Очекује се прилив миграната на грчко-турској граници

Немачки лист "Велт" имао је увид у интерни извештај Фронтекса о ситуацији на грчко-турској граници, у ком се наводи да се очекује погоршавање ситуације.

Свијет 02.03.2020 | 11:25
Очекује се прилив миграната на грчко-турској граници

Фронтекс очекује да ће се ситуација посебно погоршати због "масовног прилива миграната". "Биће тешко да се заустави масован прилив људи који су кренули на пут", пише у извештају Фронтекса.

Очекује се да ће се притисак на спољне границе ЕУ интензивирати чак иако турске власти поново зауставе кретање миграната.

Како се наводи, извештај је написан током викенда након што је Турска прошле недеље престала да спречава избеглице да крену копненим или воденим путем до Грчке.

Прилив миграната такође је праћен брзим ширењем информација на друштвеним мрежама, преноси Катимерини.

Грчка је у недељу затражила додатну помоћ Фронтекса након чега је европска агенција упутила појачање на грчко-турску границу.

Једно дете се утопило, а 47 миграната је спасено након што се њихов чамац преврнуо недалеко од грчког острва Лезбос, саопштила је данас грчка обалска стража.

Ројтерс наводи да је најмање 1.000 миграната стигло до грчких острва у источном делу Егејског мора од недеље ујутро.

Мигранти су кренули ка границама Турске са Бугарском и Грчком и према грчким острвима након што је Анкара у петак саопштила да ће отворити границе према Европској унији, а након што су у Сирији у нападу владиних снага погинула 33 турска војника.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар