Kurti pisao Trampu i Pompeu, ukidamo takse

- Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, poslao je pismo američkom predsedniku i držvnom sekretaru Donaldu Trampu i Majku Pompeu.

Srbija 02.03.2020 | 14:11
Kurti pisao Trampu i Pompeu, ukidamo takse

On ih je obavestio da će Priština od 15. marta početi da ukida takse na srpske i proizvode iz BiH koje je utvrdila prethodna vlada Ramuša Haradinaja.

Kurti u pismu Trampu i Pomepu iznosi ranije saopštenu odluku da će u početku biti ukinute takse na sirovine.

"To radimo kao izraz dobre diplomatske volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će Beograd recipročno odgovoriti na ove naše akcije i očekujemo da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustave kampanju za odpriznavanje Kosova", naveo je Kurti u pismu, preneo je prištinski portal Ljajmi.

Navodi da je aktuelna prištinska vlada svesna da je tokom poslednje dve godine došlo do izrazitog nedostatka koordinacije između predsednika privremenihh prištinskih institucija, Hašima Tačija, o "ulozi, interesu i ciljevima u dijalogu sa Srbijom", kao i o, kako kaže, nejasnoćama ko zastupa Prištinu na međunarodnoj sceni i na Kosovu.

Kada je reč o dijalogu, Kurti dalje piše da će to okončati njegova vlada.

"Vlada i ja kao premijer imamo ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje, vođenje ovog procesa i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou", naveo je Kurti.

Raduje se, kaže, što će na tom poslu sarađivati sa SAD i EU kada je reč o uspostavljanju mehanizama za nadzor i sankcionisanje kako bi se "obe strane pridržavale obaveza preuzetih po sadašnjim i budućim sporazumima".

Kurti u pismu upoznaje predsednika SAD sa vladinim programom i o obnavljanju dijaloga sa Beogradom.

On uverava Trampa i Pompea da je njegova vlada posvećena rešavanju, kako navodi, preostalih pitanja između Beograda i Prištine, uveren da se to može samo u okviru dijaloga, koji bi bio okončan "uzajamnim priznanjem dveju država".

Kurti je, između ostalog, u pismu naveo da veruje da je to način da se, kako kaže, "Kosovo integriše u međunarodnu zajednicu i postigne istorijski sporazum koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu".

"Neće biti razmene teritorija"

Kurti kaže da se protivi razmeni teritorija i da aktuelni kosovski predsednik, Hašim Tači, nema ovlašćenje za potpisivanje bilo kakvog sporazuma sa Beogradom.

"To se neće desiti. Znam da je postojao plan da Kosovo ukine takse, a sutradan i plan, ali ne za započinjanje dijaloga, već za njegovo okončanje ", rekao je Kurti na vanrednoj sedici parlamenta.

"Neće biti razmene teritorija", naveo je Kurti.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Fed

02.03.2020 14:49

Nije mi jasno zasto privreme Pristinske institucije Srbija mena nikakve sanse da Kosovo vrati pod svoju ingerenciju Srbija se odrekla Kosova potpisujuci kapitulaciju u Kumanovu samo sto Srbi guraju stvari pod tepih ne polazuci racun narodu koji zivi u zabludi

ODGOVORITE
Name

Boki

02.03.2020 17:18

Srbija nikada nije potpisala kapitulaciju. Vise je tada NATO potpisao kapitulaciju. Druga je stvar sto im niko ne moze vjerovati. Da su ispostovane sve odredbe toga sporazuma danas bi srpska vojska i policija bile na granici prema albaniji.