Očekuje se priliv migranata na grčko-turskoj granici

Nemački list "Velt" imao je uvid u interni izveštaj Fronteksa o situaciji na grčko-turskoj granici, u kom se navodi da se očekuje pogoršavanje situacije.

Svijet 02.03.2020 | 11:25
Očekuje se priliv migranata na grčko-turskoj granici

Fronteks očekuje da će se situacija posebno pogoršati zbog "masovnog priliva migranata". "Biće teško da se zaustavi masovan priliv ljudi koji su krenuli na put", piše u izveštaju Fronteksa.

Očekuje se da će se pritisak na spoljne granice EU intenzivirati čak iako turske vlasti ponovo zaustave kretanje migranata.

Kako se navodi, izveštaj je napisan tokom vikenda nakon što je Turska prošle nedelje prestala da sprečava izbeglice da krenu kopnenim ili vodenim putem do Grčke.

Priliv migranata takođe je praćen brzim širenjem informacija na društvenim mrežama, prenosi Katimerini.

Grčka je u nedelju zatražila dodatnu pomoć Fronteksa nakon čega je evropska agencija uputila pojačanje na grčko-tursku granicu.

Jedno dete se utopilo, a 47 migranata je spaseno nakon što se njihov čamac prevrnuo nedaleko od grčkog ostrva Lezbos, saopštila je danas grčka obalska straža.

Rojters navodi da je najmanje 1.000 migranata stiglo do grčkih ostrva u istočnom delu Egejskog mora od nedelje ujutro.

Migranti su krenuli ka granicama Turske sa Bugarskom i Grčkom i prema grčkim ostrvima nakon što je Ankara u petak saopštila da će otvoriti granice prema Evropskoj uniji, a nakon što su u Siriji u napadu vladinih snaga poginula 33 turska vojnika.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar