Позитивно оцијењен напредак Албаније и С. Македоније

Европска комисија је позитивно оценила напредак Северне Македоније и Албаније у реформском процесу те је за обе земље поновила препоруку за отварање приступних преговора са ЕУ.

Свијет 02.03.2020 | 19:07
Позитивно оцијењен напредак Албаније и С. Македоније

У документу у који Радио Слободна Европа има увид, стоји да су Северна Македонија и Албанија, појачале напоре и показале даље опипљиве и одрживе резултате у кључним областима.

“Сходно томе, основе препоруке Комисије за 2019. за отварање преговора о приступању са Северном Македонијом и Албанијом, и даље важе”, стоји у документу Европске комисије.

Оваквом констатацијом Европске комисије, и у комбинацији са новом усвојеном методологијом у приступним преговорима, отклоњене су све препреке за сагласност земаља чланица у процесу отварања приступних преговора са Скопљем и Тираном.

Француски председник Емануел Макрон, који је на самиту у октобру 2019, блокирао позитивну одлуку, изјавио је недавно да ће уклонити вето, уколико резултати извештаја Европске комисије о Северној Македонији и Албанији буду позитивни.

"Извештај чекамо у марту ... зависно од тога да ли су резултати позитивни и ако се успостави поверење онда бисмо требали бити у могуц́ности да отворимо преговоре", изјавио је Мацрон на Минхенској конференцији о безбедности.

У извештају Европске комисије, се истиче да је Северна Македонија показала опипљиве резултате у сталном спровођењу реформи везаних за ЕУ и на добросуседским односима.

“Што се тиче реформи, земља се посебно фокусирала на области које су идентификоване у закључцима ЕУ Савета, а које обухватају правосудне реформе и проактивне истраге, кривично гоњење и правомоц́не пресуде у случајевима корупције и организованог криминала, укључујуц́и и оних на високом нивоу”, стоји у закључцима извештаја.

У посебном извештају о Албанији, се истиче да је земља, показала конкретне резултате у континуираном спровођењу реформи везаних за ЕУ.

“Нарочито у погледу области идентификованих у Закључцима Савета ЕУ, дошло је до напретка на следец́и начин: даље унапређење процеса поновне процене судија и тужилаца, посебно попуњавање свих приоритетних досијеа”, стоји у документу.

У октобру прошле године, ЕУ није успела да се усагласи и одобри отварање приступних преговора са Северном Макеоднијом и Албанијом, без обзира на безусловну препоруку Европске комисије која је сматрала да су обе земље испуниле све неопходне услове.

Француска која је блокирала одлуку, условила је отварање овог процеса изменом у приступу у преговорима о чланству.

Почетком фебруара Европска комисија је представила методологију којом се мења начин преговарања о приступу а која ће се примењивати на земље које ће тек почети процес преговарања.

Посебан извештај Еропске комисије за Северну Македонију и Албанију је израђен управо да би послужио земљама чланицама ЕУ, да се увере да ли су обе земље наставиле са напорима у реформском процесу.

Северна Македонија чека на отварање преговора од 2009. године, а Албанија од 2018.

У светлу овог извештаја, вероватна позитива одлука ће бити донета на самиту који ће бити одржан 27. и 28. марта у Бриселу.

(РСЕ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маде ин Цанада

02.03.2020 18:50

Сви одоше у ЕУ, а срби у Африку. Није се бадава било у покрету несврстаних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

02.03.2020 19:01

Не у Африку они це у Русију

Name

Оракле

02.03.2020 19:06

Албанија и Македонија имају разантан развој, а најбољи успјеси су у аграру у насадима цили паприке и про натовској менталној дезинтероградњи.

ОДГОВОРИТЕ