Vučić: Amerika neće promijeniti stav o tzv. Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će se u Vašingtonu, gde će biti krajem sedmice, boriti za bolju poziciju zemlje.

Srbija 26.02.2020 | 18:28
Vučić: Amerika neće promijeniti stav o tzv. Kosovu

On je dodao da ne treba očekivati da će SAD ili bilo koji drugi međunarodni igrači promeniti stav prema tzv. Kosovu.

Vučić će govoriti na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, što, inače, smatra priznanjem za Srbiju.

Na tom skupu će, između ostalih, govoriti i potpredsednik SAD Majk Pens, državi sekretar SAD Majk Pompeo, lideri oba doma Kongresa, jedan od demokratskih kandidata za predsednika SAD Majkl Blumberg, kao i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kancelar Austrije Sebastijan Kurc. . .

Ipak, ističe predsednik, niko u Vašingtonu neće promeniti svoje mišljenje po pitanju tzv. Kosova.

"Gde god idem, idem da se borim poboljšanu poziciju Srbije, ali ne očekujte da lažem i da kažem da su oni promenili svoj stav. Suviše smo mi mali i za Nemačku, Ameriku, Francusku, Engelsku, da bi oni menajoli svoj stav. Suštinski ga neće promeniti, da li možemo da dobijemo više, izgubimo manje, popravimo položaj Srbije", rekao je Vučić u "Fokusu" na O2 televiziji.

Na konstataciju novinara da je njegov odlazak u Vašington veliko priznanje za Srbiju, s ozbirom da je prvi predsednik Srbije koji govori na toj konferenciji, ali i imajući u vidu druge govornike, Vučić je rekao da je to svakako veliko priznanje za Srbiju i da je ponosan što je predsednik.

Vučić kaže i da je dobio četiri velika priznanja i ordena koja gotovo niko nije dobio - Svetog Aleksandra Nevskog od Vladimira Putina, najviši orden SPC, najviši orden Republike Srpske, počasni doktorat Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa, ali da je zadovoljan zbog priznanja austrijske Prviredne komore za reforme u Srbiji.

"Kad vi to dobijete na takav način od takvih institucija, onda ste svoje zvršili, ali meni je stalo šta će građani da kažu, koliko smo puteva izgradili, plate i penzije, kako da vratimo ljude nazad i sprečimo odliv ljudi u inostranstvo....", rekao je Vučić.

Vučić kaže da je Srbija, inače, mnogo toga uradila u bratstvu sa jevrejskim narodom, da su doneti različiti zakoni, da vlada usvaja deklaraciju o antisemitizmu i da je država dokazala kakav odnos ima prema antisemitizmu i Holokaustu.

Godišnja konferencija će, kako je navedeno na zvaničnom sajtu AIPAC, biti održana od 1. do 3. marta.

Vučić će, prema ranijim informacijama Tanjuga, na tom najvećem skupu američke proizraelske zajednice, govoriti o odnosima Srbije i Izraela, ali i o izazovima globalne politike.

Predsednik Vučić na ovom skupu učestvuje kao gost, što je inače u skladu sa praksom Komiteta da na godišnju konferenciju pozove istaknute ličnosti američke i svetske politike.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Momo

26.02.2020 17:52

Mani se ti Kosova Daj sredi Dodiku da ga skinu sa crne liste

ODGOVORITE