Свађа у СНСД-у због земљишта на Јахорини

– Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек оптужује начелника општине Пале Бошка Југовића и локалне одборнике у Скупштини да распродају земљиште по Јахорини иако је, каже, стратешким планом договорено са Владом РС да се то не ради.

Република Српска 26.02.2020 | 19:34
Свађа у СНСД-у због земљишта на Јахорини

Гостујући на ОСМ Елек је рекао како општина Пале неконтролисано и без договора са осталим стратешким партнерима продаје парцеле по Јахорини.

Састанак око стратешког плана и развоја Јахорине одржан је у септембру прошле године, на којем су били премијер Владе РС Радован Вишковић, српски члан Предсједништва Милорад Додик, начелник општине Трново, начелник општине Пале и представници Олимпијског центра Јахорина.

„Договорили смо се да нема продаје земљишта, ни општине Трново, ни општине Пале, ни Владе РС, ни наше земље, да нико од нас не продаје земљу док се не усвоји нови закон о Олимпијском центру и док не усвојимо неке стратешке ствари и документе да видимо у ком правцу иде“, рекао је Елек.

Међутим, како истиче Елек, од свих партнера, одступио је начелник општине Пале Бошко Југовић који заједно са Скупштином општине покушава да прода и преостале парцеле које су остале на планини Јахорина.

Он је њега назвао „наркоманом у кризи“, који мора нешто да прода, да би добио нешто.

Тврди да не постоји разумно објашњење зашто се продају те парцеле, с обзиром да ће само од инвеститора Галенса из Новог Сада, ова општина добити три милиона КМ, те да нико не зна гдје ће те паре отићи на крају.

„Иако је општина Пале обећавала да ће нам дати земљиште на почетку гондоле, до тога није дошло, већ смо ми њима морали да уплатимо два милиона марака. Од инвеститора Галенса, који гради хотел Јахорина, на мјесту срушеног старог хотела, добиће 2,5 до три милиона КМ за ренту, када се све сабере то је практично пола буџета ове општине. Да бар постоји неки стратешки план, неко улагање, да се зна зашто се продаје, али ништа, све то иде у празно“, казао је Елек.

Додаје да челни људи Пала прво су поклонили једну парцелу Новаку Ђоковићу, да би сад ту исту парцелу покушали продати неком другом, што нема никакве логике.

Југовић, како истиче Елек, уништава Јахорину, те измјенама регулационих планова на Јахорини прилагођава себи блиским људима.

Више је него јасно да се ови Елекови наводи односе на паљанског газду, Демос-овог Ацу Станишића, који је родбински повезан са Југовићем. Југовић, због родбинских односа са Станишићем и великог утицаја Демос-а, већ дуже вријеме има проблеме у свом општинском одбору, преноси портал Исток.

Одређен број истакнутих чланова паљанског СНСД-а не крије огорчење због Југовићевог понашања, јер, како истичу, одлуке доноси у приватним, породичним круговима, без консултације са органима странке.

Додик дао зелено свјетло за нападе на Југовића? 

Елек је врло отворено и директно нападао страначког колегу Бошка Југовића, што није уобичајено у јавним наступима СНСД-ових кадрова. Зато је сасвим јасно да је за свој наступ морао добити добио зелено свјетло од првог човјека те странке-Милорада Додика.

Додатни разлог за незадовољство дијела паљанског СНСД-а политиком Бошка Југовића јесте и сазнање да би управо Ацо Станишић ових дана требало да буде именован за директора предузећа Електродистрибуција Пале. Електродистрибуција Пале била је СНСД-ова „златна кока“, а кадровање и запошљавање у тој фирми вршили су Недељко Елек и актуелни министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Станишић, којем је фотеља директора Електродистрибуције Пале измакла прије двије године, када су коалициони партнери на Козари договорили да ово предузеће припадне тадашњем ДНС-у, чији је Станишић био кадар (прије приступања Демос-у), нестпљиво чека ову позицију, наводи портал Исток.

ОЦ апсолутни господар Јахорине, Пале и Трново угрожени?  

Елек и Кошарац, алфа и омега СНСД-а у Источном Сарајеву, судећи према тренутној ситуацији, нису успјели да паљанску електродистрибуцију задрже у својим рукама, али зато своју снагу демонстрирају на Јахорини. Успјели су да прошле године наметну иницијативу о доношењу Закона о Олимпијском центру Јахорина, којим би надлежности над овом планином биле потпуно одузете од општина Пала и Трново, пише портал Исток.

Новим законом, који би ускоро требало да се нађе у процедури, биће предвиђено да, практично, планином газдује Олимпијски центар. ОЦ Јахорина одређиваће, тако, цијене земљишта на Јахорини, доносити регулационе планове, одлучивати о продаји и рентама атрактивних локација на планини. Новим законом било би дефинисано да се чак и комуналне услуге плаћају Олимпијском центру Јахорина.

Дио Јахорине, који припада општини Трново, биће продат Олимпијском центру Јахорина, по цијени коју одреди сам центар. Том продајом, упркос противљењу власника, биће обухваћено чак и земљиште на стазама или дијеловима стаза које је у приватној својини.

Општине Пале и Трново остаће, уколико овај закон буде усвојен, без значајног извора прихода, што ће, несумњиво, негативно утицати на њихово функционисање наредних година, па чак и довести у питање њихов опстанак.

Југовић је рекао да процедуре у вези са управљањем општинском имовином нису једноставне и оне захтијевају став Правобранилаштва РС и Владе РС, те да је општина Пале до сада продала седам плацева.

– О томе колико је ОЦ “Јахорина” продао земље не желим да коментаришем, али би Управа ОЦ требала да води рачуна о томе шта говори и требају још једном да погледају снимак синоћне емисије и да добро размисле шта је речено, па да ми се након тога јаве и да заједно покушамо да ријешимо тај проблем – истакао је Југовић, након што су данас на Скупштини општине Пале усвојене одлуке о продаји неизграђеног земљишта у својини општине Пале, као и то да је цијена тог земљишта по метру квадратном порасла са 300 на 850 КМ, преноси Цапитал.

(БН)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Вито

26.02.2020 19:00

Мала бара, пуно крокоснсдила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

26.02.2020 19:19

Свако царство пропадне кад се нагризе изнутра.

Name

Марко

26.02.2020 20:31

Казе Елек како би несто требало да се уради. Ја бих га питао за Даз Зворник ста ту има да саопсти. Ради се о фабрици кондиторских производа у стецају....

Name

Раскол

26.02.2020 22:17

Југовићу чувај се,да није било тебе не би било ни власти снсд-а на Палама,ал Додик изгледа више воли лопове као Клошарца и Елека него поштеног човијека,ти си побиједио на палама није ни снсд ни Додик,већ ти.Раскрмчили би они све што ваља ал да помогну народу и грађанима никада.

Name

Еј бре

26.02.2020 19:05

А шта вели газда..??!! Па ваљда се и он нешто пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

26.02.2020 19:10

"ајде Јано кућу да продамо,да продамо Јано душо.само да играмо"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

26.02.2020 21:18

Ста вели Љубо Мрда ? Ста су му урадили избацисе га из фотеље Југовиц и Станисиц. Јос да га отјерају са Јахорине.

Name

Скептик

26.02.2020 19:12

Опет Југовић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Дабић

26.02.2020 19:20

Јој што ови фолирају да се свађају само да скрену пажњу од криминала на Јахорини.За кога Елек купујем земљу на Јахорини ?Гаговић распродао сву трновску земљу на Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

26.02.2020 19:27

Зашто нико не писе о приватном бизнису окорјелог криминалца Недељка Елека. Његова фирма Недомеx доо Пале, је у блокади од стране банака, Пореске управе РС, Управе за индиректно опорезивање БиХ, добављача, на укупан износ од око 30 милиона КМ. Успешни бизнисмен је очигледно схватио да је погријешио, те је своје предузеће "пустио низ воду", а руке сада убацио мало у државну касу. Још један играч Милорада Додика. Уосталом, тај човјек је само поријеклом са Пала, иначе живи у БГ, али ваљда одједном прорадио локал патриотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

27.02.2020 06:13

Ово је написао неко ко је прилицно информисан. Елек не мозе одговарати за те махинације јер је Недомеx друство са ограниценом одговорности. Јесте се изверзирао у таквом нацину (не)пословања или преваре. Има их ту јос слицних. Поставља се питање ста је био критеријум приликом његовог избора на ову позицију. Он не испуњава ниједан позитиван критеријум: скола, образовање, искуство и резултати у пракси....

Name

Јоле

26.02.2020 19:32

Цуј, ацо станисиц директор Електродистрибуције Пале, па овом цовјеку све мало, и нема никакво образовање, а да не говориомо о моралу, ово је пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

26.02.2020 22:01

Нецовјек.

Name

Како нема

27.02.2020 15:46

За твоју информацију Др. па се ти цуди као многи.

Name

Остоја

26.02.2020 19:39

Уставни суд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сташа

26.02.2020 19:39

Ко је овај Елек!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гонич

26.02.2020 19:46

Но сикирики. Све је то кратког даха. Земља је од БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

26.02.2020 19:56

1. Ко је Недељко Елек да уређује рад општине Пале? Он је директор јавног предузећа, који се презадужио јер не зна и нема граница, па је сад проблем како да врати дугове у које је сам упао. 2. Да ли је ОЦ на његовом чели продао имовине 20 пута веће вриједности од општине Пале? Јесте, што можете провјерити... 3. Шта ја са фирмом Недомеx чије је горепоменути власник? Колико иста има дугова и да ли је господар Требиња Драшковић вратио вратио 6 мил кредитних обавеза које је Елек имао у банкама? 4. Гдје је новац од продаје хотела Јахорине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

26.02.2020 20:56

Јавна тајна је да је Галенс Додиков, гради по Србији, посебно у НС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галенс

26.02.2020 21:02

Гради и по Бг, баја је цудо

Name

Ниноцка

26.02.2020 21:10

Ста ли мангулица мисли, ипак су ово стратеска питања за Опстину? Треба вепра консултовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

27.02.2020 10:03

Надјете га лако у кладионици, подбуо, добро га хране у Завицају. Кад су Паљани дозволили да је он у опстини е стварно нам се не писе добро. Мангулица је поцео од Цавица папак Цава папак Мангулица. Е моји опстински званицници ни вама се не писе добро. Вама само треба нека добра ревизија од 96 до 2020 контрола пар инспекција и сви сте за затвор новоизградјени у Истоцном Сар да вас Стаса и екипа хране и облаце.

Name

То му је треца странка

27.02.2020 16:16

КВ кухар и папанлуцење.

Name

Плус

26.02.2020 21:12

Сви сретни, Југовиц јаца унутар снсд пале, Елек смирио јавност да прихвате нови закон о јахорини, станисиц удуплао вриједност плацева, додусе само директор водовода и сдс су добили ниста. Пдп цути мудро, судрзано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

26.02.2020 22:00

Бр. 1

Name

Свако за своје кримосе

26.02.2020 21:57

Лобира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не зна се

26.02.2020 21:59

Ко је гори и ко је висе увезан у безакоње од ове склепане власти у опстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

27.02.2020 04:52

Хиене се поклале око остатака , Лав се најео па отишао одмарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

27.02.2020 09:17

Свашта!!!Па људи јесте ви слушал и гледали тв наступ овога човјека Елека ???Па човјек заслужује најмање да буде премијер.Ајд реално, упоредите наступ и причу ,терминологију ,сигурност овог привредника и тенутног премијера .Не залазимо сад у суштину и истину,ал човјек врло успјешно заступа и представља оно што ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

27.02.2020 10:06

Није он дзаба десна рука Милету. Миле је добар него га кваре ови око њега са врха па на опстински ниво, ситне ове варалице попут власти у Палама. Да није Љуба било не би Боско ни постојао направио их али тако сеоске варалице врацају а Љубо остаје господин до краја то се види. Паљани тразили сте добили сте и сад гледајте харцење Пустопољског домацина док не обрсти све неце се прике смирити. хахахаха

Name

Заслузено

27.02.2020 10:31

Боско је добар цовјек,Док су око њега хијене И паразити он опет остаје добар И свака цаст!Нацелник до пензије!

Name

Професионалац

27.02.2020 10:28

Елек добио задатак од Додика да уништи општину Пале,а Јахорину да преко ОЦ преда Додику и његовим послушницима.Југовићу чувај се,Кошарац је отров какав непостоји !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрез!

27.02.2020 15:50

Отимате се око дрзавне друствене имовине. И то це те вратити и платити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војо С.

27.02.2020 20:54

Елек је све у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

27.02.2020 21:28

Ај бар несто ако не мозе пољопривредно земљисте

ОДГОВОРИТЕ