Градови и болнице у Српској остали без милиона због блокаде

БиХ због блокада у институцијама јуче је остала без 140 милиона КМ, од којих је већина намијењена за пројекте који се тичу директно побољшања живота грађана.

Република Српска 27.02.2020 | 19:36
Градови и болнице у Српској остали без милиона због блокаде

Да све буде још луђе, највећи дио тих средстава односи се на Републику Српску, чији представници нису хтјели дати сагласност на финансирање пројеката путем грантова за здравство, екологију, путну инфраструктуру... 

Овим споразумима требало је прихватити више од 100 милиона евра бесповратних средстава намијењених за реконструкцију здравства на територији РС, од чега 30 милиона евра за изградњу нове болнице у Бијељини, реконструкцију Клиничког центра у Бањалуци, 14 милиона за енергетску ефикасност и 10 милиона евра гранта за третман и одвођење отпадних вода Градишка, прва фаза...

Све ово је заустављено јер посланици из Републике Српске нису жељели подржати овакве инвестиције због става да се не учествује у одлучивању у институцијама Босне и Херцеговине док се не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Занимљиво је да су ова грант средства била заустављена и за вријеме блокада због АНП-а и формирања власти, те да су тад управо СНСД и владајуће партије из РС указивале на проблем који ствара блокада и на новац који је неопходан да се прослиједи локалним заједницама и ентитетима.

Данас потпуно друга прича.  

„Говорити о интересу Републике Српске, а гласати против ратификације споразума о финансирању болница у Републици Српској, као и против ратификације споразума о прикупљању и третману отпадних вода у Градишци, те још низа споразума о додјели грант средстава у вриједности од 140 милиона евра које иду у Српску, опасно је лицемјерство и политичка неодговорност СНСД-а“, рекла је посланик ПДП-а у ПД ПС БиХ Мира Пекић. 

„Управо је то издаја грађана Републике Српске и дјеловање супротно нашим интересима", казала је она и додала да су посланици СНСД-а "имали образа да кажу не финансирању болница, али су се врло лако договорили да свој глас дају приједлогу Дениса Звиздића везано за дневни ред сједнице".

"Врло лако су и прије неколико дана пристали да потпуно промијене приједлог закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ који је усаглашен са српским политичким лидерима, да би могли са ХДЗ-ом предложити суштински потпуно другачији приједлог и избацити НСРС из процеса одлучивања“, додала је посланица ПДП у Представничком дому Мира Пекић.

Економиста Зоран Павловић наводи да ће посљедице оваквих политика осјетити једино грађани БиХ. Поред тога, већина позитивних ствари које су требале директно да се одразе на живот грађана су заустављене. 

„Ствар коју ми заборављамо, а коју свјесно наши изабрани дужносници не говоре је то да су они плаћени, односно да имају плату за коју треба да учествују у раду који је за потребе и корист грађана. Ми смо дошли у ситуацију да је важно да се направи драма из које ће се, након што неко уради свој посао, изродити ситуација у којој ћемо ми сви пасти у несвијест и бити захвални што је он урадио тај посао за који прима плату.

То је тотално извртање демократских правила у било ком механизму функционисања државе.

Нажалост, по нас, све је постало нормално. Укључујући и информацију да је Парламентарна скупштина у новом сазиву формирана и није радила годину дана док су у исто вријеме посланици примали плату, узимали новац за путовања, одвојен живот, смјештај и слично. Учинили смо БиХ механизмом ухљебљења људи који неће да раде свој посао и ништа их на то не може натјерати“, рекао је Павловић.

Он је објаснио и како ће све ове блокаде утицати на живот свих нас.

„Ми смо у ситуацији да перманентни сукоби највиших изабраних представника на нивоу БиХ доводе до тога да цијену таквог понашања плаћају грађани који то не разумију. Они не разумију да су изабрани представници плаћени да раде свој посао и да се о свему договоре. Ми смо сад дошли у ситуацију да смо постали проблем и Европској унији, САД-у, земљама Квинте итд.

Суштина је да губимо углед, инвеститоре, економију и оно за шта су паре обезбијеђене, за пројекте од инфраструктурног значаја се заустављају, а вјероватно ће се тако и наставити, јер је очекивати да неће бити усвојен ни буџет за ову годину“, рекао је за БУКУ Павловић. 

Према његовим ријечима, наше странке су постале приватне партије и због тога имамо ситуацију у којој се слијепо слиједе вође, па чак и кад вам њихове одлуке зауставе и униште оно што сте градили годинама.

„Према мом утиску, ако неко у партији доноси све одлуке, онда је то рад по принципу приватне компаније у којој је директор истовремено и власник. Тако да, ако посматрамо демократски развој нашег друштва, дошло је вријеме да се наше политичке организације преваспитају како не бисмо долазили у овакве ситуације.

Оно што је смисао политике, односно задатак политичких изабраних дужносника је да створе боље услове за живот својих грађана путем својих програма и активности које су реализовали. Ми очигледно више и не знамо шта је њихова обавеза, али знамо само да онај ко буде изабрани дужносник, а не обогати се за вријеме свог мандата или не створи медијску слику о својој неопходности, тешко да ће добити сљедећи мандат.

Јер, чињеница да се није обогатио показује да је глуп и неспособан политичар. И то вам све говори“, закључио је Павловић. 

(Бука) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ооооо

27.02.2020 19:07

Само тако треба и даље гласЈте за СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

27.02.2020 19:57

Недирајте Милорада, легенда је то.

Name

Ре

27.02.2020 22:53

Миле стварно незна ста ради. Пуко је ко кокица

Name

Смрт фашизму

27.02.2020 19:12

Треба да дамо награду Бурлету за животно дјело !Умиремо лагано сад још и без помоћи доктора да се патимо!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

27.02.2020 19:12

снсд резе грану на којој сједимо.. само зато сто би угрозило Босну и Херцеговину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

27.02.2020 19:18

Јел могуце да су оволики идиоти у фотељама

ОДГОВОРИТЕ
Name

7024

27.02.2020 19:42

Сујета је зла коб нас Срба.Патријарх Павле је о томе често говорио,директно или индиректно.

Name

РЕ

27.02.2020 19:58

Е ово се зове Додиков и Снсд ов патриотизам.!!! Доктори ста цекате? Уците језике и бјезите.!!!! Немојте цувати ледја криминалцима у Снсд.?!!?

Name

Терс

27.02.2020 23:26

Ма јок, чини ти се :)

Name

ТхеОне

27.02.2020 19:26

Само Србовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурле

27.02.2020 19:48

је краљ, у једном дану одбије 140 милиона бесповратних средстава и задузи се продајом обвезница за 23 милиона...какав визионар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.02.2020 20:21

Бесповратна средства иду у конкретне пројекте, уз надзор. Обвезнице иду у буџет ;)

Name

тацно

27.02.2020 20:44

сада испаде да СДА и остали гласају да се побољса зивот у РС а ови наси одбацују то... лудило до краја А када РС економски пропадне, ко це вратити те све паре ? дрзава БИХ ? ако до тога додје нема висе РС

Name

Леми

27.02.2020 19:54

Ма нема да бринете,родиле глогиње као никад,битно је србовати и гурати сваком прст у око

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

27.02.2020 20:35

СНСД на челу са великим билмезом су непријатељи Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.02.2020 20:55

Па зар ни недељу дана неможе те да држите ријеч, гласали сте за резолуцију, па ко ће нас схватити озбиљно кад мењамо мишљење сваких пар дана, престаните се додоворавати Бакиру и међународно заједници већ сви заједно радите за српске интересе, слушајте глас народа а не њих, народ доводи на власт а не они, преиспитајте се зашто сте толико дуго опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупет

27.02.2020 21:08

ЈА БИХ ПОЗДРАВИО ОВУ АКЦИЈУ. НЕ ТРЕБАЈУ НАМА ПАРЕ МИ СМО СТАБИЛНА ДРЖАВА, КАКО ЈЕ МИЛЕ РЕКАО. МЕДУТИМ ВИСЕ НЕ ПРИЧА ДА СМО ДРЖАВА САД СМО ЕНТИТЕТ. УОСТАЛОМ НАМА НЕ ТРЕБАЈУ ПАРЕ, МИ ИМАМО СТАБИЛНУ ВЛАСТ И ДОБРО ЖИВИМО, БОЉЕ ОД МНОГИХ. НАРАБНО ДА СМО ДЕМОКРАТСКО ДРУШТВО И ПРАТИМО ДЕМОКРАТИЈУ У СВЕТУ. А БОЛНИЦЕ НАМ НЕ ТРЕБАЈУ НАРОД НЕ ТРЕБА ДА СЕ ЛЕЧИ А И ТАКО НАМ ЈЕ СОЦИЈАЛНО У БУЛИ ПА НЕЧЕ БИТИ ПАРА НИ ЗА ПЛАТЕ, ДОКТОРИ ОДОШЕ И ОНДА НАМ БОЛНИЦЕ НЕ ТРЕБАЈУ. ИМАМО СКУПСТИНУ ДА СЕ ВЛАСТ ИЖВЉАВА И СМЕЈЕ НАРОДУ. ВЛАСТ ЈЕ СКОРО УЋИТКАЛА ОПОЗИЦИЈУ, НАРОЋИТО КАД РЕПЛИЦИРА, ЊИХОВ ВРХУНАЦ ЈЕ А СТА ТВОЈ ТАТА, А СТА ТВОЈА МАМА, ТИ СИ ОВАКАВ ИЛИ ОНАКАВ. О ТЕМИ СЕ НЕ РАЗГОВАРА А НИКО И НЕ СМЕ НИШТА РЕЋИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

27.02.2020 21:37

Дај молив вас кад це нова ванредна сједница,синоц сам узивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сале

28.02.2020 00:08

Мозе ли се купити Карта да се узиво гледа.

Name

доста

28.02.2020 05:23

нема попустања сад би да нас мите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

28.02.2020 07:01

Знате како Дјода казе. Зинуло вам дупе за паре. Сто да нас неко кеца цијели зивот и замазе оци парама. Кад изгубис свој глас онда си пропао и други одлуцују умјесто тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

28.02.2020 13:36

Само напријед, ми ћемо и даље да радимо, народу помажемо и да нам ништа не дајете, ми волимо свој посао, нека Ви имате, не требало Вам, стићи ће Вас казна, има неко ко све види, доћи ће то на наплату "господо"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно им

28.02.2020 17:08

Боље сацувати покрадене милијарде, него тамо нека корист "пих ткз. градјанима" од сто милионцица.

ОДГОВОРИТЕ