Pozitivno ocijenjen napredak Albanije i S. Makedonije

Evropska komisija je pozitivno ocenila napredak Severne Makedonije i Albanije u reformskom procesu te je za obe zemlje ponovila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Svijet 02.03.2020 | 19:07
Pozitivno ocijenjen napredak Albanije i S. Makedonije

U dokumentu u koji Radio Slobodna Evropa ima uvid, stoji da su Severna Makedonija i Albanija, pojačale napore i pokazale dalje opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima.

“Shodno tome, osnove preporuke Komisije za 2019. za otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i dalje važe”, stoji u dokumentu Evropske komisije.

Ovakvom konstatacijom Evropske komisije, i u kombinaciji sa novom usvojenom metodologijom u pristupnim pregovorima, otklonjene su sve prepreke za saglasnost zemalja članica u procesu otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je na samitu u oktobru 2019, blokirao pozitivnu odluku, izjavio je nedavno da će ukloniti veto, ukoliko rezultati izveštaja Evropske komisije o Severnoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni.

"Izveštaj čekamo u martu ... zavisno od toga da li su rezultati pozitivni i ako se uspostavi poverenje onda bismo trebali biti u mogućnosti da otvorimo pregovore", izjavio je Macron na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

U izveštaju Evropske komisije, se ističe da je Severna Makedonija pokazala opipljive rezultate u stalnom sprovođenju reformi vezanih za EU i na dobrosusedskim odnosima.

“Što se tiče reformi, zemlja se posebno fokusirala na oblasti koje su identifikovane u zaključcima EU Saveta, a koje obuhvataju pravosudne reforme i proaktivne istrage, krivično gonjenje i pravomoćne presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i onih na visokom nivou”, stoji u zaključcima izveštaja.

U posebnom izveštaju o Albaniji, se ističe da je zemlja, pokazala konkretne rezultate u kontinuiranom sprovođenju reformi vezanih za EU.

“Naročito u pogledu oblasti identifikovanih u Zaključcima Saveta EU, došlo je do napretka na sledeći način: dalje unapređenje procesa ponovne procene sudija i tužilaca, posebno popunjavanje svih prioritetnih dosijea”, stoji u dokumentu.

U oktobru prošle godine, EU nije uspela da se usaglasi i odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makeodnijom i Albanijom, bez obzira na bezuslovnu preporuku Evropske komisije koja je smatrala da su obe zemlje ispunile sve neophodne uslove.

Francuska koja je blokirala odluku, uslovila je otvaranje ovog procesa izmenom u pristupu u pregovorima o članstvu.

Početkom februara Evropska komisija je predstavila metodologiju kojom se menja način pregovaranja o pristupu a koja će se primenjivati na zemlje koje će tek početi proces pregovaranja.

Poseban izveštaj Eropske komisije za Severnu Makedoniju i Albaniju je izrađen upravo da bi poslužio zemljama članicama EU, da se uvere da li su obe zemlje nastavile sa naporima u reformskom procesu.

Severna Makedonija čeka na otvaranje pregovora od 2009. godine, a Albanija od 2018.

U svetlu ovog izveštaja, verovatna pozitiva odluka će biti doneta na samitu koji će biti održan 27. i 28. marta u Briselu.

(RSE)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Made in Canada

02.03.2020 18:50

Svi odoše u EU, a srbi u Afriku. Nije se badava bilo u pokretu nesvrstanih.

ODGOVORITE
Name

Dino

02.03.2020 19:01

Ne u Afriku oni ce u Rusiju

Name

Orakle

02.03.2020 19:06

Albanija i Makedonija imaju razantan razvoj, a najbolji uspjesi su u agraru u nasadima cili paprike i pro natovskoj mentalnoj dezinterogradnji.

ODGOVORITE