Грађани пријављују корупцију у управи и правосуђу

Из Транспаренсија наводе да постоји велики број јавних органа који одбијају доставити законом тражене информације, међу којима је и градска управа Бањалуке, Универзитетски клинички центар, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, те многе друге институције. Једна од нетранспарентнијих институција је Тужилаштво БиХ које је, како наводе, изгубило неколико управних спорова против њих.   

Босна и Херцеговина 27.02.2020 | 16:30
Грађани пријављују корупцију у управи и правосуђу

У 2019. години грађани у БиХ најчешће су корупцију пријављивали у области државне управе и правосуђа. На основу истраживања, Транспаренси Интернешнал је уочио да је у прошлој години смањен број пријава које су поднијели звиждачи, док је са друге стране повећан број пријава корупције које су подносиле неформалне групе грађана.  

У страху да појединачно воде борбу против корупције, грађани се најчешће удружују и тек тада указују на ову све присутнију појаву у БиХ.

Ту се, како Транспаренси наводи, издваја случај активиста групе „Правда за Давида“, гдје се појављују сумње на корупцију у највишим полицијским структурама.

Из ове организације наводе да су активистима ове групе помогли и у састављању захтјева против директора полиције РС.  

"Након што је Окружни суд у Бањалуци одлучио да одбије тај захтјев ми смо припремили захтјев за вандредно преиспитивање Врховном суду, и предмет је тренутно на Врховном суду. Активисти групе „Правда за Давида“, су се суочили са низом неправилности у том предмету. Било им је онемогућено да приступе предмету. Нама, умјешачима, као организацији која је поднијела захтјев је такође одбијен приступ на увид у предмет“, истиче Угљеша Вуковић из ТИ БиХ.

Када је ријеч о пријави корупције у области државне управе, те пријаве су се најчешће односиле на неефикасан рад органа управе, на уочене неправилности у поступцима запошљавања, те на непотизам и појаву фалсификованих диплома.

"Повећан је број пријава које су упутили сами државни службеници и други упосленици јавне управе. Они су се углавном жалили на свој радно - правни статус, на праксе дискриминације, односно на професионалну деградацију коју су искусили након што су одлучили да пријаве неке сумње на корупцију нарочито својих претпостављених. У овом случају ми смо њима најчешће упућивали правне савјете како могу да заштите своја права, те их упућивали на друге јавне органе који им могу помоћи“, појашњава Дамјан Ожеговић из ТИ БиХ.

Транспаренси у извјештају бавио се и приступом информацијама, гдје су поднијели 15 тужби против јавних органа због немогућности доласка до тражених података.

Једна од нетранспарентнијих институција је Тужилаштво БиХ које је, како наводе, изгубило неколико управних спорова против њих. 

"Одбијају нам доставити информацију о броју пресигнираних предмета, што је била актуелна прича у 2019. години усљед правосудних афера. Рецимо, занимљив је предмет гдје нам је Тужилаштво одбило доставити копију своје потврђене оптужнице против лица које је обављало министарстку функцију, односно против Драган Мектића", истиче Угљеша Вуковић из ТИ БиХ.

Осим Тужилаштва БиХ, из Транспаренсија наводе да постоји велики број јавних органа који одбијају доставити законом тражене информације, међу којима наводе и Град Бањалуку, Универзитетски клинички центар, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, те многе друге институције. 

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бубана

27.02.2020 16:18

Мене терају стално на корупцију, али је ја немам дје пријавити него све одрадјујем сама, уф, уф..

ОДГОВОРИТЕ
Name

земљишна мафија

27.02.2020 16:28

кад ће се зауставити з.к.мафија из РУГИП, сад раде убрзано на продаји државне земље и шума тајкунима после одлуке уставног суда бих, наредио им режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

27.02.2020 16:30

Каква корупција, јел миле пола дана броји милионе које је улозио уа бјадни народ, за корупцију није ниста остало, а ни за сиротињу сто иде на дијализу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

панџа

27.02.2020 16:32

а сам документовао криминал милионски у држ. инстуцији, полиција одрадила коректно, а тужилац Ћелић одбио истрагу, јер је поткован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

27.02.2020 16:37

џаба пријаве, само народна буна, и зна се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

27.02.2020 21:43

Ја сам да се направи тим коме це се пријављивати да негдје нема корупције. Ово је овако превисе посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

28.02.2020 05:25

Да пријавим корупцију корумпираним ликовима?! Добар виц, само није ми више смјешно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зи зи

28.02.2020 11:12

Ха пријавите корупцију правосуђу???

ОДГОВОРИТЕ