Козарске покладе - спој традиције и укусне хране

Између Бањалуке и Приједора, у поткозарском селу Верићи одржане су традиционалне 14.“Козарске покладе”, којима православни вјерници обиљежавају завршетак мрсних дана, пред почетак великог Васкршњег поста. У пјесми, игри и закускама уживало је на стотине мјештана и гостију из цијеле Републике Српске.

Република Српска 01.03.2020 | 15:50
Козарске покладе - спој традиције и укусне хране

У поткозарском селу Верићи, испраћени су зимски дани. И то изворном пјесмом и наступима фолклорних и културно-умјетничких друштава . Домаћице су припремиле богату гастро-понуду а посјетиоце су привукла старинска јела - попара, чварци, сир, кајмак, пура, цицвара...

„Овде су наше чланице припремиле разну храну од цицваре,буњгура, разних пита, колача, уштипака и то су све урадиле наше вриједне руке. Наш актив броји 38 жена и све смо активне на овим просторима и увијек смо добијале похвале“, каже Свјетлана Вучковац из Актива жена Бистрица. 

"Спремили смо старинска јела. Као што можете и видјети имамо кукурузу, старинске колаче шапе као и ручне радове“ , рекла је Александра Шешић  из Удружење жена Горња Пискавица.

Мјештани причају како су њихови преци све до 1941. године, недјељу уочи великог поста, долазили пред цркву и частили се с кумовима и пријатељима.  Био је то дан када су се мирили они који су се свађали.

Данас, Козарске покладе су постале примамљива туристичка атракција, а организатори су, већ годинама, туристичке организације Бањалуке и Приједора.  Градоначелници ова два града су сагласни – Козарске покладе су манифестација која спаја људе и чува старе обичаје.

„То је традиција и треба је његовати. Људи се окупљају и ми смо ту да све то подржимо јер Приједор и Бања Лука су овде годинама заједно“, рекао је Игор Радојчић градоначелник Бањалуке.

„Ово је један лијеп примјер гдје се сусрећу два града пријатеља и њихова села као и становници са ових подручја гдје се обиљежава долазак Васкршњег поста“, рекао је Миленко Ђаковић градоначелник Приједора.
На Козарске покладе годинама долази и посланик Драшко Станивуковић, који је истакао да су овакве манифестације мјесто сусрета становника Приједора и Бањалуке и начин да села у Републици Српској живе са акцентом очувања културе традиције и вјере.

Пажњу окупљених мјештана поред гастропрезентација и народних ношњи привукла је и  необична продајна изложба јазавца, којег је најмлађи ловац Ловачког друштва „Срндаћ“ из Омарске ловачка секција „Бистрица“ Михајло Цвијић  ухватио са колегама у оближњој шуми.

Обиљежавање 14.Козарских поклада почело је литургијом у Цркви Светог пророка Илије у Верићима, коју је служио јереј Игор Марић истакавши циљ оживљавања старе традиције и обичаја који су везани за Васкршње покладе којима се налаже мир праштање и дружење једних са другима. Организатори манифестације су Црквена општина Бистрица-Верићи, Туристичка организација града Бањалуке и Туристичка организација града Приједора.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар