Српски ђаци се вратили на наставу у Сребреници

Несугласице због којих су српски ђаци претходне седмице два дана бојкотовали наставу у Првој основној школи у Сребреници данас су ријешене на састанку министра просвјете и културе Република Српска Наталије Тривић са родитељима ученика српске националности и руководством те школе.

Република Српска 02.03.2020 | 20:37
Српски ђаци се вратили на наставу у Сребреници

Тривић је послије састанка у Сребреници изјавила да су родитељи српске дјеце указали на страх за безбједност своје дјеце након "медијских пријетњи дјеци", које су квалификоване као веома тешке.

"Састанку је присуствовао и представник полиције која води истражне радње, а са родитељима и управом школе договорили смо да морамо да успоставимо функционалнији систем сарадње и функционисања школе и да се организује функционални рад Савјета родитеља, Школског одбора и свих надлежних служби и органа", рекла је Тривић.

Она је оцијенила да је недостатак комуникације довео до одређених неспоразума и да је неопходно успоставити систем да се дјеца осјећају безбједно и да имају све услове за учење и стицање знања.

"Постављено је и питање обиљежавања празника у школи и речено је да се закони Републике Српске морају поштовати и да нема дилеме у вези са прослављањем одређених празника у овој школи", упозорила је Тривић.

Одговарајући на питање да ли је дошло до промјене закључака са састанка који је прије седам дана одржан у Бањалуци са руководством општине и родитељима бошњачке дјеце, министрица је рекла да ти закључци нису мијењани, да је данас разговарано о њиховој реализацији и стварању бољих услова за одвијање наставе.

Она је додала да формирана општинска комисија за сагледавање стања у основној школи треба да настави рад и информише о стању и закључцима и родитеље и локалну власт и ресорно министарство.

Директор сребреничке Основне школе Драги Јовановић изразио је задовољство што је Тривић посјетила школу с циљем рјешавања несугласица до којих је дошло и истакао да ће школа испоштовати закључке са данашњег састанка, а да ће изгубљени часови због дводневног бојкота наставе бити надокнађени.

Представник родитеља ученика српске националности и члан општинске комисије за сагледавање и рјешавање проблема у Основној школи Александар Млађеновић рекао је да су дјеца данас била у школи јер су родитељи на тај начин исказали гест добре воље да се проблем ријеши, када су сазнали да ће министар просвјете посјетити школу.

"Захвални смо министрици што је поново осудила сваки облик дискриминације и нападе на нашу дјецу и што је позвала надлежне да наставе истрагу и да процесуирају особе која су на страховит начин пријетила нашој дјеци и оне који су подстрекавали све то", истакао је Млађеновић.

Он је појаснио да је до бојкота дошло јер нико од српских родитеља није присуствовао недавном састанку у Бањалуци "када није обраћена довољна пажња њиховим захтјевима, који нису пренесени у правом смислу, да се створе услови за пуну безбједност дјеце".

"Општинску Комисију ћу упознати о закључцима са овог састанка и надам се да ћемо са министарком ускоро разговарати и о осталим нашим захтјевима о којима смо данас разговарали, а они се односе на поштовање закона Републике Српске и уставних принципа у наставном процесу", закључио је Млађеновић.

Ученици српске националности у четвртак и петак, 27. и 28. фебруара, нису долазили на наставу у Прву основну школу у Сребреници, након што су родитељи одлучили да њихова дјеца бојкотују наставу јер је, како су оцијенили, Министарство просвјете и културе Републике Српске игнорисало њихове захтјеве на раније одржаном састанку у вези са проблемима у овој школи.

(БН/Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Терс

02.03.2020 20:47

Јадна ђецо шта раде са вама. Нијесте ни на свијет настали а већ вам у главе једноумље усађују .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

02.03.2020 21:49

Мозе ли мало прецизније: Ко коме????