Курти писао Трампу и Помпеу, укидамо таксе

- Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, послао је писмо америчком председнику и држвном секретару Доналду Трампу и Мајку Помпеу.

Србија 02.03.2020 | 14:11
Курти писао Трампу и Помпеу, укидамо таксе

Он их је обавестио да ће Приштина од 15. марта почети да укида таксе на српске и производе из БиХ које је утврдила претходна влада Рамуша Харадинаја.

Курти у писму Трампу и Помепу износи раније саопштену одлуку да ће у почетку бити укинуте таксе на сировине.

"То радимо као израз добре дипломатске воље и као знак наше посвећености да блиско сарађујемо са Сједињеним Државама у дијалогу са Србијом. Надамо се да ће Београд реципрочно одговорити на ове наше акције и очекујемо да ће уклонити све нецаринске баријере у трговини с Косовом и зауставе кампању за одпризнавање Косова", навео је Курти у писму, пренео је приштински портал Љајми.

Наводи да је актуелна приштинска влада свесна да је током последње две године дошло до изразитог недостатка координације између председника привременихх приштинских институција, Хашима Тачија, о "улози, интересу и циљевима у дијалогу са Србијом", као и о, како каже, нејасноћама ко заступа Приштину на међународној сцени и на Косову.

Када је реч о дијалогу, Курти даље пише да ће то окончати његова влада.

"Влада и ја као премијер имамо уставни мандат, политичку вољу и законску дужност, као и потпуну и искључиву одговорност за преузимање, вођење овог процеса и представљање Косова на највишем дипломатском нивоу", навео је Курти.

Радује се, каже, што ће на том послу сарађивати са САД и ЕУ када је реч о успостављању механизама за надзор и санкционисање како би се "обе стране придржавале обавеза преузетих по садашњим и будућим споразумима".

Курти у писму упознаје председника САД са владиним програмом и о обнављању дијалога са Београдом.

Он уверава Трампа и Помпеа да је његова влада посвећена решавању, како наводи, преосталих питања између Београда и Приштине, уверен да се то може само у оквиру дијалога, који би био окончан "узајамним признањем двеју држава".

Курти је, између осталог, у писму навео да верује да је то начин да се, како каже, "Косово интегрише у међународну заједницу и постигне историјски споразум који би створио трајни мир, стабилност и безбедност на Балкану".

"Неће бити размене територија"

Курти каже да се противи размени територија и да актуелни косовски председник, Хашим Тачи, нема овлашћење за потписивање било каквог споразума са Београдом.

"То се неће десити. Знам да је постојао план да Косово укине таксе, а сутрадан и план, али не за започињање дијалога, већ за његово окончање ", рекао је Курти на ванредној седици парламента.

"Неће бити размене територија", навео је Курти.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фед

02.03.2020 13:49

Није ми јасно засто привреме Пристинске институције Србија мена никакве сансе да Косово врати под своју ингеренцију Србија се одрекла Косова потписујуци капитулацију у Куманову само сто Срби гурају ствари под тепих не полазуци рацун народу који зиви у заблуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.03.2020 16:18

Србија никада није потписала капитулацију. Висе је тада НАТО потписао капитулацију. Друга је ствар сто им нико не мозе вјеровати. Да су испостоване све одредбе тога споразума данас би српска војска и полиција биле на граници према албанији.