Криза дрма "нарко-државу" у Африци

Један од двојице предсједника Гвинеје Бисао поднио је оставку на ту функцију након само једног радног дана поручивши да је његов живот угрожен.

Свијет 02.03.2020 | 22:09
Криза дрма "нарко-државу" у Африци

Киприано Касама је за предсједника изабран од законодавне власти послије спорних избора одржаних у децембру. Касима је изабран упркос чињеници да је бивши генерал Умаро Кисоко Ембало већ положио предсједничку заклетву у хотелу у главном граду, пише ББЦ.

Овог понедјељка министарства су окружена војницима, а држава се бори са кризом коју су изазвали поједини парламентарци позивајући на државни удар.

Регионалне војне јединице, које су у Гвинеју Бисао дошле прије осам година, обезбијеђују кућу Аристидеса Гомеса који је један од двојице кандидата за премијера. Његова кућа се налази само пар стотина метара од предсједничке резиденције.

У истој улици налазе се Министарство финансија и Министарство правде, који су затворени.

Ипак, упрској ситуацији, чини се да становници настављају свакодневни живот, продавци су и даље на улицама, а становници и даље подижу новац из банкомата дуж Авеније Амилкар Кабрал, назване по револуционару који је водио кампању Гвинеје Бисао за независност.

Ова бивша протугалска колонија је од 1980. године до сада имала чак девет пучева. Због тога што је постала кључна за транспорт дроге на путу од Јужне Америке до Европе, ову државу зову "нарко-држава". Гвинеја Бисао једна је од најсиромашнијих држава на свијету, а у њој живи око 1,6 милиона људи.

Двојица предсједника - двојица премијера

Избори који су удржани у децембру имали су за циљ да повуку црту и раскрсте са историјом, али су они ипак изазвали политичку кризу у којој војска има битну улогу.

Државна изборна комисија објавила је да је генерал Умаро Кисоко Ембало побиједио свог главног ривала Симоеса Переиру са освојених 54% гласова на изборима одржаним 29. децембра.

Одлазећи предсједник Хосе Марио Ваз подржао је генерала Ембала на церемонији полагања заклетве.

Ипак, партија пораженог Переире, која је предводила Гвинеју Бисао до независности и била једина легална партија до 1990. године, прекинула је инаугурацију генерала Ембала под изговором да се догодила изборна превара.

Та партија је затим искористила то што има парламентарну већину и прозвала Киприана Касаму, предсједника парламента, за привременог предсједника, све док Врховни суд не донесе одлуку о поништењу побједе генерала Ембала.

Касама је након само једног дана рекао да није имао друго избора него да поднесе оставку, јер је добијао пријетње смрћу.

"Нисам имао обезбјеђење… Мој живот је у опасности, моја породица је у опасности, животи грађана су у опасности. Не могу то да прихватим, зато сам донио ову одлуку", рекао је Касама новинарима.

Он, ипак, није навео од кога су долазиле претње.

Гвинеја Бисао још има два премијера.

У недјељу је један од њих Асистидес Гомес рекао да су припадници војске упали у његов дом и вршили пристисак да поднесе оставку.

"Пријетили су да ће убити припаднике обезбјеђења, као и да ће мене убити уколико не потпишем да подносим оставку на функцију на коју сам легално изабран", рекао је Гомес.

Гомес је одбио да призна уредбу генерала Ембала којом се на његоов мјесто доводи Нуно Гомес Навиам, бивши предсједнички кандидат који је дао подршку Ембалу у изборној трци.

Западноафричлки блок, Економска заједница Западне Африке, позвала је на крај сукоба и упозорила да је своје силе ставила у приправност уколико буде дошло до пуча,

Генерал Ембало је поручио је да он жели да ријеши да смири тензије и да модернизује Гвинеју Бисао.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гдје је стравоцно сиромаство

03.03.2020 08:21

Ту је и "нарко дрзава" са свим својим безакоњем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

04.03.2020 09:54

Како колонија. Па зар западњаци нису за демократију слободу. Та ријец демократија ствара гадјење у мени. Ријец под цијим окриљем униставају народе слабије од себе и заводе им резим патње и зла.

ОДГОВОРИТЕ