Једно радно мјесто у УИО БиХ "јури" 11 кандидата

Посао у јавном сектору БиХ јури све више грађана, а да је тако показује и посљедњи конкурс за запошљавање службеника у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на који се пријавило чак 11 пута више кандидата него што је понуђено радних мјеста.

Босна и Херцеговина 28.02.2020 | 09:59
Једно радно мјесто у УИО БиХ "јури" 11 кандидата

Агенција за државну службу БиХ је почетком фебруара објавила јавни оглас за попуњавање радних мјеста у УИО за 92 службеника.

 - Рок за пријаву био је 20. фебруар, а у УИО је пристигло 1.008 пријава. У идућем периоду биће спроведена конкурсна процедура и изабрани најбољи кандидати - рекао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Подсјетио је да је Правилником о систематизацији радних мјеста у УИО потребно 2.879 службеника, а годинама уназад се тој институцији одобрава износ за плате за 2.458 радника.

- На почетку ове године у УИО је било запослено 2.425 радника и то у Управи 2.415, а у Управном одбору десет. Када је ријеч о старосној структури тренутно је 40,5 одсто радника у старосној групи са преко 50 година. У протеклом периоду је велики број радника напустио УИО, а највише њих по одласку у пензију, али и по другим основама - казао је Ковачевић.

Нагласио је да због тих околности, али имајући у виду и предстојећи престанак радних односа по основу пензионисања и другим околностима, неопходно је да у УИО буде одобрено запошљавање додатних 133 службеника.

 - То је потребно да би УИО осигурао потпуно нормално и несметано функционисање и обављање свих послова, прије свега ефикасну наплату индиректних пореза, али и свих задатака који су пред нама. Савјет министара БиХ тек треба да усвоји одлуку којом би УИО било допуштено запошљавање додатних 133 радника - казао је Ковачевић.

У Агенцији за државну управу РС истичу да опада број пријава на огласе за запошљавање које они расписују.

- Немамо ми сада ни много конкурса, али примијетимо да је мањи број кандидата за једну трећину. Већа плата у институцијама БиХ сигурно је пресудна да се на конкурсе који они расписују и даље јавља велики број кандидата  - казао је директор Агенције за државну управу РС Александар Радета.

Према посљедњим подацима у министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ на крају јуна прошле године радило је 3.859 службеника, што је за неколико десетина више него на почетку те године.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар