Gradovi i bolnice u Srpskoj ostali bez miliona zbog blokade

BiH zbog blokada u institucijama juče je ostala bez 140 miliona KM, od kojih je većina namijenjena za projekte koji se tiču direktno poboljšanja života građana.

Republika Srpska 27.02.2020 | 19:36
Gradovi i bolnice u Srpskoj ostali bez miliona zbog blokade

Da sve bude još luđe, najveći dio tih sredstava odnosi se na Republiku Srpsku, čiji predstavnici nisu htjeli dati saglasnost na finansiranje projekata putem grantova za zdravstvo, ekologiju, putnu infrastrukturu... 

Ovim sporazumima trebalo je prihvatiti više od 100 miliona evra bespovratnih sredstava namijenjenih za rekonstrukciju zdravstva na teritoriji RS, od čega 30 miliona evra za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci, 14 miliona za energetsku efikasnost i 10 miliona evra granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza...

Sve ovo je zaustavljeno jer poslanici iz Republike Srpske nisu željeli podržati ovakve investicije zbog stava da se ne učestvuje u odlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zanimljivo je da su ova grant sredstva bila zaustavljena i za vrijeme blokada zbog ANP-a i formiranja vlasti, te da su tad upravo SNSD i vladajuće partije iz RS ukazivale na problem koji stvara blokada i na novac koji je neophodan da se proslijedi lokalnim zajednicama i entitetima.

Danas potpuno druga priča.  

„Govoriti o interesu Republike Srpske, a glasati protiv ratifikacije sporazuma o finansiranju bolnica u Republici Srpskoj, kao i protiv ratifikacije sporazuma o prikupljanju i tretmanu otpadnih voda u Gradišci, te još niza sporazuma o dodjeli grant sredstava u vrijednosti od 140 miliona evra koje idu u Srpsku, opasno je licemjerstvo i politička neodgovornost SNSD-a“, rekla je poslanik PDP-a u PD PS BiH Mira Pekić. 

„Upravo je to izdaja građana Republike Srpske i djelovanje suprotno našim interesima", kazala je ona i dodala da su poslanici SNSD-a "imali obraza da kažu ne finansiranju bolnica, ali su se vrlo lako dogovorili da svoj glas daju prijedlogu Denisa Zvizdića vezano za dnevni red sjednice".

"Vrlo lako su i prije nekoliko dana pristali da potpuno promijene prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji je usaglašen sa srpskim političkim liderima, da bi mogli sa HDZ-om predložiti suštinski potpuno drugačiji prijedlog i izbaciti NSRS iz procesa odlučivanja“, dodala je poslanica PDP u Predstavničkom domu Mira Pekić.

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da će posljedice ovakvih politika osjetiti jedino građani BiH. Pored toga, većina pozitivnih stvari koje su trebale direktno da se odraze na život građana su zaustavljene. 

„Stvar koju mi zaboravljamo, a koju svjesno naši izabrani dužnosnici ne govore je to da su oni plaćeni, odnosno da imaju platu za koju treba da učestvuju u radu koji je za potrebe i korist građana. Mi smo došli u situaciju da je važno da se napravi drama iz koje će se, nakon što neko uradi svoj posao, izroditi situacija u kojoj ćemo mi svi pasti u nesvijest i biti zahvalni što je on uradio taj posao za koji prima platu.

To je totalno izvrtanje demokratskih pravila u bilo kom mehanizmu funkcionisanja države.

Nažalost, po nas, sve je postalo normalno. Uključujući i informaciju da je Parlamentarna skupština u novom sazivu formirana i nije radila godinu dana dok su u isto vrijeme poslanici primali platu, uzimali novac za putovanja, odvojen život, smještaj i slično. Učinili smo BiH mehanizmom uhljebljenja ljudi koji neće da rade svoj posao i ništa ih na to ne može natjerati“, rekao je Pavlović.

On je objasnio i kako će sve ove blokade uticati na život svih nas.

„Mi smo u situaciji da permanentni sukobi najviših izabranih predstavnika na nivou BiH dovode do toga da cijenu takvog ponašanja plaćaju građani koji to ne razumiju. Oni ne razumiju da su izabrani predstavnici plaćeni da rade svoj posao i da se o svemu dogovore. Mi smo sad došli u situaciju da smo postali problem i Evropskoj uniji, SAD-u, zemljama Kvinte itd.

Suština je da gubimo ugled, investitore, ekonomiju i ono za šta su pare obezbijeđene, za projekte od infrastrukturnog značaja se zaustavljaju, a vjerovatno će se tako i nastaviti, jer je očekivati da neće biti usvojen ni budžet za ovu godinu“, rekao je za BUKU Pavlović. 

Prema njegovim riječima, naše stranke su postale privatne partije i zbog toga imamo situaciju u kojoj se slijepo slijede vođe, pa čak i kad vam njihove odluke zaustave i unište ono što ste gradili godinama.

„Prema mom utisku, ako neko u partiji donosi sve odluke, onda je to rad po principu privatne kompanije u kojoj je direktor istovremeno i vlasnik. Tako da, ako posmatramo demokratski razvoj našeg društva, došlo je vrijeme da se naše političke organizacije prevaspitaju kako ne bismo dolazili u ovakve situacije.

Ono što je smisao politike, odnosno zadatak političkih izabranih dužnosnika je da stvore bolje uslove za život svojih građana putem svojih programa i aktivnosti koje su realizovali. Mi očigledno više i ne znamo šta je njihova obaveza, ali znamo samo da onaj ko bude izabrani dužnosnik, a ne obogati se za vrijeme svog mandata ili ne stvori medijsku sliku o svojoj neophodnosti, teško da će dobiti sljedeći mandat.

Jer, činjenica da se nije obogatio pokazuje da je glup i nesposoban političar. I to vam sve govori“, zaključio je Pavlović. 

(Buka) 

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Ooooo

27.02.2020 20:07

Samo tako treba i dalje glasJte za SNSD

ODGOVORITE
Name

Kimi

27.02.2020 20:57

Nedirajte Milorada, legenda je to.

Name

Re

27.02.2020 23:53

Mile stvarno nezna sta radi. Puko je ko kokica

Name

Smrt fašizmu

27.02.2020 20:12

Treba da damo nagradu Burletu za životno djelo !Umiremo lagano sad još i bez pomoći doktora da se patimo!?!?

ODGOVORITE
Name

drina

27.02.2020 20:12

snsd reze granu na kojoj sjedimo.. samo zato sto bi ugrozilo Bosnu i Hercegovinu..

ODGOVORITE
Name

Hare

27.02.2020 20:18

Jel moguce da su ovoliki idioti u foteljama

ODGOVORITE
Name

7024

27.02.2020 20:42

Sujeta je zla kob nas Srba.Patrijarh Pavle je o tome često govorio,direktno ili indirektno.

Name

RE

27.02.2020 20:58

E ovo se zove Dodikov i Snsd ov patriotizam.!!! Doktori sta cekate? Ucite jezike i bjezite.!!!! Nemojte cuvati ledja kriminalcima u Snsd.?!!?

Name

Ters

28.02.2020 00:26

Ma jok, čini ti se :)

Name

TheOne

27.02.2020 20:26

Samo Srbovati

ODGOVORITE
Name

burle

27.02.2020 20:48

je kralj, u jednom danu odbije 140 miliona bespovratnih sredstava i zaduzi se prodajom obveznica za 23 miliona...kakav vizionar...

ODGOVORITE
Name

re

27.02.2020 21:21

Bespovratna sredstva idu u konkretne projekte, uz nadzor. Obveznice idu u budžet ;)

Name

tacno

27.02.2020 21:44

sada ispade da SDA i ostali glasaju da se poboljsa zivot u RS a ovi nasi odbacuju to... ludilo do kraja A kada RS ekonomski propadne, ko ce vratiti te sve pare ? drzava BIH ? ako do toga dodje nema vise RS

Name

Lemi

27.02.2020 20:54

Ma nema da brinete,rodile gloginje kao nikad,bitno je srbovati i gurati svakom prst u oko

ODGOVORITE
Name

Zvornik

27.02.2020 21:35

SNSD na čelu sa velikim bilmezom su neprijatelji Srpske!

ODGOVORITE
Name

Milan

27.02.2020 21:55

Pa zar ni nedelju dana nemože te da držite riječ, glasali ste za rezoluciju, pa ko će nas shvatiti ozbiljno kad menjamo mišljenje svakih par dana, prestanite se dodovoravati Bakiru i međunarodno zajednici već svi zajedno radite za srpske interese, slušajte glas naroda a ne njih, narod dovodi na vlast a ne oni, preispitajte se zašto ste toliko dugo opozicija

ODGOVORITE
Name

Vupet

27.02.2020 22:08

JA BIH POZDRAVIO OVU AKCIJU. NE TREBAJU NAMA PARE MI SMO STABILNA DRŽAVA, KAKO JE MILE REKAO. MEDUTIM VISE NE PRIČA DA SMO DRŽAVA SAD SMO ENTITET. UOSTALOM NAMA NE TREBAJU PARE, MI IMAMO STABILNU VLAST I DOBRO ŽIVIMO, BOLJE OD MNOGIH. NARABNO DA SMO DEMOKRATSKO DRUŠTVO I PRATIMO DEMOKRATIJU U SVETU. A BOLNICE NAM NE TREBAJU NAROD NE TREBA DA SE LEČI A I TAKO NAM JE SOCIJALNO U BULI PA NEČE BITI PARA NI ZA PLATE, DOKTORI ODOŠE I ONDA NAM BOLNICE NE TREBAJU. IMAMO SKUPSTINU DA SE VLAST IŽVLJAVA I SMEJE NARODU. VLAST JE SKORO UĆITKALA OPOZICIJU, NAROĆITO KAD REPLICIRA, NJIHOV VRHUNAC JE A STA TVOJ TATA, A STA TVOJA MAMA, TI SI OVAKAV ILI ONAKAV. O TEMI SE NE RAZGOVARA A NIKO I NE SME NIŠTA REĆI

ODGOVORITE
Name

Sale

27.02.2020 22:37

Daj moliv vas kad ce nova vanredna sjednica,sinoc sam uzivao.

ODGOVORITE
Name

Re Sale

28.02.2020 01:08

Moze li se kupiti Karta da se uzivo gleda.

Name

dosta

28.02.2020 06:23

nema popustanja sad bi da nas mite

ODGOVORITE
Name

Zizi

28.02.2020 08:01

Znate kako Djoda kaze. Zinulo vam dupe za pare. Sto da nas neko keca cijeli zivot i zamaze oci parama. Kad izgubis svoj glas onda si propao i drugi odlucuju umjesto tebe.

ODGOVORITE
Name

Mila

28.02.2020 14:36

Samo naprijed, mi ćemo i dalje da radimo, narodu pomažemo i da nam ništa ne dajete, mi volimo svoj posao, neka Vi imate, ne trebalo Vam, stići će Vas kazna, ima neko ko sve vidi, doći će to na naplatu "gospodo"

ODGOVORITE
Name

Logicno im

28.02.2020 18:08

Bolje sacuvati pokradene milijarde, nego tamo neka korist "pih tkz. gradjanima" od sto milioncica.

ODGOVORITE