"Очекујем да Приштина укине таксе на српске производе"

Амерички државни секретар Мајк Помпео очекује да ће Приштина укинути таксе на српске производе, што је, како је навео, неопходан корак ка оживљавању дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Србија 27.02.2020 | 12:49
"Очекујем да Приштина укине таксе на српске производе"

Како је саопштила портпалорка Стејт департмента Морган Ортагус, Помпео је то рекао у разговору са предсједником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, у Вашингтону.

Указао је да би укидање такси на српске производе имало економске и друге користи за грађане, како је навео, “обе земаље”.

Помпео је, наводи се, у разговору са Тачијем потврдио “снажно партнерство између Сједињених Држава и Косова, укорењено у сталној посвећености заједничким вриједностима и подршци сувереном, независном Косову.

– Секретар је охрабрио Косово да настави да ради на замаху недавних писама о намјерама за успостављањем ваздушног и жељезничког саобраћаја и аутопутева измедју Београда и Приштине- навела је Ортагус у свом саопштењу.
Честитајући избор нове приштинске владе Помпео је указао на важност владавине закона и економског раста на Косову ради обезбједјивања боље будућности.

– Секретар Помпео је такође поновио подршку Сједињених Држава Специјалном суду, чији је рад од пресудног значаја за правду жртава и јачање владавине закона на Косову – наводи се у саопштењу.

У међувремену Тачи се у Вашингтону састао и са високим званичницима Пентагона, а након тих сусрета је на свом Фејсбук профилу написао:

– Косово већ има своју професионалну војску по стандардима НАТО, која је спремна да увијек буде укључена у хуманитарне и мировне мисије у свијету, заједно са Сједињеним Америчким Државама. Дијелили смо исто увјерење да је за безбједност у југоисточној Европи од виталног значаја да Косово буде члан НАТО, што је прије могуће -написао је Тачи .

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДД.27.2.2020

27.02.2020 13:33

И ти и Тачи,оба сте ви прасци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

27.02.2020 15:37

Укинути таксе .па наставити са дијалогом око ЗСО. Све по реду како су потписале двије стране.

ОДГОВОРИТЕ