Шта даље очекује незапослене око осигурања?

Сви грађани који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање, а који још нису регулисали свој статус по новим прописима, моћи ће и након 29. фебруара да се пријаве на здравствено осигурање у свим нашим пословницама, саопштио је данас Фонд здравственог осигурања РС.

Република Српска 27.02.2020 | 13:37
Шта даље очекује незапослене око осигурања?

Измјене Закона о здравственом осигурању РС омогућиле су да грађани који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање до 29. фебруара по аутоматизму имају осигурање, али то не значи да након тог рока грађани неће моћи да остваре могућност пријаве на здравствено осигурање.

– Чак напротив, ријеч је о процесу који у континуитету траје, што значи да ће Фонд грађане које донесу потребну документацију и након тог периода, уредно пријављивати на здравствено осигурање – истичу из Фонда.

Оно што је најважније, додају, јесте да су овим законом, као и подзаконским актима Фонда заштићене најугроженије категорије људи, односно они којима је у континуитету потребна здравствена заштита и који се по основу болести или посебног друштвеног статуса (дјеца,  труднице, породиље, старији од 65 година, обољели од малигних болести, дијабетеса и слично)  пријављују на здравствено осигурање.

– Дакле, ова категорија грађана здравствену заштиту остварује у континуитету, јер да би се по основу болести пријавили на здравствено осигурање, битно је да донесу налаз и мишљење доктора одговарајуће гране медицине – наводи се у саопштењу Фонда.

Ускоро електронски приступ подацима Пореске управе

Када су у питању “лица без прихода” за које је потребна потврда Пореске управе о висини опорезивих прихода за све чланове домаћинства, из Фонда истичу да ће грађани и након 29. фебруара моћи да се на здравствено осигурање пријаве по овом основу, уколико припадају овој категорији.

– Фонд у сарадњи са Пореском управом РС ради на електронском приступу бази података Пореске управе о висини примања који се као лица без прихода пријављују на здравствено  осигурање и која би наредне седмице требало да буде доступна нашим радницима. То значи да ће само одређени радници Фонда, у складу са заштитом личних података, имати приступ бази података Пореске управе како добијање здравственог осигурања не би зависило од брзине добијања потврде Пореске управе – истичу из Фонда, додајући да је ово, ипак, привремена мјера којом Фонд излази у сусрет осигураницима, јер се на потврде о висини примања нешто дуже чека, али да су грађани и даље дужни да донесу потврду из Пореске управе РС како би потврдили свој статус „лице без  прихода“.

Лицима без прихода се, иначе, сматрају особе чији доходак по члану заједничког домаћинства не прелази износ најниже плате у Републици Српској, што је тренутно 520 КМ.

Гдје су све доступне информације о осигурању

Подсјећамо да је Фонд преузео на себе обавезу пријаве више од 200.000 грађана који су по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање.

Међутим, за разлику од раније када су грађани морали да одлазе прво у Завод за запошљавање са одређеном документацијом,  па у Фонд да овјере здравствену књижицу, сада је процес пријаве на здравствено осигурање на једном мјесту, истичу из Фонда здравственог осигурања.

-Такође, Фонд је почетком ове године припремио детаљну информацију са списком документације која је потребна за пријаву на осигурање која је доступна на интернет страници Фонда, у свим нашим пословницама,  као и на званичним друштвеним мрежама Фонда, а прослијеђена је и осталим релеватним институцијама у овом процесу попут Завода за запошљавање РС. Поред тога, грађанима су, такође, на располагању и заштитници права, које могу потражити у свим пословницама Фонда или на неки од бројева телефона који су јасно назначени на интернет станици Фонда – поручују из службе за односе с јавношћу Фонда.

Подсјећају и да осигураници који су на здравствено осигурање од раније пријављени по неком другом основу, који није био незапосленост, и даље остају пријављени на осигурање по том основу и за њих нема промјена.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БОРАЦ ПРВЕ КАТ.

27.02.2020 13:19

ПА ВИ НЕДАТЕ ОСИГУРАЊЕ ЉУДИМА КОИ ТРАЗЕ ПОСАО ВЕЗЕТЕ ИХ ЗА ЦЛАНОВЕ ПОРОДИЦЕ НИ ДЈЕЦИ НЕЗАПОСЛЕНИХ НЕДАТЕ ЗДРАВСТВНУ ЗАСТИТУ. 30 ГОД. ПОРОДИЦА ЈА И СУПРУГА СМО НА БИРОУ И ИМАЛИ ОСИГУРАЊЕ А САД НИМАМО ЗБОГ ТОГА ОТАЦ ИМА 3 ХА ЗЕМЉЕ КОИ ИМА 80 ГОД. СТО ЈЕ ВАН ПАМЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.02.2020 13:35

Ово вам је дала ова патриотска власт. Људи сатима цекају да би овјерили здравствену књизицу. А синоц онај се хвали коко је ово благостање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2020 13:55

Па онај има званицни папир да није добар са главом. Мени је њега зао , цовјек је болестан , али ста реци за ове његове климоглавце , послуснике , папке...

Name

Деутсцхланд

27.02.2020 15:12

Дјукановица пре неколико Година проглашава за лицност године у блуци,хотел Босна,а сад му не дозвољава,улазак у БиХ,који је изрод, преварант Додик,нема даље

Name

Мерц

27.02.2020 14:15

АКО БАЈА КАЗЕ ДА НАМ ЈЕ ДОБРО ШТО ЋЕ ВАМ ОНДА ОСИГУРАЊЕ. НИЈЕ ОВО ЗАДЊИ НАМЕТ СПРЕМА БАЈА ЈОШ ГОРЕ. СТА ЈЕ УРАДИО СА ПЕНЗИОНЕРИМА БОРЦИМА 2012. ТО СЕ ВЕЦ ЗАБОРАВИЛО А ВИДИ СЕ НИЈЕ ТО БИЛО ЗАДЊЕ ЊЕГОВО ЗЛО. САМО МИ ЈЕ МУКА ШТО ЋЕ МНОГИ УЗЕТИ 50 КМ ДА ОН ПОБИЈЕДИ...ПА ОНДА ПЛАТИ ОСИГУРАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

27.02.2020 18:43

С друге стране, СДС је ономад одлично водио бригу о пензионерима... ;-)