"Имамо ауторитаризам који на тај начин нагриза БиХ"

"Једно од питања демократског развоја БиХ, ако вам неко, а зна се ко је то, уништи опозицију, узме све странке под своје, узме све главне полуге власти на нивоу државе и обесправи парламент ентитетски – шта год затражи, он мора да гласа за њега, шта је то, је ли то демократија или једна врста ауторитаризма који на тај начин нагриза државу БиХ. Русија ради своје послове, ако ми радимо своје, Русија ће нам помоћи.

Босна и Херцеговина 01.03.2020 | 23:13
"Имамо ауторитаризам који на тај начин нагриза БиХ"

Проф. др. Неџад Корајлић, декан Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, у емисији Рес фацта са Џенаном Каруп Друшко, у којој је тема била НАТО и Босна и Херцеговина, говорећи о безбједносзти и сарадњи с другим факултетима у региону, као један од проблема истакао је  хибридно ратовање у коме се пуно користе и медији:

„Босна и Херцеговина и регија изложени су хибридном ратовању од стране источних земаља, примарно Русије, Србије и неких других земаља које имају овдје своје интересе. Они су врло често присутни као припрема за одређена економска улагања, финансијске токове. И Хрватска је била изложена хибридном рату када је у питању Агрокор. Ми смо овдје подложно тло, за тај експеримент хибридног ратовања.“

Проф. др. Дијана Гупта с Универзитета Џемал Биједић у Мостару и предсједница Атланског вијећа БиХ, нагласила је колико је за БиХ битно искуство других, поготово Сјеверне Македоније која је прошла пут који БиХ тек чека. У једном од задњих пројеката радили су и на цyбер дјеловању, јер „друштвене мреже данас умногоме обликују младе људе: „НАТО нам даје одговоре на све, ту није укључена само војна компонента“.

О томе зашто је БиХ одједном толико занимљива Руској Федерацији, академик проф. др. Мирко Пејановић је рекао:

- Кад је требало НАТО савезу да добије сагласност водећих свјетских сила у Савјету безбједности за авио ударе у БиХ, добио их је и од Русије. Руска Федерација води своју политику и њена политика је свјетска политика и она се носи, или мјери, са водећим свјетским силама. Руска Федерација је у свом развоју подигла све своје капацитете, политичке екононске и војне и постаје равноправна водећим свјетским силама. То није била у вријеме Јељцина, наравно, била је на кољенима. И она има своје претензије и другдје и то је много видљивије него овдје.

Руска Федерација у основи има позитиван однос према БиХ и изградњи мира у БиХ на основу Дејтонског мировног споразума. Зашто ми имамо странке у БиХ које ту политику која ремети тај основни геополитички курс који је настао Дејтонским мировним споразумом желе да зауставе, па дају веће шансе Русији? Зашто ми имамо те унутрашње политике? Зашто су странке које ту политику заговарају водеће и дијеле власт у БиХ? Можемо ли ми имати сигуран мир ако врх државе, а врх државе је парламентарна већина и њена влада, ако у тој влади нема консензуса ни о једном питању? Не можемо. 

Нас геополитика, политика међународне заједнице и НАТО штите да не дођемо у хаварију. Једно од питања демократског развоја БиХ, ако вам неко, а зна се ко је то, уништи опозицију, узме све странке под своје, узме све главне полуге власти на нивоу државе и обесправи парламент ентитетски – шта год затражи, он мора да гласа за њега, шта је то, је ли то демократија или једна врста ауторитаризма који на тај начин нагриза државу БиХ. Русија ради своје послове, ако ми радимо своје, Русија ће нам помоћи.

На питање шта уколико би дошло до тога да неке политичке снаге одлуче да БиХ постане руски савезник, академик Пејановић је одговорио: 

„Академија наука БиХ је урадила студију о имиграцијама и по ономе што показују сви елемнти истраживања није више само економски моменат разлог одлазака људи и друго велике се бројке јављају у одласцима, што значи да ми овдје немамо развоја, немамо инвестиција, понешто имамо боље у неким локалним јединицама, али са НАТО савезом, нашим већим укључивањем и добијањем чланства, онда водећи инвеститори у европским државама више неће постављати питање на оним својим затвореним сједницама: па смијемо ли ми тамо ићи, они ће тамо ићи. 

Према томе, ми ћемо доћи до једног новог стања, јер ми смо дио тог, и сигурносног, и мировног, и економског простора. Ми не можемо бити дио неког другог простора који овдје ни традиционално ни историјски није никад био, према томе наш је пут убрзање интеграција у европску унију и убрзање интеграција у НАТО савез.

С обзиром на одређене политичке поруке које постају све агресивније, па се чак поново помиње и ријеч рат на директно питање постоји ли могућност новог рата у БиХ, проф. др. Корајлић је казао: „Не. То је само један чисти политички спин. Не може бити рата. Зашто не може? Имамо тренуто око Босне и Херцеговине присуство НАТО-а у Хрватској, Црна Гора је у НАТО-у. Имамо јаку контролу међународних снага на граници према Србији. Србија има својих проблема са Косовом, са Војводином. Србија није оно што је била. Србија тежи демократизацији и иде у реформе и војног и сигурносног сектора. Мислите да би се Србија усудила поново да уђе у неки рат с Босном и Херцеговином? Не би.
Академик Пејановић је додао: „Мир није све, али без мира све је ништа.“

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рв

02.03.2020 08:59

Ма немој те ми рећи. Све. Баш све. А ђе друга страна? Шта она тражи? Шта она хоће? То нико и не помиње. То никога не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

02.03.2020 18:39

Која друга страна? 'Си прс'о од ПТСП-а?