Вучић: Америка неће промијенити став о тзв. Косову

Председник Александар Вучић каже да ће се у Вашингтону, где ће бити крајем седмице, борити за бољу позицију земље.

Србија 26.02.2020 | 18:28
Вучић: Америка неће промијенити став о тзв. Косову

Он је додао да не треба очекивати да ће САД или било који други међународни играчи променити став према тзв. Косову.

Вучић ће говорити на годишњој конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове, што, иначе, сматра признањем за Србију.

На том скупу ће, између осталих, говорити и потпредседник САД Мајк Пенс, држави секретар САД Мајк Помпео, лидери оба дома Конгреса, један од демократских кандидата за председника САД Мајкл Блумберг, као и специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, канцелар Аустрије Себастијан Курц. . .

Ипак, истиче председник, нико у Вашингтону неће променити своје мишљење по питању тзв. Косова.

"Где год идем, идем да се борим побољшану позицију Србије, али не очекујте да лажем и да кажем да су они променили свој став. Сувише смо ми мали и за Немачку, Америку, Француску, Енгелску, да би они менајоли свој став. Суштински га неће променити, да ли можемо да добијемо више, изгубимо мање, поправимо положај Србије", рекао је Вучић у "Фокусу" на О2 телевизији.

На констатацију новинара да је његов одлазак у Вашингтон велико признање за Србију, с озбиром да је први председник Србије који говори на тој конференцији, али и имајући у виду друге говорнике, Вучић је рекао да је то свакако велико признање за Србију и да је поносан што је председник.

Вучић каже и да је добио четири велика признања и ордена која готово нико није добио - Светог Александра Невског од Владимира Путина, највиши орден СПЦ, највиши орден Републике Српске, почасни докторат Московског државног института међународних односа, али да је задовољан због признања аустријске Првиредне коморе за реформе у Србији.

"Кад ви то добијете на такав начин од таквих институција, онда сте своје звршили, али мени је стало шта ће грађани да кажу, колико смо путева изградили, плате и пензије, како да вратимо људе назад и спречимо одлив људи у иностранство....", рекао је Вучић.

Вучић каже да је Србија, иначе, много тога урадила у братству са јеврејским народом, да су донети различити закони, да влада усваја декларацију о антисемитизму и да је држава доказала какав однос има према антисемитизму и Холокаусту.

Годишња конференција ће, како је наведено на званичном сајту АИПАЦ, бити одржана од 1. до 3. марта.

Вучић ће, према ранијим информацијама Тањуга, на том највећем скупу америчке произраелске заједнице, говорити о односима Србије и Израела, али и о изазовима глобалне политике.

Председник Вучић на овом скупу учествује као гост, што је иначе у складу са праксом Комитета да на годишњу конференцију позове истакнуте личности америчке и светске политике.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Момо

26.02.2020 17:52

Мани се ти Косова Дај среди Додику да га скину са црне листе

ОДГОВОРИТЕ