Због такси БиХ скоро изгубила тржиште на Косово

Извоз из Босне и Херцеговине на Косово у новембру 2018., мјесецу када је Косово увело 100 постотне царине на производе, односно робу из БиХ, износио је око 7,9 милиона КМ, док је у децембру исте године износио 2,3 милиона КМ, потврђено је Фени из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Босна и Херцеговина 02.03.2020 | 10:20
Због такси БиХ скоро изгубила тржиште на Косово

Наводе да је у првом кварталу 2019. постојао континуитет извоза у просјеку од 1,36 милона КМ, након чега у априлу опада за готово 70 посто у односу на претходни мјесец, падајући на износ испод пола милиона КМ, а при чему смо остварили дефицит на мјесечном нивоу виши од 50 посто.

У прва два квартала 2019. БиХ је извезла робе на Косово у вриједности 6,84 милиона КМ и извоз је смањен у односу на исти период претходне године за око 65 милиона КМ или 90 посто.

У претходним годинама мјесечни просјек извоза на Косово износио је око 13 милиона КМ, од увођења царина је то око милион КМ, односно биљежимо смањење извоза око 12 милиона КМ на мјесечном нивоу.

Према посљедњим подацима, обим размјене БиХ – Косово за 2019. годину износио је свега 26 милиона КМ. У односу на претходну годину разлика у вриједности је око 132 милиона КМ.

Извоз на Косово у 2019. износио је 13,5 милиона КМ (90 посто мање у односу на претходну годину), а у извозу доминирају обућа и одјећа.

Увоз са Косова износио је 12,83 милиона КМ (22 посто мање у односу на претходну годину). Производи са највећом вриједношћу у увозу су кожа, производи од жељеза и челика, алкохолна пића.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ наводе да су одмах по увођењу царина реаговали према свим релевантним институцијама у БиХ наглашавајући чињеницу да одлука институција Косова представља, не само грубо кршење ЦЕФТА Споразума, него и нарушавање принципа регионалне сарадње.

Појашњавају да у складу са ЦЕФТА Споразумом, да би нека потписница Споразума могла увести заштитне мјере, потребно је провести економско истраживање којим би се доказало угрожавање домаће производње чланице која уводи те мјере, што је у овом и свим претходним случајевима изостало.

У укупној размјени БиХ са свијетом, око 14 посто отпада на земље ЦЕФТА-е, а од тога скоро четири посто се односи на Косово. Иако се не чини као велико тржиште, за бх. привреду то није мало ако узмемо у обзир да је то једно од ријетких тржишта на којем је биљежен суфицит.

Оно што представља највећу опасност јесте да задржавањем ових царина бх. привредници губе тржиште те на њихово мјесто улазе други партнери, а једном изгубљено тржиште јако је тешко вратити.

СТК изражава наду да ће царине, како је најавио премијер Аљбин Курти, бити укинуте и да ће тржиште Косова бити отворено за сировине и производе из Босне и Херцеговине.

(Фена) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маxо

02.03.2020 09:41

Е ј...м ти државу којој тзв. Косово наноси некакаве штете због економских санкција, плачемо као да је Амрика увела санкције, срамота и за Србију и БиХ збоог оволике кукњаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

02.03.2020 10:36

сад би било интересантно да се објави гдје се налазе те фирме које су избозиле тамо робу. дрзави у цјелини је мозда мало трзисте. а неким фирмама велико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаги

02.03.2020 11:04

Распаст це се ова трухла тзв бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарабон

02.03.2020 14:45

Сањај није забрањено

Name

Будала као и ти

02.03.2020 19:34

Није због такси,него због српске политике.

ОДГОВОРИТЕ