Програм реформи најважнији од Дејтона до данас

Мир, сигурност и економска стабилност су по свим истраживањима главни разлози због којих грађани Босне и Херцеговине напуштају земљу.

Босна и Херцеговина 29.02.2020 | 17:54
Програм реформи најважнији од Дејтона до данас

Проф. др. Дијана Гупта с Универзитета у Мостару и предсједница Атланског вијећа у БиХ, гостујући у емисији Рес фацта са Џенаном Каруп Друшко, у којој је тема била НАТО и Босна и Херцеговина, говорећи о томе у контексту Програма реформи који је недавно усвојило Предсједништво БиХ, истакла је:

- Реформе које треба да проведемо значе да ће свима нама у БиХ бити бољи живот. То је оно што се заборавља рећи. Прво што ће нам се ојачати институције, образовање, економска ситуација. Шта ће НАТО да донесе? Када говоримо о миру, мир није само одсуство рата, мир укључује пуно тога. Да ли људи у БиХ када имају овај мир, одсуство рата, могу да живе од свога рада. Да ли имају своја људска права? Да ли ће њихова дјеца имати бесплатно школовање? Гдје ће да раде? Гдје ће живјети? Те реформе ће пуно позитивног да донесу БиХ.

Послије Дејтонског споразума, овај документ који смо сад послали у НАТО, то је један потпуни заокрет на боље и захваљујем се Предсједништву БиХ што је препознало најважнији стратешки циљ БиХ, јер потписивањем Дејтонског споразума БиХ се обавезала да ћемо бити чланица великих савеза као што су НАТО и Европска унија и то је наш најважнији спољно-политички циљ. Доласком НАТО-а ми добијамо све у пакету, јер НАТО не познаје парцијалне ствари у држави.

Упитан шта конкретно доноси Програм реформи, проф. др. Неџад Корајлић, декан Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне  студије Универзитета у Сарајеву, био је децидан: 

- Доноси мир и стабилност и осјећај сигурности. Обично кад кажемо осјећај сигурности и безбједносно стање, мислимо на крађе, провале, итд. Доста су то сложенији облици. Имамо осјећај несигурности због нефункционисања правног система, непоштивања одлука уставних судова, блокаде државних институција. Често чујемо Република Српска и Федерација, заборавља се на дистрикт Брчко. Онда имамо стање у правосуђу, имамо појаву савремених облика криминалитета. Непризнавање геноцида. То су све ствари које се морају уредити и поштовати. 

Имамо сада иницијативу да се донесе закон о Уставном суду БиХ. Зашто уопште размишљати о томе кад имамо Уставни суд који је у Уставу БиХ. То је једна тако лоше постављена теорија, не можемо законом рјешавати уставне категорије. И то ствара осјећај несигурности. Промјене, кад је у питању НАТО и остале реформе, донијет ће да ће се стабилизирати ово подручје, да нећемо имати бојазни да ли ће опет доћи до неких ратних дејстава, како домаћих тако и са стране. Нажалост, имали смо агресију на БиХ. 

Људи никако не могу да схвате да ће НАТО рјешити, не само Бошњацима сигурност, него и Србима и Хрватима и свим грађанима БиХ, рекао је Корајлић. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Посавски гонич

29.02.2020 20:30

Доноси мир и границу на Дрини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.02.2020 21:24

Доноси мир. Граница на Дрини већ јесте.

Name

Терс

29.02.2020 21:25

Не доноси границу на Дрини јер је она вазда ту и била. НАТО је само утврђује- подебљава.

Name

ре

01.03.2020 07:42

Граница на Дрини дијели Србе исто колико и Сена дијели Французе у Паризу!

Name

Директ

01.03.2020 14:30

НАТО са собом доноси јос јацу медју на Дрини, јос висе пара за себе и Јос висе људи као топовско месо.

Name

Аса

29.02.2020 21:22

Сорптињо, не доноси ништа сем да че за 15ак година НАТО нудити велику плату биједи из БИХ да ратује по земљама о којима нема појма и да гину синово соротимје док богати запад од своје дјеце прави неспособне властелине. Сирптињо идотска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

29.02.2020 21:24

Невиним шта је ту спорно!?? Ваљда и сад БиХ и Србија имају границу на Дрини????са натом или без ната!То је ваљда завршена прича .Хоцемо ли док смо живи о неким бољим темама да нама и потомцима данас ,сутра буде боље.Халооо људи пробудимо се двадесет први вијек увелико ми се враћамо са неким темама у четрнаести и онда питање зашто у НАТО земљама нас има висе него овде ?Паметном доста одговор се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.03.2020 14:31

Слобода народу! Боље брат него НАТО пакт.

Name

01.03.2020 08:05

ПА СВАКИ ПУТ ИДЕМО НА ГРАНИЧНЕ ПРЕЛАЗЕ, НЕ ГАЗИМИ ДРИНУ А ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА НАРОД ЈЕ ПЛАЋАО ПОРЕЗЕ ДА БИ ПРОШАО КРОЗ СРБИЈУ ТАКО ДА НИЈЕ БИО У МОГУЋНОСТИ ДА ХРАНИ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ У РАТНИМ ПОДРУЧИМА. ДРИНА УВИЈЕК ТЕЧЕ ПРИРОДНО САМО ПОКВАРЕНА ЉУДСКА БИЋА ПРАВЕ ВИЈЕШТАЧКЕ ПРОБЛЕМЕ! БУДИМО ЉУДИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.03.2020 14:24

Реформе, па реформска агенда, па програм реформи. Папир сваста трпи. Без санкција нема никаквих реформи у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ