Проблеми у примјени новог закона о осигурању лица

Последњи радни дан у фебруару обиљежиле су катастрофалне гужве у свим пословницама Фонда здравственог осигурања РС. Проблем је настао у прикупљању документације из Пореске управе РС ради пријаве на осигурање, након што су се права грађана на осигурање измијенила послије усвајања измјена Закона о здравственом осигурању.

Република Српска 29.02.2020 | 19:22
Проблеми у примјени новог закона о осигурању лица

Ипак, из Фонда смирују страсти те поручују да ће и након истека рока сви грађани који се воде као особе без прихода моћи да се здравствено осигурају. 

"Фонд у сарадњи са Пореском управом РС ради на електронском приступу бази података Пореске управе о висини примања који се као лица без прихода пријављују на здравствено  осигурање и која би наредне седмице требало да буде доступна нашим радницима.  То значи да ће само одређени радници Фонда у складу са заштитом личних података имати приступ бази података Пореске управе како добијање здравственог осигурања не би зависило  од брзине добијања потврде Пореске управе.

Ово је привремена мјера којом Фонд излази у сусрет осигураницима, јер се на потврде о висини примања нешто дуже чека, али су грађани и даље дужни да донесу потврду из Пореске управе РС како би потврдили свој статус „лице без  прихода". поручују из Фонда здравственог осигурања РС.

 Напомињу да под лица без прихода спадају особе које немају примања већа од просјечне плате у Српској по члану заједничког домаћинства.

И ту долази до проблема, с обзиром на то да је, према евиденцији Пореске управе РС, у првих 11 мјесеци прошле године било укупно 22.789 људи који су имали хонорарне послове, односно који су радили по уговору о дјелу и ауторским уговорима. Тако да ће они, чија мјесечна примања прелазе 520 марака, морати сами себи да уплаћују доприносе за здравство у износу од 80 КМ мјесечно, ако желе да буду здравствено осигурани.

Из СДС– а поручују да је Министарство здравља РС направило праву пометњу са најновијим измјенама Закона о о здравственом осигурању.

Бивши министар здравља РС тврди да су у Влади Српске у комплетан процес промјена око здравственог осигурања ушли неспремни, а највеће посљедице трпе грађани, али и сам Фонд здравственог осигурања РС.

 Осигураници који су пријављени на здравствено осигурање по било ком другом основу, а да није незапосленост, и даље остају пријављени на осигурање по том основу, саопштили су из Фонда здравстеног осигурања.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

невјероватно

29.02.2020 19:50

А ста је са лицима која су незапослена а зиве на селу а један цлан има земљу и неце да пријав остале цланове. Везете сколоване незапослене за другог цлана породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демократија

29.02.2020 20:27

Од ови људи са бироа пола неци имати осигурање. Али ста цес таква дрзава, имас здравствено осигурање 35 година и кад ти бас треба они ти укину. То право сам имао и у комунизму.

Name

ре

01.03.2020 07:55

Шта ће им толика здавствене осигурања, ионако је код нас медицина на дну. А што се тиче просека зараде по члану домаћинства, морали су ставити просек 150КМ. ЈАсно је да држава то нема одакле плаћати, јер приватници ништа живо у овој држави неће да плаћају, хоће само да пљачкау и да радницима уплаћују мининмалац од 400Км и на то доприносе за ПИО и Здравство као у термоелктру.

Name

Рацуница

29.02.2020 20:03

Ако је најниза нето плата 520 КМ, онда није у реду да незапослени који остварују примања у износу од 520 КМ из тог изниса одваја 80 КМ. Лимит је морао бити веци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

01.03.2020 07:18

Какво осигурање када морас платит партципацију ако хоцес праве лекове морас купит само неку замену мозес добит преко фонда и они су скупљи него у суседној србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

01.03.2020 15:28

Зар није просјечна плата нешто око 900КМ?

ОДГОВОРИТЕ