Šta dalje očekuje nezaposlene oko osiguranja?

Svi građani koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, a koji još nisu regulisali svoj status po novim propisima, moći će i nakon 29. februara da se prijave na zdravstveno osiguranje u svim našim poslovnicama, saopštio je danas Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Republika Srpska 27.02.2020 | 13:37
Šta dalje očekuje nezaposlene oko osiguranja?

Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju RS omogućile su da građani koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje do 29. februara po automatizmu imaju osiguranje, ali to ne znači da nakon tog roka građani neće moći da ostvare mogućnost prijave na zdravstveno osiguranje.

– Čak naprotiv, riječ je o procesu koji u kontinuitetu traje, što znači da će Fond građane koje donesu potrebnu dokumentaciju i nakon tog perioda, uredno prijavljivati na zdravstveno osiguranje – ističu iz Fonda.

Ono što je najvažnije, dodaju, jeste da su ovim zakonom, kao i podzakonskim aktima Fonda zaštićene najugroženije kategorije ljudi, odnosno oni kojima je u kontinuitetu potrebna zdravstvena zaštita i koji se po osnovu bolesti ili posebnog društvenog statusa (djeca,  trudnice, porodilje, stariji od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa i slično)  prijavljuju na zdravstveno osiguranje.

– Dakle, ova kategorija građana zdravstvenu zaštitu ostvaruje u kontinuitetu, jer da bi se po osnovu bolesti prijavili na zdravstveno osiguranje, bitno je da donesu nalaz i mišljenje doktora odgovarajuće grane medicine – navodi se u saopštenju Fonda.

Uskoro elektronski pristup podacima Poreske uprave

Kada su u pitanju “lica bez prihoda” za koje je potrebna potvrda Poreske uprave o visini oporezivih prihoda za sve članove domaćinstva, iz Fonda ističu da će građani i nakon 29. februara moći da se na zdravstveno osiguranje prijave po ovom osnovu, ukoliko pripadaju ovoj kategoriji.

– Fond u saradnji sa Poreskom upravom RS radi na elektronskom pristupu bazi podataka Poreske uprave o visini primanja koji se kao lica bez prihoda prijavljuju na zdravstveno  osiguranje i koja bi naredne sedmice trebalo da bude dostupna našim radnicima. To znači da će samo određeni radnici Fonda, u skladu sa zaštitom ličnih podataka, imati pristup bazi podataka Poreske uprave kako dobijanje zdravstvenog osiguranja ne bi zavisilo od brzine dobijanja potvrde Poreske uprave – ističu iz Fonda, dodajući da je ovo, ipak, privremena mjera kojom Fond izlazi u susret osiguranicima, jer se na potvrde o visini primanja nešto duže čeka, ali da su građani i dalje dužni da donesu potvrdu iz Poreske uprave RS kako bi potvrdili svoj status „lice bez  prihoda“.

Licima bez prihoda se, inače, smatraju osobe čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva ne prelazi iznos najniže plate u Republici Srpskoj, što je trenutno 520 KM.

Gdje su sve dostupne informacije o osiguranju

Podsjećamo da je Fond preuzeo na sebe obavezu prijave više od 200.000 građana koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje.

Međutim, za razliku od ranije kada su građani morali da odlaze prvo u Zavod za zapošljavanje sa određenom dokumentacijom,  pa u Fond da ovjere zdravstvenu knjižicu, sada je proces prijave na zdravstveno osiguranje na jednom mjestu, ističu iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

-Takođe, Fond je početkom ove godine pripremio detaljnu informaciju sa spiskom dokumentacije koja je potrebna za prijavu na osiguranje koja je dostupna na internet stranici Fonda, u svim našim poslovnicama,  kao i na zvaničnim društvenim mrežama Fonda, a proslijeđena je i ostalim relevatnim institucijama u ovom procesu poput Zavoda za zapošljavanje RS. Pored toga, građanima su, takođe, na raspolaganju i zaštitnici prava, koje mogu potražiti u svim poslovnicama Fonda ili na neki od brojeva telefona koji su jasno naznačeni na internet stanici Fonda – poručuju iz službe za odnose s javnošću Fonda.

Podsjećaju i da osiguranici koji su na zdravstveno osiguranje od ranije prijavljeni po nekom drugom osnovu, koji nije bio nezaposlenost, i dalje ostaju prijavljeni na osiguranje po tom osnovu i za njih nema promjena.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BORAC PRVE KAT.

27.02.2020 14:19

PA VI NEDATE OSIGURANJE LJUDIMA KOI TRAZE POSAO VEZETE IH ZA CLANOVE PORODICE NI DJECI NEZAPOSLENIH NEDATE ZDRAVSTVNU ZASTITU. 30 GOD. PORODICA JA I SUPRUGA SMO NA BIROU I IMALI OSIGURANJE A SAD NIMAMO ZBOG TOGA OTAC IMA 3 HA ZEMLJE KOI IMA 80 GOD. STO JE VAN PAMETI

ODGOVORITE
Name

Xl

27.02.2020 14:35

Ovo vam je dala ova patriotska vlast. Ljudi satima cekaju da bi ovjerili zdravstvenu knjizicu. A sinoc onaj se hvali koko je ovo blagostanje.

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2020 14:55

Pa onaj ima zvanicni papir da nije dobar sa glavom. Meni je njega zao , covjek je bolestan , ali sta reci za ove njegove klimoglavce , poslusnike , papke...

Name

Deutschland

27.02.2020 16:12

Djukanovica pre nekoliko Godina proglašava za licnost godine u bluci,hotel Bosna,a sad mu ne dozvoljava,ulazak u BiH,koji je izrod, prevarant Dodik,nema dalje

Name

Merc

27.02.2020 15:15

AKO BAJA KAZE DA NAM JE DOBRO ŠTO ĆE VAM ONDA OSIGURANJE. NIJE OVO ZADNJI NAMET SPREMA BAJA JOŠ GORE. STA JE URADIO SA PENZIONERIMA BORCIMA 2012. TO SE VEC ZABORAVILO A VIDI SE NIJE TO BILO ZADNJE NJEGOVO ZLO. SAMO MI JE MUKA ŠTO ĆE MNOGI UZETI 50 KM DA ON POBIJEDI...PA ONDA PLATI OSIGURANJE

ODGOVORITE
Name

синип

27.02.2020 19:43

С друге стране, СДС је ономад одлично водио бригу о пензионерима... ;-)