Svađa u SNSD-u zbog zemljišta na Jahorini

– Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek optužuje načelnika opštine Pale Boška Jugovića i lokalne odbornike u Skupštini da rasprodaju zemljište po Jahorini iako je, kaže, strateškim planom dogovoreno sa Vladom RS da se to ne radi.

Republika Srpska 26.02.2020 | 19:34
Svađa u SNSD-u zbog zemljišta na Jahorini

Gostujući na OSM Elek je rekao kako opština Pale nekontrolisano i bez dogovora sa ostalim strateškim partnerima prodaje parcele po Jahorini.

Sastanak oko strateškog plana i razvoja Jahorine održan je u septembru prošle godine, na kojem su bili premijer Vlade RS Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, načelnik opštine Trnovo, načelnik opštine Pale i predstavnici Olimpijskog centra Jahorina.

„Dogovorili smo se da nema prodaje zemljišta, ni opštine Trnovo, ni opštine Pale, ni Vlade RS, ni naše zemlje, da niko od nas ne prodaje zemlju dok se ne usvoji novi zakon o Olimpijskom centru i dok ne usvojimo neke strateške stvari i dokumente da vidimo u kom pravcu ide“, rekao je Elek.

Međutim, kako ističe Elek, od svih partnera, odstupio je načelnik opštine Pale Boško Jugović koji zajedno sa Skupštinom opštine pokušava da proda i preostale parcele koje su ostale na planini Jahorina.

On je njega nazvao „narkomanom u krizi“, koji mora nešto da proda, da bi dobio nešto.

Tvrdi da ne postoji razumno objašnjenje zašto se prodaju te parcele, s obzirom da će samo od investitora Galensa iz Novog Sada, ova opština dobiti tri miliona KM, te da niko ne zna gdje će te pare otići na kraju.

„Iako je opština Pale obećavala da će nam dati zemljište na početku gondole, do toga nije došlo, već smo mi njima morali da uplatimo dva miliona maraka. Od investitora Galensa, koji gradi hotel Jahorina, na mjestu srušenog starog hotela, dobiće 2,5 do tri miliona KM za rentu, kada se sve sabere to je praktično pola budžeta ove opštine. Da bar postoji neki strateški plan, neko ulaganje, da se zna zašto se prodaje, ali ništa, sve to ide u prazno“, kazao je Elek.

Dodaje da čelni ljudi Pala prvo su poklonili jednu parcelu Novaku Đokoviću, da bi sad tu istu parcelu pokušali prodati nekom drugom, što nema nikakve logike.

Jugović, kako ističe Elek, uništava Jahorinu, te izmjenama regulacionih planova na Jahorini prilagođava sebi bliskim ljudima.

Više je nego jasno da se ovi Elekovi navodi odnose na paljanskog gazdu, Demos-ovog Acu Stanišića, koji je rodbinski povezan sa Jugovićem. Jugović, zbog rodbinskih odnosa sa Stanišićem i velikog uticaja Demos-a, već duže vrijeme ima probleme u svom opštinskom odboru, prenosi portal Istok.

Određen broj istaknutih članova paljanskog SNSD-a ne krije ogorčenje zbog Jugovićevog ponašanja, jer, kako ističu, odluke donosi u privatnim, porodičnim krugovima, bez konsultacije sa organima stranke.

Dodik dao zeleno svjetlo za napade na Jugovića? 

Elek je vrlo otvoreno i direktno napadao stranačkog kolegu Boška Jugovića, što nije uobičajeno u javnim nastupima SNSD-ovih kadrova. Zato je sasvim jasno da je za svoj nastup morao dobiti dobio zeleno svjetlo od prvog čovjeka te stranke-Milorada Dodika.

Dodatni razlog za nezadovoljstvo dijela paljanskog SNSD-a politikom Boška Jugovića jeste i saznanje da bi upravo Aco Stanišić ovih dana trebalo da bude imenovan za direktora preduzeća Elektrodistribucija Pale. Elektrodistribucija Pale bila je SNSD-ova „zlatna koka“, a kadrovanje i zapošljavanje u toj firmi vršili su Nedeljko Elek i aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Stanišić, kojem je fotelja direktora Elektrodistribucije Pale izmakla prije dvije godine, kada su koalicioni partneri na Kozari dogovorili da ovo preduzeće pripadne tadašnjem DNS-u, čiji je Stanišić bio kadar (prije pristupanja Demos-u), nestpljivo čeka ovu poziciju, navodi portal Istok.

OC apsolutni gospodar Jahorine, Pale i Trnovo ugroženi?  

Elek i Košarac, alfa i omega SNSD-a u Istočnom Sarajevu, sudeći prema trenutnoj situaciji, nisu uspjeli da paljansku elektrodistribuciju zadrže u svojim rukama, ali zato svoju snagu demonstriraju na Jahorini. Uspjeli su da prošle godine nametnu inicijativu o donošenju Zakona o Olimpijskom centru Jahorina, kojim bi nadležnosti nad ovom planinom bile potpuno oduzete od opština Pala i Trnovo, piše portal Istok.

Novim zakonom, koji bi uskoro trebalo da se nađe u proceduri, biće predviđeno da, praktično, planinom gazduje Olimpijski centar. OC Jahorina određivaće, tako, cijene zemljišta na Jahorini, donositi regulacione planove, odlučivati o prodaji i rentama atraktivnih lokacija na planini. Novim zakonom bilo bi definisano da se čak i komunalne usluge plaćaju Olimpijskom centru Jahorina.

Dio Jahorine, koji pripada opštini Trnovo, biće prodat Olimpijskom centru Jahorina, po cijeni koju odredi sam centar. Tom prodajom, uprkos protivljenju vlasnika, biće obuhvaćeno čak i zemljište na stazama ili dijelovima staza koje je u privatnoj svojini.

Opštine Pale i Trnovo ostaće, ukoliko ovaj zakon bude usvojen, bez značajnog izvora prihoda, što će, nesumnjivo, negativno uticati na njihovo funkcionisanje narednih godina, pa čak i dovesti u pitanje njihov opstanak.

Jugović je rekao da procedure u vezi sa upravljanjem opštinskom imovinom nisu jednostavne i one zahtijevaju stav Pravobranilaštva RS i Vlade RS, te da je opština Pale do sada prodala sedam placeva.

– O tome koliko je OC “Jahorina” prodao zemlje ne želim da komentarišem, ali bi Uprava OC trebala da vodi računa o tome šta govori i trebaju još jednom da pogledaju snimak sinoćne emisije i da dobro razmisle šta je rečeno, pa da mi se nakon toga jave i da zajedno pokušamo da riješimo taj problem – istakao je Jugović, nakon što su danas na Skupštini opštine Pale usvojene odluke o prodaji neizgrađenog zemljišta u svojini opštine Pale, kao i to da je cijena tog zemljišta po metru kvadratnom porasla sa 300 na 850 КM, prenosi Capital.

(BN)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Vito

26.02.2020 19:00

Mala bara, puno krokosnsdila...

ODGOVORITE
Name

Danilo

26.02.2020 19:19

Svako carstvo propadne kad se nagrize iznutra.

Name

Marko

26.02.2020 20:31

Kaze Elek kako bi nesto trebalo da se uradi. Ja bih ga pitao za Daz Zvornik sta tu ima da saopsti. Radi se o fabrici konditorskih proizvoda u stecaju....

Name

Raskol

26.02.2020 22:17

Jugoviću čuvaj se,da nije bilo tebe ne bi bilo ni vlasti snsd-a na Palama,al Dodik izgleda više voli lopove kao Klošarca i Eleka nego poštenog čovijeka,ti si pobijedio na palama nije ni snsd ni Dodik,već ti.Raskrmčili bi oni sve što valja al da pomognu narodu i građanima nikada.

Name

Ej bre

26.02.2020 19:05

A šta veli gazda..??!! Pa valjda se i on nešto pita.

ODGOVORITE
Name

Ipe

26.02.2020 19:10

"ajde Jano kuću da prodamo,da prodamo Jano dušo.samo da igramo"

ODGOVORITE
Name

Dejan

26.02.2020 21:18

Sta veli Ljubo Mrda ? Sta su mu uradili izbacise ga iz fotelje Jugovic i Stanisic. Jos da ga otjeraju sa Jahorine.

Name

Skeptik

26.02.2020 19:12

Opet Jugović...

ODGOVORITE
Name

Др.Дабић

26.02.2020 19:20

Јој што ови фолирају да се свађају само да скрену пажњу од криминала на Јахорини.За кога Елек купујем земљу на Јахорини ?Гаговић распродао сву трновску земљу на Јахорини.

ODGOVORITE
Name

Bruka

26.02.2020 19:27

Zašto niko ne pise o privatnom biznisu okorjelog kriminalca Nedeljka Eleka. Njegova firma Nedomex doo Pale, je u blokadi od strane banaka, Poreske uprave RS, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dobavljača, na ukupan iznos od oko 30 miliona KM. Uspešni biznismen je očigledno shvatio da je pogriješio, te je svoje preduzeće "pustio niz vodu", a ruke sada ubacio malo u državnu kasu. Još jedan igrač Milorada Dodika. Uostalom, taj čovjek je samo porijeklom sa Pala, inače živi u BG, ali valjda odjednom proradio lokal patriotizam.

ODGOVORITE
Name

Jovan

27.02.2020 06:13

Ovo je napisao neko ko je prilicno informisan. Elek ne moze odgovarati za te mahinacije jer je Nedomex drustvo sa ogranicenom odgovornosti. Jeste se izverzirao u takvom nacinu (ne)poslovanja ili prevare. Ima ih tu jos slicnih. Postavlja se pitanje sta je bio kriterijum prilikom njegovog izbora na ovu poziciju. On ne ispunjava nijedan pozitivan kriterijum: skola, obrazovanje, iskustvo i rezultati u praksi....

Name

Jole

26.02.2020 19:32

Cuj, aco stanisic direktor Elektrodistribucije Pale, pa ovom covjeku sve malo, i nema nikakvo obrazovanje, a da ne govoriomo o moralu, ovo je propast

ODGOVORITE
Name

Uzas

26.02.2020 22:01

Necovjek.

Name

Kako nema

27.02.2020 15:46

Za tvoju informaciju Dr. pa se ti cudi kao mnogi.

Name

Ostoja

26.02.2020 19:39

Ustavni sud

ODGOVORITE
Name

Staša

26.02.2020 19:39

Ko je ovaj Elek!?

ODGOVORITE
Name

Posavski gonič

26.02.2020 19:46

No sikiriki. Sve je to kratkog daha. Zemlja je od BiH

ODGOVORITE
Name

Koki

26.02.2020 19:56

1. Ko je Nedeljko Elek da uređuje rad opštine Pale? On je direktor javnog preduzeća, koji se prezadužio jer ne zna i nema granica, pa je sad problem kako da vrati dugove u koje je sam upao. 2. Da li je OC na njegovom čeli prodao imovine 20 puta veće vrijednosti od opštine Pale? Jeste, što možete provjeriti... 3. Šta ja sa firmom Nedomex čije je gorepomenuti vlasnik? Koliko ista ima dugova i da li je gospodar Trebinja Drašković vratio vratio 6 mil kreditnih obaveza koje je Elek imao u bankama? 4. Gdje je novac od prodaje hotela Jahorine?

ODGOVORITE
Name

Jaffa

26.02.2020 20:56

Javna tajna je da je Galens Dodikov, gradi po Srbiji, posebno u NS.

ODGOVORITE
Name

Galens

26.02.2020 21:02

Gradi i po Bg, baja je cudo

Name

Ninocka

26.02.2020 21:10

Sta li mangulica misli, ipak su ovo strateska pitanja za Opstinu? Treba vepra konsultovati

ODGOVORITE
Name

Sima

27.02.2020 10:03

Nadjete ga lako u kladionici, podbuo, dobro ga hrane u Zavicaju. Kad su Paljani dozvolili da je on u opstini e stvarno nam se ne pise dobro. Mangulica je poceo od Cavica papak Cava papak Mangulica. E moji opstinski zvanicnici ni vama se ne pise dobro. Vama samo treba neka dobra revizija od 96 do 2020 kontrola par inspekcija i svi ste za zatvor novoizgradjeni u Istocnom Sar da vas Stasa i ekipa hrane i oblace.

Name

To mu je treca stranka

27.02.2020 16:16

KV kuhar i papanlucenje.

Name

Plus

26.02.2020 21:12

Svi sretni, Jugovic jaca unutar snsd pale, Elek smirio javnost da prihvate novi zakon o jahorini, stanisic uduplao vrijednost placeva, doduse samo direktor vodovoda i sds su dobili nista. Pdp cuti mudro, sudrzano

ODGOVORITE
Name

Lopov

26.02.2020 22:00

Br. 1

Name

Svako za svoje krimose

26.02.2020 21:57

Lobira.

ODGOVORITE
Name

Ne zna se

26.02.2020 21:59

Ko je gori i ko je vise uvezan u bezakonje od ove sklepane vlasti u opstini.

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

27.02.2020 04:52

Хиене се поклале око остатака , Лав се најео па отишао одмарати.

ODGOVORITE
Name

realno

27.02.2020 09:17

Svašta!!!Pa ljudi jeste vi slušal i gledali tv nastup ovoga čovjeka Eleka ???Pa čovjek zaslužuje najmanje da bude premijer.Ajd realno, uporedite nastup i priču ,terminologiju ,sigurnost ovog privrednika i tenutnog premijera .Ne zalazimo sad u suštinu i istinu,al čovjek vrlo uspješno zastupa i predstavlja ono što radi

ODGOVORITE
Name

Momir

27.02.2020 10:06

Nije on dzaba desna ruka Miletu. Mile je dobar nego ga kvare ovi oko njega sa vrha pa na opstinski nivo, sitne ove varalice poput vlasti u Palama. Da nije Ljuba bilo ne bi Bosko ni postojao napravio ih ali tako seoske varalice vracaju a Ljubo ostaje gospodin do kraja to se vidi. Paljani trazili ste dobili ste i sad gledajte harcenje Pustopoljskog domacina dok ne obrsti sve nece se prike smiriti. hahahaha

Name

Zasluzeno

27.02.2020 10:31

Bosko je dobar covjek,Dok su oko njega hijene I paraziti on opet ostaje dobar I svaka cast!Nacelnik do penzije!

Name

Profesionalac

27.02.2020 10:28

Elek dobio zadatak od Dodika da uništi opštinu Pale,a Jahorinu da preko OC preda Dodiku i njegovim poslušnicima.Jugoviću čuvaj se,Košarac je otrov kakav nepostoji !!!!

ODGOVORITE
Name

Oprez!

27.02.2020 15:50

Otimate se oko drzavne drustvene imovine. I to ce te vratiti i platiti!

ODGOVORITE
Name

Vojo S.

27.02.2020 20:54

Elek je sve u pravu

ODGOVORITE
Name

cups

27.02.2020 21:28

Aj bar nesto ako ne moze poljoprivredno zemljiste

ODGOVORITE