Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi CG da povede otvoren dijalog sa SPC u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni.

Svijet 29.02.2020 | 14:55
Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC

Izrazio je zabrinutost zbog "stalnih tenzija i izolovanih slučajeva nasilja", saopštila je danas Mitropolija crnogorsko primorska.

"Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoren i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahteva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", poručio je Pompeo u odgovoru arhiepiskopu Elpidoforu, predsedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u Njujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Pompeo ističe da su on i predsednik Tramp čvrsto uvereni da pojedinci bilo gde u svetu imaju neotudjiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju veru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije.

Pompeo u pismu kaže da je Stejt department pratio razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog Zakona o slobodi veroispovesti i da razume da su "neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu".

"Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa verskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja", napisao je Pompeo, prenosi se u saopštenju.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pancer

29.02.2020 14:01

Jaaa Reče on to

ODGOVORITE
Name

Re

29.02.2020 18:12

Da nemoraju kupovati nove opanke...

Name

Dok Holidej

29.02.2020 14:12

JAVNO OHRABRUJU A TAJNO KAŽU SAMO NAPRED ISTO KO ZA TAKSE NA KOSOVU KAO ZALAŽU SE ZA UKIDANJE A ONI IH FAKTIČKI UVELI.

ODGOVORITE
Name

Posavski gonic

29.02.2020 17:37

Procitaj prvo citavu izjavu Amerikanaca. Podrzavaju Vladu Crne Gore, znaci zakon nije sporan, samo da se Srbi smire.

Name

Balansira

29.02.2020 18:04

Nije se saliti, cilj je i onako ostvaren, zasto da ne!

ODGOVORITE
Name

re

29.02.2020 18:39

pametnom dosta

Name

Deda

01.03.2020 06:34

Ajde pompeo uvedi sankcije milu zato sto ugnjetava narod svoj. Smutljivci i lazovi. Cuj podrzava vladu a to je u prevodu udri srbe.

ODGOVORITE