Инвеститори БиХ заобилазе због политичке кризе

Политичка криза у БиХ и константна страначка препуцавања не доприносе могућности да у БиХ уђу озбиљније инвестиције и оне нас заобилазе, сматрају пословна заједница и економски аналитичари.

Босна и Херцеговина 28.02.2020 | 07:09
Инвеститори БиХ заобилазе због политичке кризе

Тако Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, за "Независне" каже да нема сериозног приступа страним инвеститорима, због чега влада неповољна ситуација, што, по његовом мишљењу, проузрокује да немамо озбиљних компанија које долазе у БиХ.

"Страних инвестиција већ дуго нема у БиХ, оних озбиљних. Има инвестиција, али то је на нивоу ексцеса", истиче Смаилбеговић и додаје да је БиХ од рата увијек у некој блокади.

"Не знам да нам је власт превише функционисала, тако да смо се некако навикли на овај систем", наглашава он.

Додаје да, уколико би тренутна политичка збивања потрајала, онда би могло бити одређених проблема у смислу билатералних односа, протокола, извоза...

"То би могло направити неку пометњу. Тренутно с терена нема неких посљедица, али ако потраје, биће. Надамо се да то неће дуго потрајати", рекао је Смаилбеговић.

Његов колега из Републике Српске Саша Тривић, предсједник Удружења послодаваца РС, за "Независне" каже да политичка препуцавања и блокаде на нивоу институција БиХ неће негативно утицати на погоршање пословног амбијента, али да ће, свакако, негативно утицати на побољшање с обзиром на то да су послодавци у оба ентитета направили договор са Савјетом министара о промјенама које су битне за привреду у БиХ.

"Ми смо, без обзира на све што се дешава, наставили заједнички рад како бисмо дошли до приједлога за Савјет министара. И у будућем времену инсистираћемо да дође до спровођења неких одлука које су у интересу привредника, али и БиХ", казао је Тривић.

На питање да ли то значи да нема страха да ће нас инвеститори заобићи због тренутне политичке ситуације, Тривић истиче да БиХ нема ко заобићи, када нико и не долази.

"Тај који би дошао, одмах би га повео за руку и рекао му да ћу све ријешити. Само нека дође", сматра Тривић.

Мирсад Исаковић, професор на Економском факултету у Зеници, за "Независне" тврди да су несагледиве посљедице већ учињене. Истиче да је најважније за инвестиције у било којој земљи на свијету, а посебно у БиХ, политичка стабилност. Јер, како наглашава, инвеститор очекује да му је новац стабилан.

"Нико неће улагати без добити, а како обезбиједити његову добит", пита се Исаковић и додаје да, умјесто да се бавимо реформама, рецимо здравства, јавне управе и предузећа, ми још више компликујемо ствари и не рјешавамо проблеме.

"То су проблеми који се хитно морају рјешавати и то је чак и препорука ММФ-а", објашњава Исаковић и додаје да смо дошли у позицију да парализујемо комплетан систем те да негативно на нас утиче и мигрантска криза и вирус корона.

"Може се очекивати да ће економска криза бити и већа, јер ће услиједити и недостаци одређене робе из увоза коју ми не производимо", истиче Исаковић и наглашава да још ни оквирни буџет институција БиХ за наредне три године није донесен.

"Значи да је једна четвртина мандата прошла да ништа није урађено. Менаџмент времена у овом моменту је на нашој погрешној страни", каже Исаковић.

Додаје да сами ефекти улагања у проширену репродукцију и у капиталне објекте не могу да се остваре и да нам то говори да слиједи стагнација и на микроекономском плану.

"Нема никаквог развоја и ту су посљедице несагледиве", закључује Исаковић.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бубана

28.02.2020 06:41

Ја хоцу да инвестирам у инфраструктуру, уф, уф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анономусс

28.02.2020 06:54

Сто једноставно не казете, заобилазе нас због лопова. Јер у овој дрзави било ста да инвестира, морас све добро потковати. И јос плацати рекет, ка посо крене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

28.02.2020 07:13

”Лопови имају дрзаву” Јели ти то познато анонимни друзе?

Name

Бесмисао

28.02.2020 06:59

Овдје су политичари све обесмислили, до обичних људских живота. Сигурна сам да је све с намјером, ради очувања себе, енормног капитала, поготово, болесних сујета за доживотним опстанком на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.02.2020 07:11

Мостар годинама добија инвестиције од неколико земаља - такодје отвара се висе ИТ компанија за неколико мјесеци него ли у Бања луци током неколико година. Имате цифре па истразите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

28.02.2020 07:42

коце доци да улазе кадасе овдје незна или је царска или спахијска ова дрзава коцети гарантоват дацес сутра бити власник своје имовина кадаје ово тамни вилајет земља под протекторатом колонија

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

28.02.2020 09:24

Која има од будала свјетски са парама да дође у РС гдје је пљачка народа и РС јавна и жива код стандарда грађана за преживљавање нула.

ОДГОВОРИТЕ