Kozarske poklade - spoj tradicije i ukusne hrane

Između Banjaluke i Prijedora, u potkozarskom selu Verići održane su tradicionalne 14.“Kozarske poklade”, kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak velikog Vaskršnjeg posta. U pjesmi, igri i zakuskama uživalo je na stotine mještana i gostiju iz cijele Republike Srpske.

Republika Srpska 01.03.2020 | 15:50
Kozarske poklade - spoj tradicije i ukusne hrane

U potkozarskom selu Verići, ispraćeni su zimski dani. I to izvornom pjesmom i nastupima folklornih i kulturno-umjetničkih društava . Domaćice su pripremile bogatu gastro-ponudu a posjetioce su privukla starinska jela - popara, čvarci, sir, kajmak, pura, cicvara...

„Ovde su naše članice pripremile raznu hranu od cicvare,bunjgura, raznih pita, kolača, uštipaka i to su sve uradile naše vrijedne ruke. Naš aktiv broji 38 žena i sve smo aktivne na ovim prostorima i uvijek smo dobijale pohvale“, kaže Svjetlana Vučkovac iz Aktiva žena Bistrica. 

"Spremili smo starinska jela. Kao što možete i vidjeti imamo kukuruzu, starinske kolače šape kao i ručne radove“ , rekla je Aleksandra Šešić  iz Udruženje žena Gornja Piskavica.

Mještani pričaju kako su njihovi preci sve do 1941. godine, nedjelju uoči velikog posta, dolazili pred crkvu i častili se s kumovima i prijateljima.  Bio je to dan kada su se mirili oni koji su se svađali.

Danas, Kozarske poklade su postale primamljiva turistička atrakcija, a organizatori su, već godinama, turističke organizacije Banjaluke i Prijedora.  Gradonačelnici ova dva grada su saglasni – Kozarske poklade su manifestacija koja spaja ljude i čuva stare običaje.

„To je tradicija i treba je njegovati. Ljudi se okupljaju i mi smo tu da sve to podržimo jer Prijedor i Banja Luka su ovde godinama zajedno“, rekao je Igor Radojčić gradonačelnik Banjaluke.

„Ovo je jedan lijep primjer gdje se susreću dva grada prijatelja i njihova sela kao i stanovnici sa ovih područja gdje se obilježava dolazak Vaskršnjeg posta“, rekao je Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora.
Na Kozarske poklade godinama dolazi i poslanik Draško Stanivuković, koji je istakao da su ovakve manifestacije mjesto susreta stanovnika Prijedora i Banjaluke i način da sela u Republici Srpskoj žive sa akcentom očuvanja kulture tradicije i vjere.

Pažnju okupljenih mještana pored gastroprezentacija i narodnih nošnji privukla je i  neobična prodajna izložba jazavca, kojeg je najmlađi lovac Lovačkog društva „Srndać“ iz Omarske lovačka sekcija „Bistrica“ Mihajlo Cvijić  uhvatio sa kolegama u obližnjoj šumi.

Obilježavanje 14.Kozarskih poklada počelo je liturgijom u Crkvi Svetog proroka Ilije u Verićima, koju je služio jerej Igor Marić istakavši cilj oživljavanja stare tradicije i običaja koji su vezani za Vaskršnje poklade kojima se nalaže mir praštanje i druženje jednih sa drugima. Organizatori manifestacije su Crkvena opština Bistrica-Verići, Turistička organizacija grada Banjaluke i Turistička organizacija grada Prijedora.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar