Jedno radno mjesto u UIO BiH "juri" 11 kandidata

Posao u javnom sektoru BiH juri sve više građana, a da je tako pokazuje i posljednji konkurs za zapošljavanje službenika u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na koji se prijavilo čak 11 puta više kandidata nego što je ponuđeno radnih mjesta.

Bosna i Hercegovina 28.02.2020 | 09:59
Jedno radno mjesto u UIO BiH "juri" 11 kandidata

Agencija za državnu službu BiH je početkom februara objavila javni oglas za popunjavanje radnih mjesta u UIO za 92 službenika.

 - Rok za prijavu bio je 20. februar, a u UIO je pristiglo 1.008 prijava. U idućem periodu biće sprovedena konkursna procedura i izabrani najbolji kandidati - rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Podsjetio je da je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u UIO potrebno 2.879 službenika, a godinama unazad se toj instituciji odobrava iznos za plate za 2.458 radnika.

- Na početku ove godine u UIO je bilo zaposleno 2.425 radnika i to u Upravi 2.415, a u Upravnom odboru deset. Kada je riječ o starosnoj strukturi trenutno je 40,5 odsto radnika u starosnoj grupi sa preko 50 godina. U proteklom periodu je veliki broj radnika napustio UIO, a najviše njih po odlasku u penziju, ali i po drugim osnovama - kazao je Kovačević.

Naglasio je da zbog tih okolnosti, ali imajući u vidu i predstojeći prestanak radnih odnosa po osnovu penzionisanja i drugim okolnostima, neophodno je da u UIO bude odobreno zapošljavanje dodatnih 133 službenika.

 - To je potrebno da bi UIO osigurao potpuno normalno i nesmetano funkcionisanje i obavljanje svih poslova, prije svega efikasnu naplatu indirektnih poreza, ali i svih zadataka koji su pred nama. Savjet ministara BiH tek treba da usvoji odluku kojom bi UIO bilo dopušteno zapošljavanje dodatnih 133 radnika - kazao je Kovačević.

U Agenciji za državnu upravu RS ističu da opada broj prijava na oglase za zapošljavanje koje oni raspisuju.

- Nemamo mi sada ni mnogo konkursa, ali primijetimo da je manji broj kandidata za jednu trećinu. Veća plata u institucijama BiH sigurno je presudna da se na konkurse koji oni raspisuju i dalje javlja veliki broj kandidata  - kazao je direktor Agencije za državnu upravu RS Aleksandar Radeta.

Prema posljednjim podacima u ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH na kraju juna prošle godine radilo je 3.859 službenika, što je za nekoliko desetina više nego na početku te godine.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar