Пет једноставних вјежби за боље варење

Уколико имате проблема са пробавом, често патите од надутости, затвора и горушице, осим промене исхране, неопходно је да побољшате и физичку активност. За почетак најбоље је да кренете у шетње у трајању од пола сата, које вам благо убрзавају откуцаје срце. Научно је доказано да кретање стимулише пробаву.

Здравље 27.02.2020 | 09:51
Пет једноставних вјежби за боље варење

Осим тога, поједине вежбе директно делују на размену материја у организму што побољшава метаболички статус и олакшава се рад органа за варење. У шетњу би увек требало ићи сат до два после јела, а вежбе би требало да се раде празног стомака, пре узимања оброка.

За предложене вежбе потребно вам је 10 минута дневно.

Седите на столицу и опустите се. Када је тело опуштено удишите кроз нос, тако, као да пуните стомак ваздухом. "Надувајте" га, па га стисните и издишите ваздух на уста. Понављајте неколико пута уз равномерно дисање.

Марширање у месту

Да бисте загрејали мишиће, марширајте у месту неколико минута. Убрзајте циркулацију, ослободите се напетости и дишите пуним плућима. Пожељно је да док марширате истовремено померате и руке.

Увртање

Увртање тела у седећем положају може да помогне да смањите гасове, бол у стомаку и побољшате циркулацију. Седите на под прекрштених ногу и правих леђа. Пребаците десну ногу савијену у колену преко леве, а тело уврните на другу страну. Исто урадите са другом ногом, уврћући тело на супротну страну.

Притисак

Лезите на леђа на равну подлогу. Првилачите колено на стомак и благо га притисните ка њему. Поновите исто и привлачењем друге ноге. Ову вежбу радите неколико секунди. Затим се опустите истовремено држећи колена ослоњена на стомаку. Када се опустите оборите колена у једну, затим и у другу страну, док труп остаје непомичан.

Претклон

Заузмите раскорачни усправан став. Лагано спуштајте горњи део тела у претклон док не буде паралелан са подлогом. Останите тако од 10 до 15 секунди. Исправите се, опустите, па поновите вежбу још два или три пута.

(Србија данас)

Коментари / 0

Оставите коментар