Имамо планове ако би дошло до ескалације

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је да их ситуација са мигрантима не може изненадити и да имају планове ако би дошло до ескалације.

Регион 01.03.2020 | 13:46
Имамо планове ако би дошло до ескалације

"Ми смо у пуној оперативној функцији све вријеме, имамо планове ако би дошло до ескалације, али то је питање које се, прије свега, треба ријешити дипломатским путем", рекао је Божиновић.

Он је додао да је Хрватска у сталном контакту са Европском комисијом, преносе хрватски медији.

Божиновић је истакао да се процјењује да се у овом тренутку на турско-грчкој граници налази око 13.000 миграната и да је Грчка спријечила неколико хиљада да уђу у земљу.

"Грчке службе, прије свега полиција и војска, употријебиле су средства за одржавање јавног реда и мира и зауставили 10.000 људи да уђу у Грчку", рекао је Божиновић, те напоменуо да је Грчка ојачала границу и одлучила да не пушта мигранте на своју територију.

Предсједник саборског Одбора за националну безбједност Ранко Остојић сматра да је ријеч о озбиљној кризи.

"Треба тражити хитну реакцију ЕУ, састанак на највишем могућем ниову и заједнички приступ", истакао је Остојић, који је упозорио да би био велики проблем да се активира јужна рута.

Остојић је додао да раде на успоравању и пуш-бековим миграната на граници с БиХ с тим да је то мали број у односу на оно што се може очекивати наредних дана.

"Најгори сценарио је да будете раштркани преко цијеле границе па ће ескалирати на позивима да изађе војска која исто не може зауставити мигранте", сматра Остојић.

Он је напоменуо да је Словенија у прошлој години вратила 16.000 људи који су прошли кроз, наводно, непропусну хрватску границу, што је, како је истакао, забрињавајући податак.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Балкан луди

01.03.2020 12:58

Овај лепета ко Кољинда о јогурту код Тите. Какви планови кад ти додје 100 хиљада људи на границу. И ста мислис с Короном. Ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

01.03.2020 13:29

Они су бар ојачали улазе и граничне појасе у смислу немогућности провале, као и Мађарска. Код нас вршља како ко хоће, Србију пређу и ето их овде, ово је изузетно забрињавајуће. Ово је пошаст новог доба, цорона је мала маца за ова дешавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2020 21:42

У питању су игре без граница.....!

Name

Тако

01.03.2020 13:30

Има ју план опљачкат и онда депортоват за БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.03.2020 12:39

Незнам јел план, А или Б.