Investitori BiH zaobilaze zbog političke krize

Politička kriza u BiH i konstantna stranačka prepucavanja ne doprinose mogućnosti da u BiH uđu ozbiljnije investicije i one nas zaobilaze, smatraju poslovna zajednica i ekonomski analitičari.

Bosna i Hercegovina 28.02.2020 | 07:09
Investitori BiH zaobilaze zbog političke krize

Tako Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za "Nezavisne" kaže da nema serioznog pristupa stranim investitorima, zbog čega vlada nepovoljna situacija, što, po njegovom mišljenju, prouzrokuje da nemamo ozbiljnih kompanija koje dolaze u BiH.

"Stranih investicija već dugo nema u BiH, onih ozbiljnih. Ima investicija, ali to je na nivou ekscesa", ističe Smailbegović i dodaje da je BiH od rata uvijek u nekoj blokadi.

"Ne znam da nam je vlast previše funkcionisala, tako da smo se nekako navikli na ovaj sistem", naglašava on.

Dodaje da, ukoliko bi trenutna politička zbivanja potrajala, onda bi moglo biti određenih problema u smislu bilateralnih odnosa, protokola, izvoza...

"To bi moglo napraviti neku pometnju. Trenutno s terena nema nekih posljedica, ali ako potraje, biće. Nadamo se da to neće dugo potrajati", rekao je Smailbegović.

Njegov kolega iz Republike Srpske Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS, za "Nezavisne" kaže da politička prepucavanja i blokade na nivou institucija BiH neće negativno uticati na pogoršanje poslovnog ambijenta, ali da će, svakako, negativno uticati na poboljšanje s obzirom na to da su poslodavci u oba entiteta napravili dogovor sa Savjetom ministara o promjenama koje su bitne za privredu u BiH.

"Mi smo, bez obzira na sve što se dešava, nastavili zajednički rad kako bismo došli do prijedloga za Savjet ministara. I u budućem vremenu insistiraćemo da dođe do sprovođenja nekih odluka koje su u interesu privrednika, ali i BiH", kazao je Trivić.

Na pitanje da li to znači da nema straha da će nas investitori zaobići zbog trenutne političke situacije, Trivić ističe da BiH nema ko zaobići, kada niko i ne dolazi.

"Taj koji bi došao, odmah bi ga poveo za ruku i rekao mu da ću sve riješiti. Samo neka dođe", smatra Trivić.

Mirsad Isaković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici, za "Nezavisne" tvrdi da su nesagledive posljedice već učinjene. Ističe da je najvažnije za investicije u bilo kojoj zemlji na svijetu, a posebno u BiH, politička stabilnost. Jer, kako naglašava, investitor očekuje da mu je novac stabilan.

"Niko neće ulagati bez dobiti, a kako obezbijediti njegovu dobit", pita se Isaković i dodaje da, umjesto da se bavimo reformama, recimo zdravstva, javne uprave i preduzeća, mi još više komplikujemo stvari i ne rješavamo probleme.

"To su problemi koji se hitno moraju rješavati i to je čak i preporuka MMF-a", objašnjava Isaković i dodaje da smo došli u poziciju da paralizujemo kompletan sistem te da negativno na nas utiče i migrantska kriza i virus korona.

"Može se očekivati da će ekonomska kriza biti i veća, jer će uslijediti i nedostaci određene robe iz uvoza koju mi ne proizvodimo", ističe Isaković i naglašava da još ni okvirni budžet institucija BiH za naredne tri godine nije donesen.

"Znači da je jedna četvrtina mandata prošla da ništa nije urađeno. Menadžment vremena u ovom momentu je na našoj pogrešnoj strani", kaže Isaković.

Dodaje da sami efekti ulaganja u proširenu reprodukciju i u kapitalne objekte ne mogu da se ostvare i da nam to govori da slijedi stagnacija i na mikroekonomskom planu.

"Nema nikakvog razvoja i tu su posljedice nesagledive", zaključuje Isaković.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bubana

28.02.2020 07:41

Ja hocu da investiram u infrastrukturu, uf, uf.

ODGOVORITE
Name

Anonomuss

28.02.2020 07:54

Sto jednostavno ne kazete, zaobilaze nas zbog lopova. Jer u ovoj drzavi bilo sta da investira, moras sve dobro potkovati. I jos placati reket, ka poso krene.

ODGOVORITE
Name

Zoki

28.02.2020 08:13

”Lopovi imaju drzavu” Jeli ti to poznato anonimni druze?

Name

Besmisao

28.02.2020 07:59

Ovdje su političari sve obesmislili, do običnih ljudskih života. Sigurna sam da je sve s namjerom, radi očuvanja sebe, enormnog kapitala, pogotovo, bolesnih sujeta za doživotnim opstankom na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Istina

28.02.2020 08:11

Mostar godinama dobija investicije od nekoliko zemalja - takodje otvara se vise IT kompanija za nekoliko mjeseci nego li u Banja luci tokom nekoliko godina. Imate cifre pa istrazite.

ODGOVORITE
Name

senberac

28.02.2020 08:42

koce doci da ulaze kadase ovdje nezna ili je carska ili spahijska ova drzava koceti garantovat daces sutra biti vlasnik svoje imovina kadaje ovo tamni vilajet zemlja pod protektoratom kolonija

ODGOVORITE
Name

keš lova

28.02.2020 10:24

Koja ima od budala svjetski sa parama da dođe u RS gdje je pljačka naroda i RS javna i živa kod standarda građana za preživljavanje nula.

ODGOVORITE