СНСД и ХДЗ предали закон у скупштинску процедуру БиХ

Представници клубова посланика СНСД, ХДЗ и Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скуштине БиХ у процедуру су предали заједнички приједлог Закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Босна и Херцеговина 25.02.2020 | 18:44
СНСД и ХДЗ предали закон у скупштинску процедуру БиХ

– Закон, који је предат у редовну процедуру, потпуно је у складу са препорукама Европске комисије и заснован на Уставу и реалним потребама овог друштва да сазри. Наше је мишљење да сређивање стања у БиХ треба да крене од највиших инстанци, посебно од правосуђа – рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, овај закон се може мијењати у редовној процедури, а могуће је организовати и јавну расправу.

Она је навела да су СДС и ПДП обавијестили Клуб посланика СНСД-а да сматрају да судије у Уставном суду треба да бирају ентитетски парламенти и додала да тај приједлог није у складу са Уставом БиХ.

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ који су у парламент БиХ упутили парламентарци из Српске.

У Приједлогу закона наведено је да тројици судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права престаје мандат даном ступања овог закона на снагу.

Приједлогом закона је предвиђено да ће избор домаћих судија које ће замијенити стране бити обављен тако што их именује Предсједништво БиХ, а потврђује Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

У образложењу Приједлога закона наведено је да су уставни основ за његово усвајање одредаба Устава БиХ у којима је наведено да би троје судија које је изабрао предсједник Европског суда за људска права након више од пет година требало бирати на другачији начин.

– Парламентарна скупштина БиХ ни након 15 година није усвојила закон којим ће на другачији начин бити прописан избор троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донијети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена у Уставу БиХ – наведено је у образложењу.

Када је ријеч о разлозима за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе неопходно са становишта државног суверенитета и демократских начела.

– Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замијене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција – пише у образложењу.

За спровођење овог закона, наведено је у образложењу, у буџету институција БиХ није потребно обезбиједити додатни новац јер се и сада у буџету Уставног суда БиХ издвајају средства за плате и накнаде међународних судија, преноси Срна.

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Никица

25.02.2020 18:00

Нема од тог ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.02.2020 19:34

Тако је овдје мора бити и онај трећи, али то се неће никада догодити.

Name

Мато

25.02.2020 18:10

Њихове зеље се вец знају И прице на грани пљацка пљацка диктаорски резим заститна за лопове. Тоје циљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

25.02.2020 18:12

Ови не одустају упркос упозорењима из ЕУ и САД???Опасан овај ХДЗ оће људи свој део Херцег Босне па то ти је!!!А СДА ћути!!!Није ми јасно хрвати су се 1992-ге на референдуму изјаснили за излазак БиХ из СФРЈ!Ал нигде није писало да кад БиХ изађе из СФРЈ,да ће део БиХ отићи Хрватској???Хрвати приходују од туризма 20 милијарди евра годишње,и треба им део херцеговине са Мостаром и Бушко језеро да доведу пијаћу воду на приморје,а то је нажалост остало Авнојским границама БиХ,е сад то треба припојити хрватској обали!!!Хрвати треба да добију:Мостар,Кисељак,Столац,Ускопље,Јајце,Бушко језеро,Томислав град,Љубушки,Чапљина,Неум и то све треба припојити Хрватској!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2020 18:50

Прво се ти припоји с мозгом па онда дијели своју дједовину

Name

Лејкерс

25.02.2020 19:23

Добице али несто друго

Name

Е мој друскане

25.02.2020 20:52

Пробај попити несто блазе,то сто си пио није ти бас по мјери.

Name

БАЊА ЛУКА

25.02.2020 18:14

ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ БАГРО НЕПИСМЕНА!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2020 18:34

Бравоооо

Name

Ррр

25.02.2020 18:20

Мозете да се обрисете приједлогом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зз

25.02.2020 18:23

Ове двије братске странке стварно су упорне сад се требају ујединити у једну странку ови сто за њих гласају то су браца снсд са својим цланством су највеци издајници и изроди код срба у задњих сто година

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАЏИЋИ

25.02.2020 18:25

Браћа по бабине линије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

25.02.2020 18:51

Овакви као ова са слике су растјерали љекаре из Српске, а они са некаквим "дипломама" се баве "бимзисом", менадзерским пословима и јаловом политиком, а народ нема ко да лијеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.02.2020 19:07

Недај бозе ако се то деси мора се бјезати био би то политицки суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

25.02.2020 19:47

Стране судије остају још десет година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти води

25.02.2020 21:01

Дзаба су трошили папир и Мастило. Само могу са њим обрисат Д••е. И реци гоод бy

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале Б.Л.

25.02.2020 21:01

Ста она предаје закон? Ради у Зотовицу као директор за медицинска питања, плата 3000 км плус ова у парламенту БиХ 5000 км и додатци. Нема је ни на једном послу а ко зна колико јос управних одбора итд. Срамота не знам ни као физиатар радити а као политицар поготово. Класицан звуцник Додиков. Само гласајте за Додика, као и мој дјед . Он радио 43 године радног стаза и примање од 480 км(са повецањима силним) . Зато љекове наруцује из Србије, да мозе презивити. Али Додо испрао мозак и ЦУВА нас од ОНИХ из Сарајева. Зато цекам визу и бјезим цим прије, водим и породицу сто прије. Поздрав за Додик Српску земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

26.02.2020 05:24

Ови из СНСД нас где год стигну срамоте својим незнањем и простаклуком...

ОДГОВОРИТЕ