Kriza drma "narko-državu" u Africi

Jedan od dvojice predsjednika Gvineje Bisao podnio je ostavku na tu funkciju nakon samo jednog radnog dana poručivši da je njegov život ugrožen.

Svijet 02.03.2020 | 22:09
Kriza drma "narko-državu" u Africi

Kipriano Kasama je za predsjednika izabran od zakonodavne vlasti poslije spornih izbora održanih u decembru. Kasima je izabran uprkos činjenici da je bivši general Umaro Kisoko Embalo već položio predsjedničku zakletvu u hotelu u glavnom gradu, piše BBC.

Ovog ponedjeljka ministarstva su okružena vojnicima, a država se bori sa krizom koju su izazvali pojedini parlamentarci pozivajući na državni udar.

Regionalne vojne jedinice, koje su u Gvineju Bisao došle prije osam godina, obezbijeđuju kuću Aristidesa Gomesa koji je jedan od dvojice kandidata za premijera. Njegova kuća se nalazi samo par stotina metara od predsjedničke rezidencije.

U istoj ulici nalaze se Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, koji su zatvoreni.

Ipak, uprskoj situaciji, čini se da stanovnici nastavljaju svakodnevni život, prodavci su i dalje na ulicama, a stanovnici i dalje podižu novac iz bankomata duž Avenije Amilkar Kabral, nazvane po revolucionaru koji je vodio kampanju Gvineje Bisao za nezavisnost.

Ova bivša protugalska kolonija je od 1980. godine do sada imala čak devet pučeva. Zbog toga što je postala ključna za transport droge na putu od Južne Amerike do Evrope, ovu državu zovu "narko-država". Gvineja Bisao jedna je od najsiromašnijih država na svijetu, a u njoj živi oko 1,6 miliona ljudi.

Dvojica predsjednika - dvojica premijera

Izbori koji su udržani u decembru imali su za cilj da povuku crtu i raskrste sa istorijom, ali su oni ipak izazvali političku krizu u kojoj vojska ima bitnu ulogu.

Državna izborna komisija objavila je da je general Umaro Kisoko Embalo pobijedio svog glavnog rivala Simoesa Pereiru sa osvojenih 54% glasova na izborima održanim 29. decembra.

Odlazeći predsjednik Hose Mario Vaz podržao je generala Embala na ceremoniji polaganja zakletve.

Ipak, partija poraženog Pereire, koja je predvodila Gvineju Bisao do nezavisnosti i bila jedina legalna partija do 1990. godine, prekinula je inauguraciju generala Embala pod izgovorom da se dogodila izborna prevara.

Ta partija je zatim iskoristila to što ima parlamentarnu većinu i prozvala Kipriana Kasamu, predsjednika parlamenta, za privremenog predsjednika, sve dok Vrhovni sud ne donese odluku o poništenju pobjede generala Embala.

Kasama je nakon samo jednog dana rekao da nije imao drugo izbora nego da podnese ostavku, jer je dobijao prijetnje smrću.

"Nisam imao obezbjeđenje… Moj život je u opasnosti, moja porodica je u opasnosti, životi građana su u opasnosti. Ne mogu to da prihvatim, zato sam donio ovu odluku", rekao je Kasama novinarima.

On, ipak, nije naveo od koga su dolazile pretnje.

Gvineja Bisao još ima dva premijera.

U nedjelju je jedan od njih Asistides Gomes rekao da su pripadnici vojske upali u njegov dom i vršili pristisak da podnese ostavku.

"Prijetili su da će ubiti pripadnike obezbjeđenja, kao i da će mene ubiti ukoliko ne potpišem da podnosim ostavku na funkciju na koju sam legalno izabran", rekao je Gomes.

Gomes je odbio da prizna uredbu generala Embala kojom se na njegoov mjesto dovodi Nuno Gomes Naviam, bivši predsjednički kandidat koji je dao podršku Embalu u izbornoj trci.

Zapadnoafričlki blok, Ekonomska zajednica Zapadne Afrike, pozvala je na kraj sukoba i upozorila da je svoje sile stavila u pripravnost ukoliko bude došlo do puča,

General Embalo je poručio je da on želi da riješi da smiri tenzije i da modernizuje Gvineju Bisao.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gdje je stravocno siromastvo

03.03.2020 08:21

Tu je i "narko drzava" sa svim svojim bezakonjem.

ODGOVORITE
Name

Deda

04.03.2020 09:54

Kako kolonija. Pa zar zapadnjaci nisu za demokratiju slobodu. Ta rijec demokratija stvara gadjenje u meni. Rijec pod cijim okriljem unistavaju narode slabije od sebe i zavode im rezim patnje i zla.

ODGOVORITE