За годину није усвојен ниједан закон у Парламенту

Актуелни сазив Парламента БиХ најнеефикаснији је у историји ове земље. За годину и четири мјесеца откако је конституисан, посланици и делегати нису усвојили ниједан закон, а прилично је неизвјесно када ће се то догодити.

Босна и Херцеговина 25.02.2020 | 07:51
За годину није усвојен ниједан закон у Парламенту

Осим конститутивних, посланици и делегати су одржали тек неколико редовних и хитних сједница на којима су се углавном бавили извјештајима који су стари и по неколико година.

У прошлом мандату Представнички дом одржао је за првих 14 мјесеци 25 сједница, док је Дом народа у том истом периоду имао 14 сједница. Оба дома су у том периоду одржала по једну заједничку и једну посебну сједницу.

Бивши члан Централне изборне комисије и аналитичар Вехид Шехић рекао је за “Глас Српске” да је БиХ у парламентарној кризи од 2018. године и да законодавна власт, иако је формирана, у суштини не доноси законе нити ради капацитетом и темпом који се од ње очекује.

- Доста времена је потрошено на политичке размирице у вези са формирањем Савјета министара, а спорења и блокаде сасвим извјесно трајаће још неко вријеме с обзиром на ставове из Републике Српске да ће њихови званичници у институцијама БиХ учествовати у раду, али да неће доносити никакве одлуке. Имаћемо парламентарна засједања, али без коначних производа, а то су закони.

То никога не треба да изненађује јер у БиХ нема политичке одговорности према грађанима. Посланици и делегати и поред тога примају плате и накнаде као да раде пуним капацитетом, као да доносе важна законска рјешења. Те плате и накнаде не само да су енормно високе у односу на грађане БиХ него су енормно високе и у односу на њихове колеге у парламентима сусједних земаља - рекао је Шехић.

Додао је да је такав однос посланика и делегата према грађанима БиХ који морају да раде да би зарадили плату и да је то дискриминација која је реалност БиХ.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

25.02.2020 07:36

А плата лијеже редовно...Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

25.02.2020 07:58

нису луди да раде и усвајају какав закон када само дојду и сједе а плата боговска иде или уопсте недолазе а плате дизу огромне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

25.02.2020 08:27

Шта ће нам закони? И ово што имамо нико не поштује осим голе бједе и сиротиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

25.02.2020 08:34

ДОБРО ДОШЛИ У БиХ У ОБЕЋАНУ ЗЕМЉУ! ГДЈЕ СЕ НЕРАДИ И НКОМ НЕ ОДГОВАРА А ЗАТО СИ ПЛАЋЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цв

25.02.2020 08:48

ПАРАЗИТИ!

ОДГОВОРИТЕ