Građani prijavljuju korupciju u upravi i pravosuđu

Iz Transparensija navode da postoji veliki broj javnih organa koji odbijaju dostaviti zakonom tražene informacije, među kojima je i gradska uprava Banjaluke, Univerzitetski klinički centar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te mnoge druge institucije. Jedna od netransparentnijih institucija je Tužilaštvo BiH koje je, kako navode, izgubilo nekoliko upravnih sporova protiv njih.   

Bosna i Hercegovina 27.02.2020 | 16:30
Građani prijavljuju korupciju u upravi i pravosuđu

U 2019. godini građani u BiH najčešće su korupciju prijavljivali u oblasti državne uprave i pravosuđa. Na osnovu istraživanja, Transparensi Internešnal je uočio da je u prošloj godini smanjen broj prijava koje su podnijeli zviždači, dok je sa druge strane povećan broj prijava korupcije koje su podnosile neformalne grupe građana.  

U strahu da pojedinačno vode borbu protiv korupcije, građani se najčešće udružuju i tek tada ukazuju na ovu sve prisutniju pojavu u BiH.

Tu se, kako Transparensi navodi, izdvaja slučaj aktivista grupe „Pravda za Davida“, gdje se pojavljuju sumnje na korupciju u najvišim policijskim strukturama.

Iz ove organizacije navode da su aktivistima ove grupe pomogli i u sastavljanju zahtjeva protiv direktora policije RS.  

"Nakon što je Okružni sud u Banjaluci odlučio da odbije taj zahtjev mi smo pripremili zahtjev za vandredno preispitivanje Vrhovnom sudu, i predmet je trenutno na Vrhovnom sudu. Aktivisti grupe „Pravda za Davida“, su se suočili sa nizom nepravilnosti u tom predmetu. Bilo im je onemogućeno da pristupe predmetu. Nama, umješačima, kao organizaciji koja je podnijela zahtjev je takođe odbijen pristup na uvid u predmet“, ističe Uglješa Vuković iz TI BiH.

Kada je riječ o prijavi korupcije u oblasti državne uprave, te prijave su se najčešće odnosile na neefikasan rad organa uprave, na uočene nepravilnosti u postupcima zapošljavanja, te na nepotizam i pojavu falsifikovanih diploma.

"Povećan je broj prijava koje su uputili sami državni službenici i drugi uposlenici javne uprave. Oni su se uglavnom žalili na svoj radno - pravni status, na prakse diskriminacije, odnosno na profesionalnu degradaciju koju su iskusili nakon što su odlučili da prijave neke sumnje na korupciju naročito svojih pretpostavljenih. U ovom slučaju mi smo njima najčešće upućivali pravne savjete kako mogu da zaštite svoja prava, te ih upućivali na druge javne organe koji im mogu pomoći“, pojašnjava Damjan Ožegović iz TI BiH.

Transparensi u izvještaju bavio se i pristupom informacijama, gdje su podnijeli 15 tužbi protiv javnih organa zbog nemogućnosti dolaska do traženih podataka.

Jedna od netransparentnijih institucija je Tužilaštvo BiH koje je, kako navode, izgubilo nekoliko upravnih sporova protiv njih. 

"Odbijaju nam dostaviti informaciju o broju presigniranih predmeta, što je bila aktuelna priča u 2019. godini usljed pravosudnih afera. Recimo, zanimljiv je predmet gdje nam je Tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju svoje potvrđene optužnice protiv lica koje je obavljalo ministarstku funkciju, odnosno protiv Dragan Mektića", ističe Uglješa Vuković iz TI BiH.

Osim Tužilaštva BiH, iz Transparensija navode da postoji veliki broj javnih organa koji odbijaju dostaviti zakonom tražene informacije, među kojima navode i Grad Banjaluku, Univerzitetski klinički centar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te mnoge druge institucije. 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bubana

27.02.2020 16:18

Mene teraju stalno na korupciju, ali je ja nemam dje prijaviti nego sve odradjujem sama, uf, uf..

ODGOVORITE
Name

zemljišna mafija

27.02.2020 16:28

kad će se zaustaviti z.k.mafija iz RUGIP, sad rade ubrzano na prodaji državne zemlje i šuma tajkunima posle odluke ustavnog suda bih, naredio im režim.

ODGOVORITE
Name

Rale

27.02.2020 16:30

Kakva korupcija, jel mile pola dana broji milione koje je ulozio ua bjadni narod, za korupciju nije nista ostalo, a ni za sirotinju sto ide na dijalizu.

ODGOVORITE
Name

pandža

27.02.2020 16:32

a sam dokumentovao kriminal milionski u drž. instuciji, policija odradila korektno, a tužilac Ćelić odbio istragu, jer je potkovan.

ODGOVORITE
Name

Apis

27.02.2020 16:37

džaba prijave, samo narodna buna, i zna se...

ODGOVORITE
Name

cups

27.02.2020 21:43

Ja sam da se napravi tim kome ce se prijavljivati da negdje nema korupcije. Ovo je ovako previse posla.

ODGOVORITE
Name

Branislav

28.02.2020 05:25

Da prijavim korupciju korumpiranim likovima?! Dobar vic, samo nije mi više smješno!!!

ODGOVORITE
Name

Zi zi

28.02.2020 11:12

Ha prijavite korupciju pravosuđu???

ODGOVORITE