"Očekujem da Priština ukine takse na srpske proizvode"

Američki državni sekretar Majk Pompeo očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Srbija 27.02.2020 | 12:49
"Očekujem da Priština ukine takse na srpske proizvode"

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, u Vašingtonu.

Ukazao je da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, “obe zemalje”.

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio “snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu.

– Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namjerama za uspostavljanjem vazdušnog i željezničkog saobraćaja i autoputeva izmedju Beograda i Prištine- navela je Ortagus u svom saopštenju.
Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbjedjivanja bolje budućnosti.

– Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu – navodi se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom Fejsbuk profilu napisao:

– Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvijek bude uključena u humanitarne i mirovne misije u svijetu, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dijelili smo isto uvjerenje da je za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je prije moguće -napisao je Tači .

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DD.27.2.2020

27.02.2020 14:33

I ti i Tači,oba ste vi prasci.

ODGOVORITE
Name

Tiito

27.02.2020 16:37

Ukinuti takse .pa nastaviti sa dijalogom oko ZSO. Sve po redu kako su potpisale dvije strane.

ODGOVORITE