Самит у Паризу кад се укину таксе на робу из Србије

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је делимично и поступно укидање такса на робу из Србије, што би, ако се оствари у пуном обиму, с обзиром на нека Куртијева условљавања, могло да доведе до скорог одржавања самита у Паризу, који је недавно најавио председник Француске Емануел Макрон.

Србија 02.03.2020 | 21:32
Самит у Паризу кад се укину таксе на робу из Србије

Немачка и Француска блиско координирају припреме за одржавање тог самита, који би био нека врста наставка састанка који је одржан у Берлину прошле године. Ово је "Блицу" потврђено у кабинету канцеларке Ангеле Меркел. С друге стране, из Брисела за "Блиц" наглашавају да би нови самит „омогућио дискусију о корацима потребним за стварање потпуног поверења” између Београда и Приштине.

Подсетимо, Курти је пре четири дана најавио да би с укидањем такса требало да буде завршено 1. априла, додуше уз одређена условљавања, која су одмах одбили и Србија али и САД. Ако се Куртијево обећање не заврши као првоаприлска шала, окупљање званичника из Приштине и Београда за истим столом не би требало да буде далеко. То је и најавио и сам француски председник Емануел Макрон, уз сугестију да би Курти прво требало потпуно да укине таксе.

Да води Борељ

Шта кажу остале стране које је Макрон означио као партнере? "Блиц" је затражио одговоре на питања шта немачка канцеларка Меркел мисли о овој идеји, да ли је вољна за сарадњу и када би самит могао да буде организован. Стигао је одговор да су врло расположени да учествују, и да га доживљавају као наставак сусрета у Берлину прошле године.

- Немачка у потпуности подржава брзи наставак дијалога који би водила Европска унија о нормализацији односа Србије и Косова, под покровитељством високог представника ЕУ Ђозепа Бореља као посредника. У том контексту, Француска и Немачка блиско координирају наставак састанка који је одржан 29. априла 2019. у Берлину - рекли су нам у служби за медије канцеларке Меркел.

Исту вољу показује и сам високи представник ЕУ Ђозеп Борељ. Његов портпарол Петар Стано рекао је за "Блиц" да обе стране имају одговорност за наставак дијалога.

Брже ка ЕУ

- Високи представник Ђозеп Борељ посвећен је улози посредника у дијалогу између Београда и Приштине. То је и истакао током недавне посете оба града. Такође је нагласио и да обе стране имају одговорност да осигурају брзо обнављање дијалога. Поруке које су у сваком тренутку прослеђене нашим партнерима у Србији и на Косову су врло јасне: статус кво је неодржив, он штети европском путу Србије и Косова и подрива ЕУ интеграцију региона, његов економски развој и изгледе за помирење. Дијалог мора да се поново покрене.

Те поруке преносе и поједине државе чланице ЕУ, као што је то недавно учинио француски председник Емануел Макрон - рекао је Стано.

Он даље појашњава позитивне стране одржавања састанка у Паризу.

- Поздрављамо Макронову пуну подршку обнови дијалога између Београда и Приштине коју је подстицала Европска унија. Састанак у Паризу који би окупио релевантне стране омогућио би дискусију о даљим корацима потребним за стварање потпуног поверења и изразио њихову посвећеност ка наставку нормализације односа - напомиње Стано.

На нормализацији односа последњих месеци ради и САД, посредством специјалног изасланика Ричарда Гренела, па се поставља питање може ли ЕУ сама да да ветар у леђа договору. Скептична поводом тог питања је Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

- Самит који би организовале Француска и Немачка има шансе да успе само уз присуство трећег - САД. То је очигледно након најновијих догађаја - косовска политичка сцена се поделила на про-ЕУ и про-САД пошто је премијер Курти одбио амерички захтев да у потпуности укине таксе. И то очигледно уз сугестију неких људи из Европске уније да је и делимично и постепено укидање довољно за наставак дијалога.

ЕУ треба да што пре именује изасланика за дијалог Београда и Приштине који би требало да координира са Гренелом уколико сви заиста желе да дође до наставка дијалога и заједничког рада на проналажењу одрживог и компромисног решења - казала је Грубјешићева.

Председник Србије Александар Вучић говорио је јуче на АИПАЦ-овој годишњој конференцији у Вашингтону. Привилегија да говори није указана председнику Косова Хашиму Тачију.

- Приштина је због тога ангажовала Елиота Енгела, који годинама уназад у Сенату, и по Вашингтону генерално, лобира у њену корист. То је био случај и овога пута, када је покушао да утиче на челнике АИПАЦ да откажу Вучићево обраћање, или да дају прилику и Тачију да се обрати - каже наш извор. Таква молба, међутим, није услишена.

Расим Љајић: Притисак САД на Приштину никад није био већи

Притисак САД на представнике Албанаца у Приштини за укидање такса на робу из централне Србије и БиХ никада није био већи, изјавио је јуче министар трговине Расим Љајић, оцењујући да се у томе види и да је САД стало до наставка дијалога Београда и Приштине.

- САД неће променити одлуку о признавању независности Косова, али показују да им је стало до наставка дијалога, као и да је њихов притисак много врећи него притисак ЕУ која је преокупирана својим проблемима и не бави се озбиљно нашим регионом, иако су им пуна уста тога. Курти је под притиском и свог коалиционог партнера Исе Мустафе, као и бројних косовских произвођача - рекао је Љајић.

Како каже, сам Курти је објаснио зашто се укидање такса прво односи на сировине.

- У 2018. години, извоз 58,8 одсто робе из централне Србије на Косово односи се на репроматеријале и сировине, према нашим подацима, а према косовским подацима, 83 одсто житарица се допреми из Србије, 60 одсто скроба, слада, трећина хартије... - казао је Љајић.

Он, међутим, додаје да је делимично укидање такса недовољно за слободан проток робе и људи.

- Због такси смо доста изгубили - 470 милиона евра. То је губитак за нашу привреду - рекао је Љајић, и додао да је важно да људи и привреде сарађују и функционишу.

Лајчакови задаци

Ускоро би, када земље чланице одобре, требало да буде именован специјални представника ЕУ за Београд и Приштину. "Блиц" је писао да би то требало да буде Мирослав Лајчак, а његово задужење би требало да буде да помаже високом представнику Борелу у посредовању у дијалогу, али и на промовисању ЕУ агенде у целом региону.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ммогло би трајати 100 година

02.03.2020 20:45

Из задњег пасуса ове вести, видљиво је да све земље цланице ЕУ морају сагласити да Лајцак добије ту функцију. А ја се питам ста ако само једна од 28 ЕУ дрзава из неког свог разлога не дадне ту сагласност за Лајцака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба имати петљу

03.03.2020 08:29

Наскодити себи сназно и јако.

Name

хр

03.03.2020 07:02

27 земаља

ОДГОВОРИТЕ