Помпео: Влада Црне Горе да поведе дијалог са СПЦ

Амерички државни секретар Мајкл Помпео поручио је Влади ЦГ да поведе отворен дијалог са СПЦ у Црној Гори о Закону о слободи вероисповести и његовој примени.

Свијет 29.02.2020 | 14:55
Помпео: Влада Црне Горе да поведе дијалог са СПЦ

Изразио је забринутост због "сталних тензија и изолованих случајева насиља", саопштила је данас Митрополија црногорско приморска.

"Охрабрујемо Владу Црне Горе да поведе отворен и транспарентан дијалог са Српском православном црквом о Закону и његовој примени. Било који напор да се размотри ваљаност имовинских захтева треба у потпуности да буде у складу са црногорским законом и Европском конвенцијом о људским правима", поручио је Помпео у одговору архиепископу Елпидофору, председавајућем Скупштине канонских православних епископија са седиштем у Њујорку.

Захваљујући се на писму које му је претходно послао владика Елпидофор, Помпео истиче да су он и председник Трамп чврсто уверени да појединци било где у свету имају неотудјива права да мирно и отворено практикују своју веру, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Митрополије.

Помпео у писму каже да је Стејт департмент пратио развој ситуације у вези са доношењем новог Закона о слободи вероисповести и да разуме да су "неке религијске групе истакле забринутост због законских одредби у вези са власништвом над имовином и правним поступком кроз који ће се судити о спорном власништву".

"Иако Влада сматра да је у потпуности укључила предлоге дате у мишљењу Венецијанске комисије о Закону, опоненти тврде да црногорска влада није спровела инклузивне и детаљне консултације са верским организацијама и јавношћу, како је препоручила Комисија. Иако су протести у Црној Гори углавном мирни, забринути смо због сталних тензија и недавних изолованих случајева насиља", написао је Помпео, преноси се у саопштењу.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Панцер

29.02.2020 14:01

Јааа Рече он то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.02.2020 18:12

Да неморају куповати нове опанке...

Name

Док Холидеј

29.02.2020 14:12

ЈАВНО ОХРАБРУЈУ А ТАЈНО КАЖУ САМО НАПРЕД ИСТО КО ЗА ТАКСЕ НА КОСОВУ КАО ЗАЛАЖУ СЕ ЗА УКИДАЊЕ А ОНИ ИХ ФАКТИЧКИ УВЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гониц

29.02.2020 17:37

Процитај прво цитаву изјаву Американаца. Подрзавају Владу Црне Горе, знаци закон није споран, само да се Срби смире.

Name

Балансира

29.02.2020 18:04

Није се салити, циљ је и онако остварен, засто да не!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.02.2020 18:39

паметном доста

Name

Деда

01.03.2020 06:34

Ајде помпео уведи санкције милу зато сто угњетава народ свој. Смутљивци и лазови. Цуј подрзава владу а то је у преводу удри србе.

ОДГОВОРИТЕ