Višegrad: Održan protestni skup za očuvanje rijeka

Više stotina građana protestovalo je danas u Vardištu kod Višegrada protiv izgradnje mini-hidroelektrane Rzav.

Republika Srpska 01.03.2020 | 15:07
Višegrad: Održan protestni skup za očuvanje rijeka

Građani Mjesne zajednice Vardište kod Višegrada danas su  mirnim protestom izrazili  svoje nezadovoljstvo pokretanjem postupka dodjele koncesije od Vlade Republike Srpske  za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Bijeli i Crni Rzav u ovom mjestu vrijednosti  3,12 miliona КM. 

Ovaj protest organizovao je humanitarac Vojkan Кrstić i vardištanska parohoja SPC.

„ Ovdje je rođena moja baka i majka, ovdje sam provodio najveći dio djetinjstva pored prelijepe rijeke koja mi je uljepšavala dječačke dane. Želim da i moja djeca osjete njene čari u srcu netaknute prirode ali te snove samo jednim nerazumnim i neshvatljivim aktom želi da pokvari Ministarstvo energetike Republike Srpske koje je pokrenulo postupak koncesije za izgradnju malih  hidroelektrana", rekao je Vojkan Кrstić.

Vardištani, okupljeni na protestu,  se ne mogu načuditi kome je palo na pamet da uništi žilu kucavicu ovog mjesta i da li je potrebno da se neki neznani pojedinac, koji nije iz ovih krajeva bogati na štetu mještana i njihovog potomstva.

„Rijeke Crni i Bijeli Rzav su duša sela kroz koje teče, ona je raj za ribolovce, izletnike, kupače. Ne možemo dozvoliti da se neko bogati uništavajući ovo narodno dobro i dobro svoju nas", kaže mještanin Čedo Jovičić.

I Кosa Кnežević je ogorčena izdavanjem koncesije na njenu rijeku i rijeku njenih sugrađana.

„Branićemo naše rijeke, valjda se i narod nešto pita", ljutito govori Milan Grujević a njemu se pridružuje i Blagoje Jevtić koji je život kraj njih proveo.

Crkva u namjeri otimanja mirnog toka rijeka vidi i uništavanje njihovog  svetovnog  značaja za pravoslavni narod.

„ Poslije hljeba nasušnog koga moramo imati svaki dan imamo još tri svetinje a to su svjetlost, vazduh i vodu za piće, pranje, osvećenje i pročišćenje i preobraženje i spasenje. Ovdje je udareno na jednu od tih svetinja a to je voda bez koje nema života. Кoliko vidimo ovdje se uzima sve a ne dobija ništa",  rekao je sveštenik Rajko Cvjetković.

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

VGD_BGD

01.03.2020 14:57

Ne dajte bandi! Srecno.

ODGOVORITE
Name

Re Vokan, PAROHIJA I SPC

01.03.2020 20:51

Konačno glas razuma, jer MH su najveće zlo koje prijeti bespotrebno uništavanju zemlje. Ne daju ni 1% u ukupnoj proizvodnji, a uništavaju okolinu, živi svjet, raseljavaju narod i sve to radi bagre koja bi hljeba bez motike. Samo budite na tom kursu i podaćemo Vas i životima ako treba. U Srbiji su napravili zlo kakvo nijedan osvajač nije i uzalud narod protestuje.

Name

ISTO

01.03.2020 14:58

Nase rijeke su sakupljaci kanalizacije i otpadnih voda ne samo kod vas vec u cjeloj YU, i sto je naj zalosnije da svi koristimo za piti,Jadni narod nema posla da nesto gradi nego samo se gleda kako neko da se obogati,

ODGOVORITE
Name

Re

01.03.2020 20:54

Glavni krivac je energetska mafija koja preko ministra Petra Đokića, Golićke u ministarstvu ekologije i Radenka Đurice direktora agencije za koncesiju sklope sve dozvole jednoglasno.

Name

Zzzz

01.03.2020 15:17

Opet se napada ministarka Golić i Vlada Repuplile Srpske. Mozda je ispravnije da se pozovu iz Vlade i da se napravi javna tribina da se sve mirno rijesi.

ODGOVORITE
Name

Re

02.03.2020 11:13

Prozivaju se zločinci nad riječicama: ministrstva: Ekologija i ministarka Golić, ministarstvo Energetikesa diplomcem, agencijaa za koncesiju i svi oni koji još daju saglasnost da bi se odobrio zločin. Biće vam zbog toga naknadno suđeno.

Name

Hej ba

01.03.2020 15:57

I ovi se poceli litati oko brana, koji primitivizam.

ODGOVORITE
Name

mitar

01.03.2020 20:10

Srednji vijek!

Name

Visegrađanin

01.03.2020 16:12

Koju igru u svemu ovome igra lokalna vlast, zašto je Načelnik došao samo u manastir Vardište, a ne i na protestni skup i protestnu šetnju za očuvanje naših rijeka, nešto se tu ne slažu kockice.

ODGOVORITE
Name

Gojko

01.03.2020 20:28

Ovo ima samo u Visegradu da Nacelnik tijera investitore iz svog grada, ja razumijem da je on nesposoban da dovede nekoga al da ga tijera ili je lud ili nije dobio svoj dio treceg nema

Name

Re Gojko

02.03.2020 01:52

Da li ste vi toliko glupi da ne znate fa to nisu nikakve investicije, da oni izvlače novac preko sufinansiranja obnovljivih izvora, da tu nema zapošljavanja, da je to totalno pogrešan i štetan izvor za građane i okolinu ili prodajete raji jeftine trikove?

Name

Bistrica

02.03.2020 07:38

Načelnik je došao u Manastir da se pokaje jer kući ne slavi Krsnu slavu. Nego, kako nema velikog direktora Perišića, pa on je nedavno spiskao svu ušteđevinu HE Višegrad i isplatio HE Bistricu Kalderi i ostalim. Bio je na protestu u Višegradu, sada se predomislio i nema ga. Mora da je bilo dobrog ribanja u međuvremenu.

Name

Јјјоој

01.03.2020 19:21

Чуј био у манастиру,а није у протесној шетњи.Па локална власт,одавно не зна шта ради.То је свима у Вгд јасно одавно.

ODGOVORITE
Name

Danica

01.03.2020 20:23

Ljudi ovde nesto smrdi,predvodnici protesta humanitarac koji drzi divlje deponije i svestenik koji je zaposlio sina u mini hidrocenrelu

ODGOVORITE
Name

Vgd

01.03.2020 22:27

07.03.2020 sa pocetkom u 12h pozivamo sve gradjane Visegrada da prisustvuju Litijama povodom preseljenja naseg dragog Nacelnika u novi komforan stan u centru grada.Litije organizuju Svestenstvo Visegrada i Humanitarci Visegrada.Litija krece od starog Nacelnikovog stana do novog.A potom jos jedan krug sa Litijama za uspjesnu dijetu naseg nacelnika svih gradjana!!!

ODGOVORITE
Name

Pedja

02.03.2020 07:20

U VGD se ne zna ko , gdje i šta "goni". Narod rastrzan i zloupotrebljen. Na jednoj strani vladari , neobrazovani i nekompletentrni .Željni novca kojeg im je uvijek malo i u stalnom strahu od gubitka moći. Na drugoj predstavnici SPC medju kojima se mogu prepoznati razni tipovi svještenstva. Preovladava srebroljubivi tip svještenstva , al ima "pođekoji" koji je zadržao moralne nazore i principe čestitih. Na trećoj strani tajkuni, uglavnom proistekli prethodnim učeščem u vlasti i kradjom iz zajedničkih resursa , a koji su se prepali za egzistenciju (jer im ovce koje su šišali do sada odlaze u švabiju pa im nestaje prihoda) pa pokušavaju obezbjediti još novaca "na mufte" na mjestu gdje je to moguće , gdje su i vladari i zakoni "na mufte". Samo narodu ostaje da kupi prnje i da bježi na prostore gdje se može živjeti od poštenog rada a ne od zaduživanja , prostituisanja i prevara.

ODGOVORITE
Name

Miromo

02.03.2020 09:11

Narode nedaj te tajkunima da nas više ubijaju jer oni samo od toga imaju korist a uništiše floru i faunuNe mini brane nedajte da uništavaju prirodu ni jedan od tih ne živi u Višegradu

ODGOVORITE
Name

11

02.03.2020 15:30

Аферим начелниче,покуповали станове,позапошљавали родбину и пријатеље,наравно супруге.То је учинак власти,снсдеове у Вишеграду.

ODGOVORITE