Кокаин вриједан 250 милиона евра код 11 држављана Црне Горе

Једанаест црногорских држављана ухапшени су као чланови посаде брода “Аресса”, након што је на том пловилу пронађено више од пет тона кокаина.

Регион 27.02.2020 | 09:35
Кокаин вриједан 250 милиона евра код 11 држављана Црне Горе

Међу ухапшенима су Которани Васко Радоњић (50), Никола Маркић (29), Михајило Ђорђевић (58) и Цетињанин Драгољуб Живковић (67), сазнају Вијести.

Незванично је саопштено да је ухапшена екипа из та два града, Подгорице и Бара, кријумчарила кокаин намијењен европском тржишту: “Вриједност те дроге на велико износи око 250 милиона еура”, рекао је један од извора Вијести, упућен у истрагу.

И капетан брода, саопштено је, држављанин је Црне Горе.

Њих су лишили слободе припадници Морнарице Холандије, након што им је дојављено да је дрога на броду.

Акција је реализована на основу информација црногорске Управе полиције, које је упутила партнерским службама Велике Британије, а реализована је у водама Венецуеле, у Аруби.

Аруба је једно од острва у јужном Карипском мору, 25 километара сјеверно од венецуеланске обале. Представља једну од четири конститутивне државе Краљевине Холандије. Главни град острва је Орањестад, у којем живи 26.000 становника.

“Брод ‘Аресса’ је лоциран и опсервиран цијелом рутом пловидбе дуж Јужне Америке, са посебним мјерама надзора при сваком уласку и изласку из лука. Након добијања оперативног податка да је кокаин ‘убачен’ на ‘Арессу’, Морнарица Краљевине Холандије је у Аруби пресрела брод и започела детаљан претрес”, саопштено је данас из Управе полиције.

Они су званично саопштили да су ухапшени и црногорски држављани - чланови посаде.

“Сумња се да је кокаин овим бродом, из Колумбије требало да буде прокријумчарен до једне од лука у Западној Европи”, наводи се у тексту из полиције.

“Вијестима” је незванично речено да је сљедећа лука требало да буде Солун, гдје су планирали да стигну крајем марта.

“Полиција покушава да утврди да ли је кокаин требало да буде истоварен у Грчкој или је планирано да брод на путовању, мањим пловилима пресретну други чланови криминалне организације и пребаце дрогу”, саопштио је један од извора Вијести.

 

Из црногорске полиције јуче је речено да је запљена кокаина у Аруби - резултат конкретне сарадње са партнерима из Велике Британије, Републике Србије, Краљевине Холандије и партнерским службама других земаља.

Након највеће запљене кокаина на карипској Аруби, наводи се на сајту флетмон, теретни брод одвезен је у Орањестад.

Пише да је брод испловио из Суринама почетком фебруара, а да је пловио под заставом Камеруна.

Објашњава се да је до 2017. пловио под заставом Русије, али да и даље њима управља руска управа.

Шпански медији преносе да су истражитељи регистровали да “Аресса” од Суринама гаси сигнал и да се на систему појавила тек 23. фебруара током ноћи, у заливу Венецуеле. 

Аутоматски идентификацијски систем (АИС) са тог брода појавио се истог дана у 16.57 сати у луци Гуарано и тада је пријављено да плови ка солунској луци...

И колумбијска морнарица учествовала у акцији

Колумбијска морнарица навела је на свом Тwиттер налогу да је учествовала у операцији са Ратном морнарицом Холандије.

Брод је пресретнут 25. фебруара у раним јутарњим сатима када је упловио у територијалне воде Арубе.

Подаци објављени на порталу 240ра.цом говоре да је брод напустио Венецуелу прошле недјеље поподне, а власти су га у уторак у зору пресреле и наредиле посади да заустави брод.

Шпански медији преносе да га је обалска стража пресрела, наредила посади да заустави брод, а потом су га премјестили на пристаниште, како би обавили детаљан преглед.

Међународни тим полицајаца на броду је заплијенио више од пет тона кокаина и ухапсили једанаест чланова посаде, међу којима је и капетан брода.

Лош имиџ...

У јуну 2019. године у Филаделфији заплијењено је рекордних скоро 20 тона кокаина на контејнерском броду “МСЦ Гаyане”.

Због сумње да су учествовали у међународном шверцу наркотика, америчке власти тада су ухапсиле шест помораца, од којих су четворица из Црне Горе - Иван Ђурашевић, Бошко Марковић, Александар Каваја и Ненад Илић.

Након тога црногорски поморци масовно су отпуштани са италијанско-швајцарске бродарске и логистичке компаније Медитерранеан Схиппинг Цомпанy (МСЦ), због лошег имиџа који их прати у посљедње вријеме - јер је више наших помораца у свијету “пало” због организованог шверца наркотика.

За највећег послодавца црногорских помораца уопште, није толико проблем тај нарушени имиџ, колико чињеница да су власти САД званично обавијестиле овог и друге велике контејнерске бродаре, чија пловила одржавају редовне линије са лукама САД, да су њихови бродови у чијим посадама преовлађују поморци из Црне Горе, непожељни у Америци.

(Вијести.ме)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

27.02.2020 09:55

Они све хоце само не радити, ја лицно би их два пута стрељао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб ин

27.02.2020 10:22

Поштени неки људи.Видили од предсједника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

27.02.2020 19:43

А Немци се питају одкуд некоме 100 000 евра.

ОДГОВОРИТЕ