Пред одлазак у Вашингтон Курти укида таксе

Председник Србије Александар Вучић говорио је о најави премијера тзв. Косова Аљбина Куртија да ће таксе на робу из Србије бити укинуте.

Србија 28.02.2020 | 14:49
Пред одлазак у Вашингтон Курти укида таксе

"Курти је смислио дан пре мог пута у Вашингтон како укида таксе", прокоментарисао је Вучић, оценивши потез као трик.

"Јеси ли то сам смислио или ти је неко помогао?", упитао је он Куртија, додавши да је специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине у праву и да је ово само игра.

Вучић је новинарима у Горњем Милановцу рекао да нико из државног врха није реаговао на изјаву косовског премијера Аљбина Куртија о условном укидању дела таксе,јер су желели да правилно процене шта је ту све речено. Премијер Косова Аљбин Курти објавио је синоћ да ће од 15. марта почети постепено укидање таксе на производе који се увозе из Србије и Босне и Херцеговине и да ће прво укинути таксе на сировине, али под условом да се Србија обавеже да ће зауставити кампању против признавања независности Косова.

Специјални изасланик председника САД за дијалог Косова и Србије Ричард Гренел је раније изјавио да САД не подржавају половичне мере о укидању таксе. "Ми не подржавамо половичне мере премијера Куртија. Наша је позиција јасна: таксе треба укинути у целости. Курти чини озбиљну грешку - то је јасно данас стављено до знања председнику (Хашиму) Тачију у Белој кући", написао је Гренел на Твитеру.

"Амерички изасланик Гренел је у праву, ради се о покушају преваре. То што је за ЕУ то у реду, ја см тим немам проблем. Могу они да им чине шта желе али ја сам ту школу одавно прошао", рекао је Вучић.

Он је додао да је Курти намерно то изјавио дан пре Вучићевог пута у Вашингтон, како не би имао могућност да прича о тој теми, а да је планирано да почетак примене тог плана коинцидира са његовим (Вучићевим) одласком у Берлин.

"Смислио је да ће да укине таксе на сировине, је л'? Да скинете таксе на пшеницу из Србије јер је 20 евра по тони јефтинија од оне из Северне Македоније, зато што то траже привредници са Косова. А српски финални производи, где би ми могли да направимо профит, не занимају га. Јеси ли то сам смислио или ти је неко помогао? Ми ћемо да чекамо да они укину таксе, па ћемо онда да разговарамо. До тада стрпљење", рекао је Вучић.

(Б92)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вријеме ради за нас напокон

28.02.2020 14:37

Немају сиптари ни капацитет ни знање у модерној економској политици и дипломатији зато само полако и смирено док Амери не изгубе стрпљење а онда це их бити пуни затвори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан1

29.02.2020 12:38

Стара, глупа, игра шиптарских вођа... Резолуција УН 1244! Све у свему Косово је дио државе Србије сада и сутра...и вјечно!

ОДГОВОРИТЕ