Srpski đaci se vratili na nastavu u Srebrenici

Nesuglasice zbog kojih su srpski đaci prethodne sedmice dva dana bojkotovali nastavu u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici danas su riješene na sastanku ministra prosvjete i kulture Republika Srpska Natalije Trivić sa roditeljima učenika srpske nacionalnosti i rukovodstvom te škole.

Republika Srpska 02.03.2020 | 20:37
Srpski đaci se vratili na nastavu u Srebrenici

Trivić je poslije sastanka u Srebrenici izjavila da su roditelji srpske djece ukazali na strah za bezbjednost svoje djece nakon "medijskih prijetnji djeci", koje su kvalifikovane kao veoma teške.

"Sastanku je prisustvovao i predstavnik policije koja vodi istražne radnje, a sa roditeljima i upravom škole dogovorili smo da moramo da uspostavimo funkcionalniji sistem saradnje i funkcionisanja škole i da se organizuje funkcionalni rad Savjeta roditelja, Školskog odbora i svih nadležnih službi i organa", rekla je Trivić.

Ona je ocijenila da je nedostatak komunikacije doveo do određenih nesporazuma i da je neophodno uspostaviti sistem da se djeca osjećaju bezbjedno i da imaju sve uslove za učenje i sticanje znanja.

"Postavljeno je i pitanje obilježavanja praznika u školi i rečeno je da se zakoni Republike Srpske moraju poštovati i da nema dileme u vezi sa proslavljanjem određenih praznika u ovoj školi", upozorila je Trivić.

Odgovarajući na pitanje da li je došlo do promjene zaključaka sa sastanka koji je prije sedam dana održan u Banjaluci sa rukovodstvom opštine i roditeljima bošnjačke djece, ministrica je rekla da ti zaključci nisu mijenjani, da je danas razgovarano o njihovoj realizaciji i stvaranju boljih uslova za odvijanje nastave.

Ona je dodala da formirana opštinska komisija za sagledavanje stanja u osnovnoj školi treba da nastavi rad i informiše o stanju i zaključcima i roditelje i lokalnu vlast i resorno ministarstvo.

Direktor srebreničke Osnovne škole Dragi Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je Trivić posjetila školu s ciljem rješavanja nesuglasica do kojih je došlo i istakao da će škola ispoštovati zaključke sa današnjeg sastanka, a da će izgubljeni časovi zbog dvodnevnog bojkota nastave biti nadoknađeni.

Predstavnik roditelja učenika srpske nacionalnosti i član opštinske komisije za sagledavanje i rješavanje problema u Osnovnoj školi Aleksandar Mlađenović rekao je da su djeca danas bila u školi jer su roditelji na taj način iskazali gest dobre volje da se problem riješi, kada su saznali da će ministar prosvjete posjetiti školu.

"Zahvalni smo ministrici što je ponovo osudila svaki oblik diskriminacije i napade na našu djecu i što je pozvala nadležne da nastave istragu i da procesuiraju osobe koja su na strahovit način prijetila našoj djeci i one koji su podstrekavali sve to", istakao je Mlađenović.

On je pojasnio da je do bojkota došlo jer niko od srpskih roditelja nije prisustvovao nedavnom sastanku u Banjaluci "kada nije obraćena dovoljna pažnja njihovim zahtjevima, koji nisu preneseni u pravom smislu, da se stvore uslovi za punu bezbjednost djece".

"Opštinsku Komisiju ću upoznati o zaključcima sa ovog sastanka i nadam se da ćemo sa ministarkom uskoro razgovarati i o ostalim našim zahtjevima o kojima smo danas razgovarali, a oni se odnose na poštovanje zakona Republike Srpske i ustavnih principa u nastavnom procesu", zaključio je Mlađenović.

Učenici srpske nacionalnosti u četvrtak i petak, 27. i 28. februara, nisu dolazili na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, nakon što su roditelji odlučili da njihova djeca bojkotuju nastavu jer je, kako su ocijenili, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ignorisalo njihove zahtjeve na ranije održanom sastanku u vezi sa problemima u ovoj školi.

(BN/Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ters

02.03.2020 21:47

Jadna đeco šta rade sa vama. Nijeste ni na svijet nastali a već vam u glave jednoumlje usađuju .

ODGOVORITE
Name

Re:

02.03.2020 22:49

Moze li malo preciznije: Ko kome????