Вишеград: Одржан протестни скуп за очување ријека

Више стотина грађана протестовало је данас у Вардишту код Вишеграда против изградње мини-хидроелектране Рзав.

Република Српска 01.03.2020 | 15:07
Вишеград: Одржан протестни скуп за очување ријека

Грађани Мјесне заједнице Вардиште код Вишеграда данас су  мирним протестом изразили  своје незадовољство покретањем поступка додјеле концесије од Владе Републике Српске  за изградњу двије мале хидроелектране на ријеци Бијели и Црни Рзав у овом мјесту вриједности  3,12 милиона КМ. 

Овај протест организовао је хуманитарац Војкан Крстић и вардиштанска парохоја СПЦ.

„ Овдје је рођена моја бака и мајка, овдје сам проводио највећи дио дјетињства поред прелијепе ријеке која ми је уљепшавала дјечачке дане. Желим да и моја дјеца осјете њене чари у срцу нетакнуте природе али те снове само једним неразумним и несхватљивим актом жели да поквари Министарство енергетике Републике Српске које је покренуло поступак концесије за изградњу малих  хидроелектрана", рекао је Војкан Крстић.

Вардиштани, окупљени на протесту,  се не могу начудити коме је пало на памет да уништи жилу куцавицу овог мјеста и да ли је потребно да се неки незнани појединац, који није из ових крајева богати на штету мјештана и њиховог потомства.

„Ријеке Црни и Бијели Рзав су душа села кроз које тече, она је рај за риболовце, излетнике, купаче. Не можемо дозволити да се неко богати уништавајући ово народно добро и добро своју нас", каже мјештанин Чедо Јовичић.

И Коса Кнежевић је огорчена издавањем концесије на њену ријеку и ријеку њених суграђана.

„Бранићемо наше ријеке, ваљда се и народ нешто пита", љутито говори Милан Грујевић а њему се придружује и Благоје Јевтић који је живот крај њих провео.

Црква у намјери отимања мирног тока ријека види и уништавање њиховог  световног  значаја за православни народ.

„ Послије хљеба насушног кога морамо имати сваки дан имамо још три светиње а то су свјетлост, ваздух и воду за пиће, прање, освећење и прочишћење и преображење и спасење. Овдје је ударено на једну од тих светиња а то је вода без које нема живота. Колико видимо овдје се узима све а не добија ништа",  рекао је свештеник Рајко Цвјетковић.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ВГД_БГД

01.03.2020 14:57

Не дајте банди! Срецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вокан, ПАРОХИЈА И СПЦ

01.03.2020 20:51

Коначно глас разума, јер МХ су највеће зло које пријети беспотребно уништавању земље. Не дају ни 1% у укупној производњи, а уништавају околину, живи свјет, расељавају народ и све то ради багре која би хљеба без мотике. Само будите на том курсу и подаћемо Вас и животима ако треба. У Србији су направили зло какво ниједан освајач није и узалуд народ протестује.

Name

ИСТО

01.03.2020 14:58

Насе ријеке су сакупљаци канализације и отпадних вода не само код вас вец у цјелој YУ, и сто је нај залосније да сви користимо за пити,Јадни народ нема посла да несто гради него само се гледа како неко да се обогати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2020 20:54

Главни кривац је енергетска мафија која преко министра Петра Ђокића, Голићке у министарству екологије и Раденка Ђурице директора агенције за концесију склопе све дозволе једногласно.

Name

Зззз

01.03.2020 15:17

Опет се напада министарка Голић и Влада Репуплиле Српске. Мозда је исправније да се позову из Владе и да се направи јавна трибина да се све мирно ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2020 11:13

Прозивају се злочинци над ријечицама: министрства: Екологија и министарка Голић, министарство Енергетикеса дипломцем, агенцијаа за концесију и сви они који још дају сагласност да би се одобрио злочин. Биће вам због тога накнадно суђено.

Name

Хеј ба

01.03.2020 15:57

И ови се поцели литати око брана, који примитивизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

01.03.2020 20:10

Средњи вијек!

Name

Висеграђанин

01.03.2020 16:12

Коју игру у свему овоме игра локална власт, зашто је Начелник дошао само у манастир Вардиште, а не и на протестни скуп и протестну шетњу за очување наших ријека, нешто се ту не слажу коцкице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

01.03.2020 20:28

Ово има само у Висеграду да Нацелник тијера инвеститоре из свог града, ја разумијем да је он неспособан да доведе некога ал да га тијера или је луд или није добио свој дио трецег нема

Name

Ре Гојко

02.03.2020 01:52

Да ли сте ви толико глупи да не знате фа то нису никакве инвестиције, да они извлаче новац преко суфинансирања обновљивих извора, да ту нема запошљавања, да је то тотално погрешан и штетан извор за грађане и околину или продајете раји јефтине трикове?

Name

Бистрица

02.03.2020 07:38

Начелник је дошао у Манастир да се покаје јер кући не слави Крсну славу. Него, како нема великог директора Перишића, па он је недавно спискао сву уштеђевину ХЕ Вишеград и исплатио ХЕ Бистрицу Калдери и осталим. Био је на протесту у Вишеграду, сада се предомислио и нема га. Мора да је било доброг рибања у међувремену.

Name

Јјјоој

01.03.2020 19:21

Чуј био у манастиру,а није у протесној шетњи.Па локална власт,одавно не зна шта ради.То је свима у Вгд јасно одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даница

01.03.2020 20:23

Људи овде несто смрди,предводници протеста хуманитарац који дрзи дивље депоније и свестеник који је запослио сина у мини хидроценрелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд

01.03.2020 22:27

07.03.2020 са поцетком у 12х позивамо све градјане Висеграда да присуствују Литијама поводом пресељења насег драгог Нацелника у нови комфоран стан у центру града.Литије организују Свестенство Висеграда и Хуманитарци Висеграда.Литија креце од старог Нацелниковог стана до новог.А потом јос један круг са Литијама за успјесну дијету насег нацелника свих градјана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

02.03.2020 07:20

У ВГД се не зна ко , гдје и шта "гони". Народ растрзан и злоупотребљен. На једној страни владари , необразовани и некомплетентрни .Жељни новца којег им је увијек мало и у сталном страху од губитка моћи. На другој представници СПЦ медју којима се могу препознати разни типови свјештенства. Преовладава среброљубиви тип свјештенства , ал има "пођекоји" који је задржао моралне назоре и принципе честитих. На трећој страни тајкуни, углавном проистекли претходним учешчем у власти и крадјом из заједничких ресурса , а који су се препали за егзистенцију (јер им овце које су шишали до сада одлазе у швабију па им нестаје прихода) па покушавају обезбједити још новаца "на муфте" на мјесту гдје је то могуће , гдје су и владари и закони "на муфте". Само народу остаје да купи прње и да бјежи на просторе гдје се може живјети од поштеног рада а не од задуживања , проституисања и превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

02.03.2020 09:11

Народе недај те тајкунима да нас више убијају јер они само од тога имају корист а уништише флору и фаунуНе мини бране недајте да уништавају природу ни један од тих не живи у Вишеграду

ОДГОВОРИТЕ
Name

11

02.03.2020 15:30

Аферим начелниче,покуповали станове,позапошљавали родбину и пријатеље,наравно супруге.То је учинак власти,снсдеове у Вишеграду.

ОДГОВОРИТЕ