Инспекторима већа овлашћења због сиве економије у РС

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да се новим законским рјешењима инспекторима дају већа овлашћења да кроз задатке у цивилу обилазе радње и фирме које нису пријављене и тако откривају оне који раде у сивој зони.

Република Српска 25.02.2020 | 10:35
Инспекторима већа овлашћења због сиве економије у РС

– Контролом путем инспектора на тајним задацима желимо да људе просто усмјеримо да раде по закону и да изађу на тржиште – рекла је Решићева за Вечерње новости.

Решићева је истакла да је циљ нових мјера из недавно усвојеног Закона о инспекцијама Српске да се унаприједи привредни амбијент у Српској, да се људи науче како да раде са државом и за државу, а не да се одмах иде на репресију.

– Ту сада имамо и законски формулисану прикривену куповину и унутрашњу контролу у Инспекторату Српске гдје ће инспектори најавити тајни рад на терену. Дозвољено им је да у цивилу користе услуге или купују робу од оних који раде на црно, а како би касније могли да докажу да раде незаконито – истакла је Решићева.

Она је додала да су те мјере уведене да би се сузбила сива економија, јер инспектори константно контролишу оне који раде легално и у систему су, а нелојална конкуренција им узима посао.

Сви они који сада раде у сивој зони, нагласила је Решићева, према новом закону имају прилику да изађу на тржиште, јер ће прву годину дана имати помоћ Инспектората Српске кроз Одељење за савјетодавне услуге.

– Према новим законским рјешењима, они који се први пут појаве на тржишту региструју бизнис и почну са радом, инспектори ће им бити при помоћи ту прву годину рада, да се науче шта и како да раде и да немају проблем са казнама и инспекцијама. Циљ је да се не иде одмах са репресијом већ са едукацијом – појаснила је Решићева.

Она каже да су анализирајући ставове људи који први пут покрећу бизнис дошли до података да им је велики проблем страх од инспекција односно страх од казни и да због тога многи одустају.

– Зато смо се опредијелили за едукацију у првој години, па ће инспектори обилазати радње и савјетовати људима шта да ураде и провјеравати да ли су то и учинили, а не да им одмах пишу казне, попут оних за лоше направљене цјеновнике или постављене рекламе и да их одмах тјерамо са тржишта – нагласила је Решићева.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јовица

25.02.2020 10:15

Највеца сива економија су вам адвокати. Силну имовину имају, пуни су готовине а погледајте колико пореза плацају и како они издају рацуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2020 11:28

Само дери и недај да предахну ,овим це највисе да награбусе бабе на пијаци сто продају плетене царапе

Name

Тиито

25.02.2020 10:47

Аууу.тек сад ће да узму мртви кеш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

25.02.2020 22:53

Вала бас. Сад им нико ниста не мозе. Ово је сад да се ријесе свих који нису у странци.

Name

099

25.02.2020 11:11

мито и корупција на све стране само лете плаве коверте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анономусс

25.02.2020 11:19

Сад це тек она коверта, коју добију бит дебља. Да појасним додје код неког послодавца овај му до сад даје 5000 км сад це од 10 000 па највисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.02.2020 12:12

Идеја за похвалу али то у пракси изгледа сасвим другације. Инспектори узимају паре у дзеп умјесто казне, највеце зло је Зеленика, стара исфрустрирана цура

ОДГОВОРИТЕ