SNSD i HDZ predali zakon u skupštinsku proceduru BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički prijedlog Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać.

Bosna i Hercegovina 25.02.2020 | 18:44
SNSD i HDZ predali zakon u skupštinsku proceduru BiH

– Zakon, koji je predat u redovnu proceduru, potpuno je u skladu sa preporukama Evropske komisije i zasnovan na Ustavu i realnim potrebama ovog društva da sazri. Naše je mišljenje da sređivanje stanja u BiH treba da krene od najviših instanci, posebno od pravosuđa – rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, ovaj zakon se može mijenjati u redovnoj proceduri, a moguće je organizovati i javnu raspravu.

Ona je navela da su SDS i PDP obavijestili Klub poslanika SNSD-a da smatraju da sudije u Ustavnom sudu treba da biraju entitetski parlamenti i dodala da taj prijedlog nije u skladu sa Ustavom BiH.

Za sudije Ustavnog suda BiH može biti biran samo državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog renomea, piše u Prijedlogu zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji su u parlament BiH uputili parlamentarci iz Srpske.

U Prijedlogu zakona navedeno je da trojici sudija koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava prestaje mandat danom stupanja ovog zakona na snagu.

Prijedlogom zakona je predviđeno da će izbor domaćih sudija koje će zamijeniti strane biti obavljen tako što ih imenuje Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju Prijedloga zakona navedeno je da su ustavni osnov za njegovo usvajanje odredaba Ustava BiH u kojima je navedeno da bi troje sudija koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon više od pet godina trebalo birati na drugačiji način.

– Parlamentarna skupština BiH ni nakon 15 godina nije usvojila zakon kojim će na drugačiji način biti propisan izbor troje sudija od proteka tog roka, pa je stoga bilo potrebno donijeti ovaj zakon. Procesna nadležnost Parlamentarne skupštine BiH je utvrđena u Ustavu BiH – navedeno je u obrazloženju.

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona, predlagači smatraju da je neuobičajeno u komparativnoj ustavnosti da najviši sud jedne zemlje ima sudije strane državljane i da je okončanje te prakse neophodno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela.

– Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud BiH bi trebalo da predstavlja instituciju u kojoj je državni suverenitet BiH najviše došao do izražaja. S ciljem dodatnog jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda, kao i savjesnog, nepristrasnog i profesionalnog rada sudija, jedan od razloga ima za cilj da se u Ustavnom sudu BiH strane sudije zamijene domaćim kako bi jačale domaće institucije, a što je obaveza BiH u procesu evropskih integracija – piše u obrazloženju.

Za sprovođenje ovog zakona, navedeno je u obrazloženju, u budžetu institucija BiH nije potrebno obezbijediti dodatni novac jer se i sada u budžetu Ustavnog suda BiH izdvajaju sredstva za plate i naknade međunarodnih sudija, prenosi Srna.

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Nikica

25.02.2020 18:00

Nema od tog nista

ODGOVORITE
Name

RE

25.02.2020 19:34

Tako je ovdje mora biti i onaj treći, ali to se neće nikada dogoditi.

Name

Mato

25.02.2020 18:10

Njihove zelje se vec znaju I price na grani pljacka pljacka diktaorski rezim zastitna za lopove. Toje cilj

ODGOVORITE
Name

Dragutin

25.02.2020 18:12

Ovi ne odustaju uprkos upozorenjima iz EU i SAD???Opasan ovaj HDZ oće ljudi svoj deo Herceg Bosne pa to ti je!!!A SDA ćuti!!!Nije mi jasno hrvati su se 1992-ge na referendumu izjasnili za izlazak BiH iz SFRJ!Al nigde nije pisalo da kad BiH izađe iz SFRJ,da će deo BiH otići Hrvatskoj???Hrvati prihoduju od turizma 20 milijardi evra godišnje,i treba im deo hercegovine sa Mostarom i Buško jezero da dovedu pijaću vodu na primorje,a to je nažalost ostalo Avnojskim granicama BiH,e sad to treba pripojiti hrvatskoj obali!!!Hrvati treba da dobiju:Mostar,Kiseljak,Stolac,Uskoplje,Jajce,Buško jezero,Tomislav grad,Ljubuški,Čapljina,Neum i to sve treba pripojiti Hrvatskoj!!!

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2020 18:50

Prvo se ti pripoji s mozgom pa onda dijeli svoju djedovinu

Name

Lejkers

25.02.2020 19:23

Dobice ali nesto drugo

Name

E moj druskane

25.02.2020 20:52

Probaj popiti nesto blaze,to sto si pio nije ti bas po mjeri.

Name

BANJA LUKA

25.02.2020 18:14

ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE BAGRO NEPISMENA!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2020 18:34

Bravoooo

Name

Rrr

25.02.2020 18:20

Mozete da se obrisete prijedlogom

ODGOVORITE
Name

Zz

25.02.2020 18:23

Ove dvije bratske stranke stvarno su uporne sad se trebaju ujediniti u jednu stranku ovi sto za njih glasaju to su braca snsd sa svojim clanstvom su najveci izdajnici i izrodi kod srba u zadnjih sto godina

ODGOVORITE
Name

HADŽIĆI

25.02.2020 18:25

Braća po babine linije.

ODGOVORITE
Name

Komentar

25.02.2020 18:51

Ovakvi kao ova sa slike su rastjerali ljekare iz Srpske, a oni sa nekakvim "diplomama" se bave "bimzisom", menadzerskim poslovima i jalovom politikom, a narod nema ko da lijeci.

ODGOVORITE
Name

borac

25.02.2020 19:07

Nedaj boze ako se to desi mora se bjezati bio bi to politicki sud.

ODGOVORITE
Name

lol

25.02.2020 19:47

Strane sudije ostaju još deset godina

ODGOVORITE
Name

Pusti vodi

25.02.2020 21:01

Dzaba su trošili papir i Mastilo. Samo mogu sa njim obrisat D••e. I reci good by

ODGOVORITE
Name

Sale B.L.

25.02.2020 21:01

Sta ona predaje zakon? Radi u Zotovicu kao direktor za medicinska pitanja, plata 3000 km plus ova u parlamentu BiH 5000 km i dodatci. Nema je ni na jednom poslu a ko zna koliko jos upravnih odbora itd. Sramota ne znam ni kao fiziatar raditi a kao politicar pogotovo. Klasican zvucnik Dodikov. Samo glasajte za Dodika, kao i moj djed . On radio 43 godine radnog staza i primanje od 480 km(sa povecanjima silnim) . Zato ljekove narucuje iz Srbije, da moze preziviti. Ali Dodo isprao mozak i CUVA nas od ONIH iz Sarajeva. Zato cekam vizu i bjezim cim prije, vodim i porodicu sto prije. Pozdrav za Dodik Srpsku zemlju.

ODGOVORITE
Name

Sava

26.02.2020 05:24

Ovi iz SNSD nas gde god stignu sramote svojim neznanjem i prostaklukom...

ODGOVORITE