ljudima u Evropi. Ali ako nemamo zajedničku politiku za migracije, kako to možemo pružiti, kako možemo biti vodeći u zaštiti ljudskih prava?", zapitao se Sasoli.

Rekao je da danas imaju priliku da traže zajedničku politiku za migracije širom EU.

"Danas moramo zahvaliti Grčkoj, tu smo i zato da bismo Turskoj rekli da želimo dijalog te je pozvali da poštuje dogovore. Mislim da su to znakovi koje treba da shvati EU parlament. Moramo se vratiti u Brisel kako bismo se dogovorili oko zajedničke politike. Potrebna nam je dugoročna i kratkoročna strategija", rekao je on.

Sasoli je na kraju svog izlaganja istakao i problem maloljetnika u Grčkoj.

"Dopustite mi digresiju. U Grčkoj je toliko maloljetnika. Toliko maloljetnika bez pratnje. Mislim da za njih treba razviti posebnu strategiju, kao i za zaštitu njihove budućnosti. Mislim da je to na vladama Evrope, kao i da oni u evropskom prostoru zaslužuju više", zaključio je.

Podsjećanja radi, hiljade migranata pokušavaju da pređu kopnenu tursko-grčku granicu, nekoliko dana nakon što su turske vlasti saopštile da su njihove granice sa Evropom otvorene, kako bi izvršile pritisak na Evropsku uniju da im pomogne u suočavanju sa situacijom u ratu u Siriji.

Mnogi od migranata koji su se nadali ulasku na grčku teritoriju pokušali su da se vuku ili veslaju preko rijeke Evros, koja teče većim dijelom duž tursko-grčke granice.

Grčka je jasno stavila do znanja da su joj granice zatvorene.

(Index)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Aco

03.03.2020 17:30

Bravo Erdogane. Sad im kriza i sad se sjetili migranata a dok su isti bili u Turskoj cutali ste kao mumije. Pustaj Erdo svih 4 miliona koje si primio. Neka se o svom jadu sad zabave a nesmiju ih ubijati. Bas me zivo zanima kako ce to resiti.

ODGOVORITE
Name

neznam

03.03.2020 17:44

Neznam zasto bi sirijske izbjeglice bile evropski problem??

Name

Boki

03.03.2020 17:58

Ti njiha uzmi u svoju kucu

Name

guz

03.03.2020 18:18

Zasto je Avganistan americki problem?

Name

Re neznam

03.03.2020 18:24

Zato sto su skoro sve drzave EU ucestovale u razvaljivanju Sirije.Kad uzimas sirijske resurse,onda je red uzeti i ljude.Sve drzave koje ucestvuju u ratu u Siriji su milijarde eura zaradile na toj sirotinji.

Name

Re svima

04.03.2020 05:13

Ovo nisu izbjeglice iz Sirije! Ovo su ekonomske izbjeglice iz Avganistana, Irana, Iraka...

Name

Pravo

03.03.2020 18:03

Ljudska prava su ugrožena jer EU nema strategiju za migranhtsku krizu ni kratkoročnu ni dugoročnu.

ODGOVORITE
Name

Sada

03.03.2020 18:38

Ce NATO trupe cuvat Grcku granicu

ODGOVORITE
Name

Ako

03.03.2020 19:19

Ma.treba sve da ih puste ,pa kod nas ni molera vise ne mozes da pronadjes,ostali samo neki menadzeri.,iz crtanih filmova.samo neka dolaze sto vise